Criteriul National

LIVE Războiul din Ucraina, ziua a noua: Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa / „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl!”, avertizează Ucraina / Noi bombardamente în orașe

LIVE Războiul din Ucraina, ziua a noua: Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa / „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl!”, avertizează Ucraina / Noi bombardamente în orașe
martie 04
07:48 2022

​Războiul din Ucraina intră în ce-a de-a noua zi, cu o alarmă declanșată în noaptea de joi spre vineri la centrală nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, după un bombardament al trupelor ruse, stârnind îngrijorare în întreaga lume. Joi trupele ruse au ajuns în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei declanșate joia trecută, iar în capitala Kiev și în alte orașe mari, forțele de ocupație au continuat bombardamentele nimicitoare, fără mișcări semnificative de trupe, probabil din cauza problemelor logistice. A avut loc o a doua rundă de discuții între Ucraina și Rusia, iar singurul lucru convenit a fost realizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, răniților și pentru aprovizionarea cu ajutoare și alimente.

Incendiu la centrala de la Zaporojie dupa un atac rusescFoto: Colaj foto

Cele mai importante evenimente de vineri din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

06:35Acțiunea militară rusă în apropierea centralei este nesăbuită și trebuie să înceteze”, a spus vineri dimineața secretarul de Stat responsabil cu energia al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

05:21Boris Johnson a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de securitate al ONU (AFP)

Cele mai importante momente de peste noaptea de joi spre vineri:

04:51Purtătorul de cuvânt al centralei din Zaporojie: Luptele au încetat în apropierea centralei electrice, iar nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale, potrivit CNN

04:42Societatea Nucleară Americană: Nu trageți în preajma centralei nucleare / Lăsați angajații să opereze

04:21Incendiu la centrala nucleară: Expert: Nu știm suficient, dar cea mai mare îngrijorare este incendiul care perturbă răcirea reactorului (CNN)

04:03Președintele american Joe Biden tocmai a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, în timp ce Casa Albă continuă să monitorizeze incendiul raportat la centrala nucleară din Zaporojie.

00:57Herson: Rușii ar fi pus lunetiști pe acoperișuri: ”De partea cui vreți să luptați?” (CNN)

03:43Conducerea centralei spune că momentan a treia unitate de putere a fost oprită la uzină și doar a patra unitate funcționează. Condițiile de siguranță la radiații și incendiu la centrala nucleară sunt în limite normale.

03:24Pentagonul: 90% din forțele ruse de la granița cu Ucraina au intrat în țară și vor să ocupe Kievul

02:35Cum reușește Kievul să câștige bătălia pe comunicare cu Rusia

Încă din primele zile ale invaziei ruse, și parțial datorită tăcerii Moscovei, Kievul a reușit să genereze în întreaga lume o revărsare masivă de simpatie pentru rezistența în fața agresiunii marelui său vecin, scrie Le Monde, citat de Rador.

01:41Cum a prezentat presa rusă ocuparea Melitopolului: Trupele ruse au fost primite cu steaguri fluturând / Realitatea: Duceți-vă acasă, fasciștilor

Incendiu la centrala nucleară: Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl

03:24Casa Albă spune că monitorizează centrala nucleară din Ucraina

03:05Și ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, trage un semnal de alarmă privind bombardarea centralei nucleare:

”Armata rusă trage din toate părțile asupra CNE Zaporijjia, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită intervenția pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, averitzează Kuleba.

02:35Cum reușește Kievul să câștige bătălia pe comunicare cu Rusia

Încă din primele zile ale invaziei ruse, și parțial datorită tăcerii Moscovei, Kievul a reușit să genereze în întreaga lume o revărsare masivă de simpatie pentru rezistența în fața agresiunii marelui său vecin, scrie Le Monde, citat de Rador.

02:23Ucraina: Incendiu la o centrală nucleară după un bombardament al trupelor ruse (purtătorul de cuvânt al uzinei) – AFP / Forțele ruse trag în centrala nucleară Zaporijjia din Enerhodar -Kiyv Independent

02:15Și SUA anunţă sancţiuni dure pentru mai mulţi oligarhi ruşi / Lista dată publicităţii de Casa Albă

01:50The Hill – Vicepreşedintele american Kamala Harris ar putea veni la Bucureşti

01:41Cum a prezentat presa rusă ocuparea Melitopolului: Trupele ruse au fost primite cu steaguri fluturând / Realitatea: Duceți-vă acasă, fasciștilor

00:54 Mercenarii străini din Ucraina nu vor avea statutul de prizonieri de război, avertizează Rusia

00:39SUA au stabilit o nouă linie telefonică militară directă cu Rusia. „E critic să se ţină cont de riscul unor erori de calcul”

Bombardament rusesc la centrala nucleară de la Zaporojie

Un bombardament rusesc a lovit vineri centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în centrul Ucrainei, declanșând un incendiu și ajungând la una dintre unitățile acesteia, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al acestei centrale, potrivit AFP, Kyiv Independent și CNN.

Centrala, cea mai mare din Europa, este situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.

Incendii la o centrala nucleara / Foto: Nexta

Avertismentul ucrainenilor: Dacă va exploda va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a atras un puternic semnal de alarmă privind bombardarea centralei nucleare:

  • „Armata rusă trage din toate părțile asupra CNE Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită intervenția pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, a scris Kuleba pe Twitter.

Primarul orașului Energodar, Dmitri Orlov, a făcut apel la forțele ruse să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare.

„O amenințare la adresa securității mondiale!!! Ca urmare a bombardamentelor necruțătoare de către inamic a clădirilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojie este în flăcări!!!”, avertiza primarul localității.

Ulterior, spre dimineață, purtătorul de cuvânt al centralei din Zaporojie: Luptele au încetat în apropierea centralei electrice, iar nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale, potrivit CNN.

Noi negocieri: Ucraina și Rusia au stabilit să formeze „culoare umanitare” pentru evacuarea civililor

Delegațiile ucraineană și rusă, care s-au întâlnit joi, în Belarus, pentru negocieri de pace, au convenit să aibă în perioada următoare o a treia rundă de discuții, a informat un membru al delegației ucrainene, citat de Reuters.

Acesta a precizat că Ucraina nu a primit garanțiile pe care a contat, dar că ambele părți au ajuns la o înțelegere cu privire la asigurarea, în comun, a unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă.

Aceste coridoare umanitare vor asigura – conform The Kyiv Independent care îl citează pe Podoliak – evacuarea civililor și livrarea de mâncare și medicamente în zonele în care se duc luptele cele mai intense. O încetare temporară a focului ar putea fi aplicată în aceste zone în care vor fi furnizate ajutoare.

Totodată, Ucraina și Rusia au convenit o a treia rundă de discuții care încă nu a fost stabilită când să aibă loc.

Un important general rus, ucis de forțele ucrainene. „O lovitură majoră pentru invazia rusă”

Un important comandant militar rus, multiplu decorat, a fost ucis în războiul din Ucraina, au relatat joi publicații ucrainene, dar și ruse, preluate de Newsweek și Daily Mail, care scriu despre o „lovitură majoră” pentru forțele armate rusești care au invadat Ucraina.

Presa ucraineană a relatat că general-maiorul Andrei Sukhovetsky, comandant adjunct al Armatei 41 din cadrul Districtului Militar Central al Rusiei, a fost ucis miercuri de forțele armate ucrainene care respingeau ofensiva rusă.

Macron. după o nouă discuție cu Vladmir Putin: „Ce e mai rău acum urmează”

„Ce e mai rău acum urmează”, crede preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce joi a avut o nouă discuție la telefon cu Vladmir Putin, care i-ar fi transmis că Rusia își va atinge obiectivele și „va demilitariza cu succes Ucraina”.

Zelenski: Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi Occidentului să sporească sprijinul militar pentru Ucraina, spunând că dacă Uțara sa va fi înfrântă de Rusia, atunci aceasta va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge ”până la Zidul Berlinului”, conform AFP.

Cel puțin cinci mari orașe din Ucraina era joi în continuare înconjurate de trupe rusești, însă potrivit Ministerului Britanic al Apărării care monitorizează situația, singurul mare centru care ar fi fost capturat de către ruși de la începutul invaziei și până acum este orașul Herson, la nord-vest de Crimeea.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul