Criteriul National

Lovitură antimafia: Politicieni și polițiști printre cele peste 300 de persoane arestate, într-una dintre cele mai ample operațiuni din istoria Italiei – Esential

Lovitură antimafia: Politicieni și polițiști printre cele peste 300 de persoane arestate, într-una dintre cele mai ample operațiuni din istoria Italiei – Esential
decembrie 20
11:18 2019
Forțele speciale din poliția italiană au arestat peste 300 de persoane, printre care politicieni și oficiali în cadrul unei misiuni impresionante de destructurare a unei rețele mafiote, considerate a doua mare operațiune antimafia din istoria țării. Pentru derularea operațiunii au fost mobilizați nu mai puțin de 2.500 de polițiști care au efectutat mai multe raiduri în centrul Calabriei, având ca țină așa-zisa rețea ”Ndrangheta”.

Operațiunea s-a desfășurat joi în orașul Vibo Valentia, iar suspecții au fost reținuți pentru șantaj, ucidere, spălare de bani și participare la grupări de crimă organizată. Arestările au avut loc la finalul unei anchete care a început în urmă cu trei ani, în 2016, și a vizat nu mai puțin de 11 regiuni- Lombardia, Sicilia, Veneția, Toscana și Campania. Suspecții au fost urmăriți și arestați în Germania, Elveția și Bulgaria, scrie The Guardian.

Printre cei arestați se numără Giancarlo Pittelli, un cunoscut avocat și fost membru al formațiunii lui Silvio Berlusconi, Forza Italia. Un fost demnitar regional, un primar, un lider politic de partid și un comandat de poliție se numără printre arestați.

“Lucrez la această anchetă de când am devenit procuror șef în Catanzaro,” a declarat Nicola Gratteri, procurorul antimafia care a condus investigația. ”Aceasta este cea mai mare operațiune de la marele proces din Palermo”, referindu-se la operațiunea derulată în Sicilia în perioada 1986-1992, când au fost judecate peste 400 de persoane.

Operațiunea care a avut loc joi a scos la iveală unele dintre secretele legate de rețeaua ”Ndrangheta”. Astfel, una dintre formulele de intrare în rețea folosită de mafioți, în comunicarea codificată, era un citat al cavalerilor din secolul al 17 lea, care, potrivit legendei, au fondat Cosa Nostra în Sicilia, așa numita Camorra în Campania și Ndrangheta în Calabria.

Nicola Morra, președintele comisiei parlamentare antimafia, a declarat: ”În această seară, statul a demonstrat încă o dată capacitatea sa de a conduce un atac frontal. De azi înainte, în Calabria, aerul pe care îl respriați este mai bun. Este aerul libertății”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul