Criteriul National

Macron: A fi francez înseamnă a apăra dreptul de a parodia şi de a caricaturiza – International

Macron: A fi francez înseamnă a apăra dreptul de a parodia şi de a caricaturiza – International
septembrie 04
18:04 2020
Dreptul de a parodia şi de a caricaturiza, chiar şi religia, reprezintă o parte esenţială din a fi francez, a declarat vineri preşedintele Franţei Emmanuel Macron la o ceremonie de naturalizare, la câteva zile după începerea procesului presupuşilor complici în atacul unor islamişti înarmaţi asupra revistei de satiră Charlie Hebdo în 2015, relatează Agerpres.

La Panteonul din Paris, un mausoleu dedicat eroilor Franţei, Macron le-a înmânat documentele franceze unui număr de cinci noi cetăţeni la o ceremonie solemnă organizată pentru a marca 150 de ani de la instalarea celei de-A Treia Republici.

„La începutul procesului atacurilor din ianuarie 2015, aş spune că a fi francez înseamnă a apăra dreptul de a râde, de a te amuza, de a parodia şi de a caricaturiza, despre care Voltaire a spus că reprezintă sursa tuturor celorlalte drepturi”, a declarat Macron.

El a subliniat de asemenea că laicitatea, „care garantează libertatea de a crede sau de a nu crede”, „nu poate fi separată de o libertate de expresie care merge până la dreptul de blasfemie”.


Emmanuel Macron: „Nu va fi niciodată loc în Franţa pentru cei care, deseori în numele lui Dumnezeu, vor să impună legea unui grup”


Salutând acordarea cetăţeniei franceze pentru cinci persoane din Marea Britanie, Algeria, Camerun, Peru şi Liban, Macron a spus că imigranţii au fost mult timp o forţă a binelui în Franţa şi a precizat că A Treia Republică a fost proclamată de Primăria din Paris de fiul unui imigrant italian, Leon Gambetta, la 4 septembrie 1870.

„El a fost, ca dumneavoastră, fiu de imigranţi, francez cu sânge amestecat. El a resuscitat republica, domnia libertăţii”, a mai spus Macron, care a adăugat că mulţi alţi migranţi au jucat un rol important în istoria Franţei.

„Acum este rândul dumneavoastră să vă scrieţi capitolul în cartea republicii”, a afirmat şeful statului.

Macron a mai subliniat că Republica franceză „trebuie mereu protejată”, deoarece este „fragilă” şi „precară”.

„Nu va fi niciodată loc în Franţa pentru cei care, deseori în numele lui Dumnezeu, iar uneori cu ajutorul unor puteri străine, vor să impună legea unui grup”, a declarat liderul de la Elysee.

El a precizat că „în această toamnă va fi prezentat un proiect de lege pentru a lupta împotriva separatismelor”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul