Criteriul National

Lipsă de conștiința sau rea-voință?

Lipsă de conștiința sau rea-voință?
martie 30
11:25 2017

foto2

Astazi 30.III.2017 a avut loc un nou termen in procesul Beirut, la doar cateva zile de comemorarea a trei ani de la tragicul eveniment. Pentru larga comunitate, o zi normala, pentru cei apropiati victimelor o noua zi de suferinta apasatoare, ocazie la care au trebuit sa reinvie multe amintiri dureroase. Am participat si anul trecut la un alt termen de judecata si am inteles mai multe astepecte importante legate de aceasta cauza. Supraetajarea localului Beirut, mansarda unde au sfarsit cele trei tinere, era construita ilegal, adica fara autorizatie de constructie, fapt ce atrage o raspundere atat din partea proprietarului (sau a administratorului spatiului) cat si a firmei de constructii si a lucratorilor care au realizat instalatia de gaze si de curent, de asemenea fara autorizatie. Reactia echipei de pompieri este apreciata de mai multi martori ca fiind intarziata si defectuasa, sediul echipei de interventie aflandu-se la doar cateva sute de metri de locul tragediei.

Desi cauzele tragediei si cei responsabili sunt usor de identificat cred eu, nici pana in ziua de azi nu exista o decizie in justitie pentru aceasta cauza, iar felul in care s-a desfasurat termenul de azi este cel putin revoltator. Mai bine de o ora, cat am rezistat eu in sala in picioare am ascultat cativa martori care (defapt erau cunostinte ale victimelor si nu se aflasera la locul cu pricina in ziua tragediei) primeau pe rand, de la avocati si judecatoare, urmatoarele intrebari pe care mi le-am si notat (poate nu perfect mot a mot, dar am retinut foarte bine ideile):

„Cat de mult sufera familiile indoliate? Sufera mai mult sau mai putin ca acum trei ani? De ce credeti ca sufera mai mult? Merg dansii la psiholog, iau tratamente? La cate parastase ati mers? Cate s-au tinut? Cati oameni au participat la parastas? ” momente in care cei foarte apropiati au izbucnit in lacrimi de mai multe ori, fiind supusi de la aceasta tortura de trei ani. Suferinta familiilor indoliate este alimentata si de aceasta amanare si abordare a procesului. Cei vinovati trebuie sa plateasca pentru ca familiile sa-si gaseasca macar intr-o masura linistea. Ce sens are discutia acestor detalii? Pedepsele ce vor fi aplicate celor vinovati vor fi mai aspre daca suferinta familiilor indoliate este mai profunda? Am vazut chiar si cateva zambete pe fata judecatorei, fapt pentru care apreciez intrevederea de azi ca fiind una pur si simplu sinistra.

Daca ne gandim la faptul ca fostul local Beirut se afla la mica distanta de Primarie (care autorizeaza si controleaza operatorii economici) si pe artera principala de circulatie catre aceasta institutie, bulevardul Tomis, este greu de inteles cum sutele de functionari, sau macar cei din cadrul serviciului de urbanism si conducerea Primariei, au trecut de mai multe ori pasivi pe langa un santier care se anunta ilegal, neavand panou de informare in lipsa autorizatie de constructie, mai ales ca respectivul corp de cladire se afla intr-o arie protejata urbanistic si de asemenea in apropierea unei alte institutii cu raspundere pentru aceasta zona: Directia de Cultura.

Lipsa de constiinta, sau rea-vointa?

ff

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andrei Chivu

Andrei Chivu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo