Criteriul National

Lipsă de conștiința sau rea-voință?

Lipsă de conștiința sau rea-voință?
martie 30
11:25 2017

foto2

Astazi 30.III.2017 a avut loc un nou termen in procesul Beirut, la doar cateva zile de comemorarea a trei ani de la tragicul eveniment. Pentru larga comunitate, o zi normala, pentru cei apropiati victimelor o noua zi de suferinta apasatoare, ocazie la care au trebuit sa reinvie multe amintiri dureroase. Am participat si anul trecut la un alt termen de judecata si am inteles mai multe astepecte importante legate de aceasta cauza. Supraetajarea localului Beirut, mansarda unde au sfarsit cele trei tinere, era construita ilegal, adica fara autorizatie de constructie, fapt ce atrage o raspundere atat din partea proprietarului (sau a administratorului spatiului) cat si a firmei de constructii si a lucratorilor care au realizat instalatia de gaze si de curent, de asemenea fara autorizatie. Reactia echipei de pompieri este apreciata de mai multi martori ca fiind intarziata si defectuasa, sediul echipei de interventie aflandu-se la doar cateva sute de metri de locul tragediei.

Desi cauzele tragediei si cei responsabili sunt usor de identificat cred eu, nici pana in ziua de azi nu exista o decizie in justitie pentru aceasta cauza, iar felul in care s-a desfasurat termenul de azi este cel putin revoltator. Mai bine de o ora, cat am rezistat eu in sala in picioare am ascultat cativa martori care (defapt erau cunostinte ale victimelor si nu se aflasera la locul cu pricina in ziua tragediei) primeau pe rand, de la avocati si judecatoare, urmatoarele intrebari pe care mi le-am si notat (poate nu perfect mot a mot, dar am retinut foarte bine ideile):

„Cat de mult sufera familiile indoliate? Sufera mai mult sau mai putin ca acum trei ani? De ce credeti ca sufera mai mult? Merg dansii la psiholog, iau tratamente? La cate parastase ati mers? Cate s-au tinut? Cati oameni au participat la parastas? ” momente in care cei foarte apropiati au izbucnit in lacrimi de mai multe ori, fiind supusi de la aceasta tortura de trei ani. Suferinta familiilor indoliate este alimentata si de aceasta amanare si abordare a procesului. Cei vinovati trebuie sa plateasca pentru ca familiile sa-si gaseasca macar intr-o masura linistea. Ce sens are discutia acestor detalii? Pedepsele ce vor fi aplicate celor vinovati vor fi mai aspre daca suferinta familiilor indoliate este mai profunda? Am vazut chiar si cateva zambete pe fata judecatorei, fapt pentru care apreciez intrevederea de azi ca fiind una pur si simplu sinistra.

Daca ne gandim la faptul ca fostul local Beirut se afla la mica distanta de Primarie (care autorizeaza si controleaza operatorii economici) si pe artera principala de circulatie catre aceasta institutie, bulevardul Tomis, este greu de inteles cum sutele de functionari, sau macar cei din cadrul serviciului de urbanism si conducerea Primariei, au trecut de mai multe ori pasivi pe langa un santier care se anunta ilegal, neavand panou de informare in lipsa autorizatie de constructie, mai ales ca respectivul corp de cladire se afla intr-o arie protejata urbanistic si de asemenea in apropierea unei alte institutii cu raspundere pentru aceasta zona: Directia de Cultura.

Lipsa de constiinta, sau rea-vointa?

ff

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro