Criteriul National

Lira sterlină s-a depreciat cu 17%, după votul englezilor pentru ieșirea din UE

Lira sterlină s-a depreciat cu 17%, după votul englezilor pentru ieșirea din UE
ianuarie 15
22:24 2017

Lira sterlină s-a depreciat semnificativ.Astfel a ajuns la cel mai scăzut nivel din luna octombrie 2016 în raport cu dolarul.Acest lucru e consecința faptului că UK se îndreaptă, așa cum premierul Theresa May a sugerat ca Marea Britanie spre un ”hard Brexit” (”Brexit dur”), care va impune englezilor un acces restricționat la piața unică europeană, transmite Reuters, preluata de agenția de știri Agerpres.

lira

Lira sterlina scade vertiginos. Unul dintre cei mai de jos indici s-au înregistrat în ziua de 9 Ianuarie, atunci când s- a depreciat  cu 0,9%, la 1,2172 dolari, apoi s-a situat chiar la valoarea de 1,2163 dolari. Acesta este cel mai redus nivel din octombrie, după ce premierul Theresa May a sugerat într-un interviu acordat celor de la Sky News în care a reiterat faptul că  Marea Britanie va părăsi, probabil piața unică europeană a bunurilor și serviciilor.
Mai mult ca sigur că Regatul Unit va încerca să evite și alte dezechilibre de asemenea natură Oricum aplicarea articolului 50 de către societatea engleză va prilejui ca, la finalul lui martie anumiți indici de siguranță să fie destul de riscanți, din cauza ponderii economice a Marii Britanii și a Zonei Euro, a căror cotă combinată în PIB-ul global în dolari este de 3,9% și, respectiv, 15,7%
Tradiția se pare că va fi înlocuită din acel moment, cu toate că insularii doresc să păstreze anumite aspecte ale calității de membru al UE după ce va parasi blocul comunitar, a adăugat premierul britanic.Unii oameni de afaceri au fost de părere că  tocmai declarațiile Theresei May sugerează cu certitudine că economia este funcțională și totodată pregătită să deruleze comert cu UE ca și cum ar fi orice altă țară din afara Europei, fără de niciun fel de statut privilegiat.În această ecuație, hotărâtor a fost votul din data de 23 iunie 2016, atunci când alegătorii britanici au optat în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană.După cum au remarcat toți anaiștii, acesta a declanșat turbulențe pe piețele financiare globale, iar lira sterlina s-a depreciat semnificativ, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul.

În prezent lira sterlina s-a depreciat cu peste 1% față de euro, aceasta fiind tranzactionată la 85,65 penny pentru euro, cel mai redus nivel din ultimele opt săptămâni.

În timp ce primul-ministru intenționează să încerce să facă din această situație un caz convingăto,r pozitiv pentru Marea Britanie,  care sugerează că „ne așteptăm la o corecție a pieței”,  se subliniază prezumția în cadrul guvernului de tranzacționare a valutei la minimele istorice din viitoarele săptămâni.

„Cand cea mai încurajată liră sterlină cu cel mai jos prag din octombrie  nu a reușit să recunoască sau să încerce să atenueze impactul ,  acum se așteaptă destul de mult ca, într-adevăr, o încercare de a face o virtute în a muta prin beneficii sectorul de export”, spune Jeremy Stretch de la Strategia Macro CIBC din Londra. De la locurile de muncă pentru piețele valutare, acum este timpul de a găsi prețul corect pentru lira sterlină pentru a oglindi tocmai realitatea. „Indicii timpurii sugerează că este puțin probabil să fie păstrate accesul pe piață unică – un titlu care ar putea trimite lira sterlină la cotații neașteptat mai mici”, a spus Viraj Patel, reprezentantul ING la Londra.

Încă din luna august a anului trecut, obligaţiunile guvernamentale din Marea Britanie au crescut şi au împins randamentele cu maturitate pe cinci ani la un minim record, în condiţiile în care piaţa încă aşteaptă să vadă cum vor afecta economia măsurile luate de banca centrală.

Declarațiile politicienilor britanici nu pot aduce decât o adâncire a crizei economice și în primăvara anului 2017, în momentul Brexit, deoarece nu ar trebuie să ne mire dacă vom avea parte de o paritate între euro și liră.

GBP_RON-100

Sursa foto https://www.poundsterlinglive.com

Sinteză material efectuat de Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro