Criteriul National

Lunga și surprinzătoarea istorie a clătitelor americane: cum au rezistat din preistorie și până în prezent

Lunga și surprinzătoarea istorie a clătitelor americane: cum au rezistat din preistorie și până în prezent
septembrie 03
21:42 2021

Clătitele sunt adaptate pentru fiecare țară în parte: pentru români, cele mai cunoscute sunt clătitele românești, cele franțuzești și americane. Cele din urmă sunt cunoscute în întreaga lume și sunt o vedetă în bucătăriile noastre de ani de zile, având astăzi chiar și o zi internațională dedicată lor.

Poeții Cratinus și Magnes menționează clătitele în operele lor încă din secolul 5 înainte de Hristos, însă specialiștii consideră că ele datează chiar de mai mult timp de atât, chiar în Epoca de Piatră; se consideră că străbunii noștri le făceau din făină făcută din papură și apă, gătite pe o piatră fierbinte. Fie că semănau mai mult cu clătitele americane sau cu cele europene, clătitele făcute de strămoșii noștri acum 30.000 erau la bază același lucru: un flat cake prăjit. Ani mai târziu, grecii și romanii savurau clătitele americane îndulcite cu miere, rețetă care s-a păstrat până astăzi.

Thomas Jefferson, care era iubitor de clătite americane, a trimis o rețetă acasă la Monticello – plantația sa – tocmai de la Casa Albă. „Panne-quaiques” ale lui Lemaire, un bucătar excepțional, erau mai degrabă ceea ce am numi crepes – făcute prin turnarea aluatului subțire într-o tigaie fierbinte. Clătitele moderne americane pe care le îndrăgim astăzi – pe vremea lui Jefferson cunoscute sub numele de griddlecakes – conțin în general un agent de dospire și sunt mai înalte și mai pufoase.

Sindromul pancake – de ce îndrăgim clătitele americane atât de mult

De la adaptabilitatea lor – clătitele americane pot fi făcute astfel încât să satisfacă toate gusturile: cu miere, sirop de arțar, ciocolată sau vanilie, fructe sau nuci – și până la ușurința cu care sunt realizate, clătitele americane sunt și astăzi un desert popular, iar pandemia le-a propulsat în preferințe: am stat mai mult acasă, deci am gătit mai mult. Și am experimentat mai mult – de la rețeta clasică și până la simplificarea procesului cu un instrument modern, precum  Thermomix, clătitele americane sunt printre cele mai înregistrate căutări de pe Google în perioada pandemică.

Dulci sau sărate (cu șuncă sau brânză), clătitele americane sunt, în țara-mamă, savurate la micul-dejun, iar porția este formată din trei clătite. Americanii asociază clătitele cu șunca, baconul sau ouăle, combinații care sunt mai puțin populare la noi – în România, clătitele americane rămân un desert favorit atunci când sunt asociate cu mierea, ciocolata sau bananele.

Cum se prepară clătitele americane

Pancakes nu sunt doar obiectul unui desert gustos, ci și al unor rețete foarte versatile, care pot fi adaptate în funcție de preferințele fiecăruia. Când vorbim despre clatite americane reteta, e foarte greu să dăm greș: rețeta este mai  simplă, iar ingredientele necesare sigur deja se regăsesc în frigiderul tău. Pentru clătite americane ai nevoie de:

  • făină
  • lapte
  • ouă
  • praf de copt
  • bicarbonat
  • zahăr
  • zahăr vanilat.

Și ce facem cu ele? Amestecăm zahărul, făina, praful de copt și bicarbonatul, după care separăm albușurile de gălbenușuri. Secretul unor pancakes pufoase constă în timpul de amestecare al gălbenușurilor: ele trebuie mixate mult mai puțin față de albușuri; cele din urmă trebuie mixate foarte bine, poate chiar cu un robot de bucătărie precum Thermomix, ca să ne asigurăm că vor ieși cu adevărat pufoase. Peste gălbenușuri adăugăm uleiul și laptele, amestec pe care îl combinăm cu făina și restul ingredientelor.

La final adăugăm spuma obținută din albușuri și o încorporăm încet, de sus în jos, ca amestecul să rămână pufos. Aluatul dens pe care l-am obținut este gata pentru prăjit într-o tigaie unsă în prealabil cu puțin unt, iar clătita trebuie întoarsă atunci când apar pe ea primele bule de aer. Rezultatul? Pancakes pufoase, aurii și delicioase, care pot fi asezonate cu ciocolată, miere, fructe sau alte ingrediente.
Clătitele americane au o istorie lungă și cu adevărat surprinzătoare, iar viitorul lor se întrevede la fel – un desert ușor de preparat, dar savuros și consistent, pancakes au devenit dulcele favorit în pandemie nu doar pentru gustul lor, dar și pentru confortul psihic pe care ni-l oferă; asociem acest desert cu starea de bine, cu tihna, cu acel hygge danez de care avem nevoie vitală în această perioadă.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

AdrianaG

AdrianaG

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul