Criteriul National

Mai multe entități franceze afectate de un atac cibernetic în perioada 2017-2020 / Un grup rus, principalul suspect – International

Mai multe entități franceze afectate de un atac cibernetic în perioada 2017-2020 / Un grup rus, principalul suspect – International
februarie 15
23:01 2021

Agenția franceză pentru securitatea sistemelor informaționale (Anssi) a avertizat luni cu privire la descoperirea unei intruziuni informatice „care afectează mai multe entități franceze” prin intermediul software-ului francez Centreon, care numără printre clienții săi companiile mari și ministerul Justiției, potrivit AFP.

„Primele compromisuri identificate de Anssi datează de la sfârșitul anului 2017 și au continuat până în 2020”, scrie Anssi într-un raport care prezintă informații tehnice legate de această campanie de atac.

Atacul, care a durat de la sfârșitul anului 2017 până în 2020 „amintește metodele care au fost deja folosite de grupul rus legat de informații Sandworm, dar asta nu garantează că este el” în spatele atacurilor, a declarat specialistul în domeniul securității cibernetice de la firma de consultanță Wavestone Gérome Billois.

Durata atacului înainte de a fi descoperită sugerează că atacatorii sunt „extrem de discreți, mai degrabă cunoscuți ca fiind în logica furtului de date și informații”, a adăugat el.

Utilizat de multe companii (Airbus, Air France, Bolloré, EDF, Orange și chiar Total) și de Ministerul Justiției, software-ul Centreon este utilizat pentru monitorizarea aplicațiilor și a rețelelor de calculatoare.

„Această campanie a afectat în principal furnizorii de servicii IT, inclusiv găzduirea web”, a spus Anssi.

Cazul amintește de vastul atac cibernetic atribuit Rusiei care a vizat Statele Unite în 2020, hackerii profitând de o actualizare a software-ului de supraveghere dezvoltat de o companie din Texas, SolarWinds, și utilizat de zeci de mii de companii și administrații din întreaga lume.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul