Criteriul National

Lucruri interesante despre cimitirul de la Sapanta

Lucruri interesante despre cimitirul de la Sapanta
martie 30
08:40 2020

Decesul reprezint un moment trist, care implica o multime de actiuni din partea celor care raman in urma defunctului. Acestia trebuie sa apeleze la o firma de servicii funerare, sa treaca printr-un proces birocratic destul de neplacut, sa organizeze o masa in cinstea persoanei decedate si sa isi planga pierderea in liniste.

Din fericire, intregul proces poate sa fie usurat prin firme precum o firma de pompe funebre sector 2.

Desi este un moment trist, exista persoane in lume care au reusit sa gaseasca o parte vesela a inmormantarii si a modului in care persoana decedata este amintita de catre cei ramasi inca in viata.

Conform celor de la serviciifunerare.ro, una dintre aceste persoane a fost Stan Ioan Patras, un maramuresean din Sapanta, care a reusit sa dea nastere unuia dintre cele mai atractive obiective turistice din Romania.

Acesta s-a inspirat de la daci, care priveau moartea ca pe un eveniment vesel si a creat Cimitirul Vesel din propriul sau sat. Astazi, acesta este un monument in aer liber vizitat de mii de oameni din intreaga lume si desi este foarte cunoscut, exista multe lucruri uimitoare pe care cel mai probabil nu le stii.

Lucruri interesante despre Cimitirul Vesel de la Sapanta

1. Primul epitaf (text amuzant prezent pe crucile cimitirului) dateaza din anul 1935. De-a lungul celor peste 80 de ani de la nasterea acestui epitaf s-a ajuns la peste 800 de cruci cu mesaje amuzante si cu desene interesante.

2. In Sapanta exista o multime de localnici care economisesc bani de-a lungul intregii vieti, in asa fel incat sa poata sa isi cumpere cruci din lemn sculptate si pictate. In felul acesta isi spun povestea vietii intr-un mod atractiv pentru oameni, ramanand vesnic vii in memoria colectiva.

3. Stan Ioan Patras, cel care a dat nastere cimitirului, a fost un poet, sculptor si pictor care le-a lasat romanilor numeroase monumente si opere de arta.

4. Cimitirul Vesel de la Sapanta se afla pe locul doi intr-un top al monumentelor funerare din lume. Primul loc este ocupat de Valea Regilor din Egipt.

5. Absolut toate monumentele funerare din cimitir sunt realizate manual, din lemn de stejar. Culoarea de pe cruci este unica si se numeste ” Albastru de Sapanta”. Cel mai adesea, epitaful contine intre 7 si 17 versuri in care se regaseste numele celui decedat si diverse intamplari din viata lui.

Cu siguranta, acest monument in aer liber este dovada faptului ca atat viata, cat si moartea, pot fi subiecte din care sa fie extrasa partea amuzanta a lucrurilor. Decesul este inevitabil, insa modul in care il privim depinde doar de noi. Stan Ioan Patras a ales sa priveasca trecerea in nefiinta drept un lucru amuzant, iar acest lucru a dat nastere unuia dintre cele mai interesante obiective turistice.

Cei care ajung in Cimitirul de la Sapanta pot descoperi inclusiv epitaful acestui artist, decedat in 1977.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul