Criteriul National

Liderul senatorilor republicani îl avertizează pe Trump despre retragerea accelerată din Afganistan – International

Liderul senatorilor republicani îl avertizează pe Trump despre retragerea accelerată din Afganistan – International
noiembrie 17
04:19 2020
Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, l-a avertizat pe președintele Donald Trump împotriva accelerării retragerii soldaților americani în Afganistan și Irak, despre care a spus că va alimenta „propaganda” extremiștilor, potrivit AFP.

„Consecințele unei plecări premature din Statele Unite s-ar putea dovedi chiar mai grave decât retragerea lui Obama din Irak în 2011, care a alimentat creșterea IS”, a declarat luni în Senat dl McConnell, de obicei un aliat politic al președintelui.

Procedând astfel, Statele Unite își vor „abandona” aliații, a spus el, și vor face loc talibanilor din Afganistan, permițând totodată grupului Statului Islamic și al-Qaeda să se reconstruiască.

Donald Trump, care promisese că va pune capăt „războaielor nesfârșite”, a anunțat că dorește să reducă numărul trupelor americane din Afganistan la 2.500 la începutul anului 2021 și chiar a menționat o retragere totală pentru Crăciun.

Potrivit presei americane, Pentagonul a primit instrucțiuni pentru pregătirea retragerii a 2.000 de soldați din Afganistan și 500 din Irak înainte ca Trump să predea ștafeta rivalului său democrat Joe Biden pe 20 ianuarie – ceea ce ar echivala ci păstrarea unui contingent militar de aproximativ 2.500 de soldați în fiecare țară.

Pentagonul nu a confirmat aceste informații, care precizau că anunțul ar putea fi făcut săptămâna aceasta de către președinte.

Înainte de demiterea sa la începutul lunii noiembrie de Donald Trump, ministrul apărării, Mark Esper, a insistat asupra unui număr minim de 4.500 de soldați în Afganistan, până când talibanii vor demonstra o reducere a violenței pe teren.

Se desfășoară discuții de pace între talibani și guvernul afgan, în urma unui acord între Washington și insurgenți care confirmă retragerea forțelor americane până la mijlocul anului 2021.

Dar o retragere accelerată „i-ar încânta pe cei care ne doresc rău”, a avertizat McConnell. „Aceasta ar da Al-Qaedei slăbită și dispersată o mare victorie propagandistică”.

„Spectacolul soldaților americani care își abandonează instalațiile și echipamentele (…) ar fi difuzat în întreaga lume ca un simbol al umilinței și înfrângerii americane și al victoriei pentru extremismul islamist”, a spus el.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul