Criteriul National

MAE şi NATO vor găzdui, marţi, Conferinţa anuală a Alianţei pe tema controlului armamentelor – Politic

MAE şi NATO vor găzdui, marţi, Conferinţa anuală a Alianţei pe tema controlului armamentelor – Politic
noiembrie 10
06:50 2020
Ministerul român al Afacerilor Externe şi NATO vor găzdui marţi Conferinţa anuală a Alianţei pe tema controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă, în format videoconferinţă, anunță Agerpres.

Reuniunea va fi deschisă de ministrul Bogdan Aurescu şi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ambele alocuţiuni putând fi urmărite online. „Asumarea găzduirii şi organizării evenimentului constituie o expresie concretă a contribuţiei României la eforturile aliate de consolidare a arhitecturii globale privind controlul armamentelor, dezarmarea şi neproliferarea armelor de distrugere în masă”, se arată într-un comunicat al MAE.

Printre invitaţii sesiunilor de lucru ale conferinţei, aflată la cea de a XVI-a ediţie, se vor număra Gustavo Zlauvinen, preşedintele desemnat al Conferinţei de Evaluare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare, şi Izumi Nakamitsu, subsecretar general al ONU şi Înalt Reprezentant pentru Dezarmare. La conferinţă va participa şi secretarul de stat pentru Afaceri strategice, Dan Neculăescu.

Conferinţa va marca 50 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare şi va oferi un cadru de dezbatere în perspectiva Conferinţei de Evaluare a acestui Tratat avută în vedere pentru luna august 2021.

Potrivit MAE, evenimentul era programat să se desfăşoare la Bucureşti, în luna martie, „ca o recunoaştere a profilului ridicat al României în cadrul NATO”, dar a fost reprogramat în format videoconferinţă din cauza pandemiei de COVID-19.

Conferinţa anuală pe tema controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă este unul dintre evenimentele anuale emblematice ale NATO, care urmăreşte să ofere aliaţilor o platformă de interacţiune deschisă pe acest subiect cu state partenere, alte state invitate şi organizaţii internaţionale relevante.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul