Criteriul National

Cine știe a descuia amintirea marelui Ovidiu?

Cine știe a descuia amintirea marelui Ovidiu?
august 04
17:18 2017

imag articol

 

Mâine 5 august va avea loc un spectacol inedit în orașul Constanţa organizat de asociaţia Nihil Sine Arte. Acest eveniment e inclus în cadrul evenimetelor culturale derulate cu ocazia anului omagial  Ovidiu. Pentru toţi constănţenii și iubitorii de frumos,de cultură redăm mai jos comunicatul organizatorilor:
„Asociatia culturala “Nihil Sine Arte” organizeaza la Muzeul de Arta din Constanta, in data de 5 august 2017, ora 17:00 PM, un eveniment  dedicat poetului Ovidiu (Publius Ovidius Naso). Acest moment special are loc la 2060 de ani de la naşterea şi 2000 de ani de la moartea poetului roman, care si-a petrecut sfarsitul vietii la malul Marii Negre, exilat, la Tomis, Constanta zilelor noastre. Invitatul seratei culturale este Matteo Taufer, profesor de limba greaca si latina, la liceul clasic “G. Prati”, din Italia, presedintele Asociatiei Italiene de Cultura Clasica din Trento(Associazione Italiana di Cultura Classica), infiintata in  anul 1897  si care are ca scop pastrarea si conservarea studiului limbilor clasice.Asociatia pe care o conduce a organizat o serie de colocvii internationale despre diferite aspecte ale lumii antice. Am putea mentiona colocviul din anul 2013 despre religia Dacilor, la care au participat oameni de stiinta din Romania si din alte tari europene (documentele colocviului au fost publicate in Germania, la editura Rombach din Freiburg). M. Taufer s-a interesat de Plutarh si Eschil si a scris in anul 2010 un eseu despre valoarea simbolica a vinului. Cu ocazia momentului cultural de pe 5 august, din Romania, Constanta, de la Muzeul de Arta, ne va vorbi despre interactiunea dintre vin si lacrimi la Ovidiu in asa-zise carti din exil (Tristia si Epistulae ex Ponto).
Va fi un divertissement littéraire bazat oricum pe texte originale si care ne va oferi anumite elemente de reflectare despre ‘sederea’ lui Ovidiu la Tomis.
Alaturi de filologul si cercetatorul italian vor concerta talentata artista Aida Tavitian, fiica binecunoscutului pianist de jazz, Harry Tavitian si Octavian Renea profesor si pianist la Munchen. Va asteptam alaturi de noi pentru un moment de cultura si muzica buna si un strop din licoarea lui Bacchus !
 Echipa Nihil Sine Arte”
aida tavitian
Portrait M. Taufer
Renea
Ovidius afis

Sursa foto : Arhiva ONG ului Nihil Sine Arte

Redacţia ziarului Criteriul Naţional susţine acest eveniment de înaltă ţinută și este unul din partenerii me dia.

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo