
Decesul reprezint un moment trist, care implica o multime de actiuni din partea celor care raman in urma defunctului. Acestia trebuie sa apeleze la o firma de servicii funerare, sa treaca printr-un proces birocratic destul de neplacut, sa organizeze o masa in cinstea persoanei decedate si sa isi planga pierderea in liniste.
Din fericire, intregul proces poate sa fie usurat prin firme precum o firma de pompe funebre sector 2.
Desi este un moment trist, exista persoane in lume care au reusit sa gaseasca o parte vesela a inmormantarii si a modului in care persoana decedata este amintita de catre cei ramasi inca in viata.
Conform celor de la serviciifunerare.ro, una dintre aceste persoane a fost Stan Ioan Patras, un maramuresean din Sapanta, care a reusit sa dea nastere unuia dintre cele mai atractive obiective turistice din Romania.
Acesta s-a inspirat de la daci, care priveau moartea ca pe un eveniment vesel si a creat Cimitirul Vesel din propriul sau sat. Astazi, acesta este un monument in aer liber vizitat de mii de oameni din intreaga lume si desi este foarte cunoscut, exista multe lucruri uimitoare pe care cel mai probabil nu le stii.
Lucruri interesante despre Cimitirul Vesel de la Sapanta
1. Primul epitaf (text amuzant prezent pe crucile cimitirului) dateaza din anul 1935. De-a lungul celor peste 80 de ani de la nasterea acestui epitaf s-a ajuns la peste 800 de cruci cu mesaje amuzante si cu desene interesante.
2. In Sapanta exista o multime de localnici care economisesc bani de-a lungul intregii vieti, in asa fel incat sa poata sa isi cumpere cruci din lemn sculptate si pictate. In felul acesta isi spun povestea vietii intr-un mod atractiv pentru oameni, ramanand vesnic vii in memoria colectiva.
3. Stan Ioan Patras, cel care a dat nastere cimitirului, a fost un poet, sculptor si pictor care le-a lasat romanilor numeroase monumente si opere de arta.
4. Cimitirul Vesel de la Sapanta se afla pe locul doi intr-un top al monumentelor funerare din lume. Primul loc este ocupat de Valea Regilor din Egipt.
5. Absolut toate monumentele funerare din cimitir sunt realizate manual, din lemn de stejar. Culoarea de pe cruci este unica si se numeste ” Albastru de Sapanta”. Cel mai adesea, epitaful contine intre 7 si 17 versuri in care se regaseste numele celui decedat si diverse intamplari din viata lui.
Cu siguranta, acest monument in aer liber este dovada faptului ca atat viata, cat si moartea, pot fi subiecte din care sa fie extrasa partea amuzanta a lucrurilor. Decesul este inevitabil, insa modul in care il privim depinde doar de noi. Stan Ioan Patras a ales sa priveasca trecerea in nefiinta drept un lucru amuzant, iar acest lucru a dat nastere unuia dintre cele mai interesante obiective turistice.
Cei care ajung in Cimitirul de la Sapanta pot descoperi inclusiv epitaful acestui artist, decedat in 1977.