Criteriul National

Londra ignoră ultimatumul UE în legătură cu legea sa controversată – International

Londra ignoră ultimatumul UE în legătură cu legea sa controversată – International
noiembrie 04
03:25 2020

Londra ignoră ultimatumul UE în legătură cu legea sa controversată privind Brexit, nerăspunzând la timp unei „înștiințări” din partea Bruxelles-ului, a anunțat marți Comisia Europeană, în vreme ce negocierile privind relația post-Brexit au intrat pe ultima linie dreaptă, potrivit La Libre.be.

Regatul Unit avea o lună pentru a răspunde înștiințării din partea Bruxelles-ului – trimisă pe 1 octombrie – care îi cerea să retragă proiectul de lege care revine parțial asupra acordului ce reglementează plecarea sa din UE pe 31 ianuarie.

Dar “până astăzi, UE nu a primit niciun răspuns”, a anunțat un purtător de cuvânt al executivului european. “Ne gândim la etapele următoare, în special la emiterea unui ‘aviz motivat’, ultima etapă înaintea eventualei sesizări a justiției europene, a adăugat el.

Londra și Bruxelles s-au străduit tot timpul să disocieze la maximum contenciosul lor pe acest proiect de lege de negocierile comerciale intrate de câteva zile “într-o fază critică”, potrivit Comisiei.

Această voință de a nu lăsa această controversă să compromită negocierile poate explica prudența UE înainte de a merge mai departe în procedura contra Regatului Unit.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic, Boris Johnson, s-a limitat să declare că el nu “contestă afirmațiile purtătorului de cuvânt al Comisiei”.

Și a adăugat că acest diferend trebuie să-și găsească rezolvarea într-un “comitet mixt” stabilit de UE și Regatul Unit în cadrul acordului de retragere. “Este prioritatea noastră absolută”, a insistat el.

Proiectul de lege respectiv repune în discuție anumite angajamente luate de Regatul Unit în acordul de Brexit, în special dispoziții pentru evitarea revenirii la o frontieră pe insula Irlanda, o măsură de protecție esențială pentru menținerea păcii.

Aprobat la sfârșitul lui septembrie de deputații britanici, textul este în continuare în examinarea Camerei Lorzilor și se așteaptă un vot în săptămânile următoare.

Bruxelles speră că dispozițiile problematice vor fi suprimate în caz de acord comercial, pe care negociatorii speră să-l încheie înainte de mijlocul lunii noiembrie.

Trei subiecte pun în continuare probleme: accesul europenilor la apele bogate în pește ale britanicilor, garanțiile cerute Londrei în materie de concurență și modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.

“Nu suntem încă acolo. Mai e multă muncă de făcut”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei. Și “încă nu am găsit soluția pentru pescuit”, unul din subiectele cele mai sensibile, a recunoscut el.

Regatul Unit, care a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie, continuă să aplice normele europene până la sfârșitul anului. Londra și Bruxellesul se străduie de atunci să negocieze un acord comercial care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2021, pentru a se evita o plecare fără acord, potențial devastatoare pentru economie. (La Libre Belgique-preluare Rador)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul