Criteriul National

Mai multe ONG-uri cer Guvernului să retragă restricțiile asupra a site-ului Aktual24.ro: E o măsură abuzivă și denotă o lipsă crasă de profesionalism

Mai multe ONG-uri cer Guvernului să retragă restricțiile asupra a site-ului Aktual24.ro: E o măsură abuzivă și denotă o lipsă crasă de profesionalism
martie 04
16:28 2022

​Închiderea de către stat a site-ului Aktual24, sub pretextul că „ar distribui fake-news și că ar comite fraude” în contextul războiului Ucraina-Rusia, este în mod evident exagerată, abuzivă și sugerează și o lipsă crasă de profesionalism, au reclamat vineri mai multe ONG-uri care luptă pentru libertatea de exprimare și independența presei.

Anunt DNSCFoto: DNSC

Freedom House critică decizia DNSC de a închide un site românesc doar pe baza unei evaluări subiective, a unor angajați necunoscuți ai statului

Freedom House este unul dintre ONG-urile care a criticat vineri decizia luată joi seara de către Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).

Redăm mai jos comunicatul:

„Închiderea de către stat a site-ului Aktual24, sub pretextul că „ar distribui fake-news și că ar comite fraude” în contextul războiului Ucraina-Rusia, este în mod evident exagerată.

Decizia Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost luată fără nici o explicație oficială clară, dar și fără a oferi posibilitatea celui incriminat de a se apăra.

Există o diferență majoră între decizia Comisiei Europene de a bloca propaganda rusească distribuită prin publicații și posturi tv finanțate direct de la Kremlin, cum sunt Sputnik și Russia Today, și hotărârea DNSC de a închide un site românesc doar pe baza unei evaluări subiective, a unor angajați necunoscuți ai statului.

Sputnik și Russia Today nu sunt instituții de presă, ci doar canale prin care sunt transmise către public propaganda și manipularea evidente ale regimului Putin, prin care acesta dorește să schimbe realitatea cu privire la războiul din Ucraina.

În contextul actualului conflict, blocarea unor canale prin care un lider dictatorial precum Vladimir Putin otrăvește mintea oamenilor poate avea o justificare legitimă.

Dar numai în cazul în care legătura dintre canalul de distribuție blocat și regimul incriminat este clar demonstrată.

Aktual24, site deținut de un jurnalist român, Ovidiu Albu, nu se încadrează la condițiile menționate de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, pentru a justifica blocarea accesului publicului la această sursă de informare.

Publicația nu a distribuit fake-news despre războiul din Ucraina, nu a făcut propagandă pro-Putin și nici nu a minimizat efectele invaziei militare rusești în țara vecină.

Freedom House critică ferm decizia DNSC, pe care o consideră abuzivă, și cere autorităților române să revină de urgență asupra sa.”

ActiveWatch și Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI): Nu folosiți strategia tancurilor sovietice pentru a „elibera” internetul!

Tot vineri, alte două organizații neguvernamentale, ActiveWatch și Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI) au solicitat de asemenea Guvernului să retragă restricțiile asupra acestui site.

Iată comunicatul celor două ONG-uri:

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică – DNSC a încurcat grav circuitele:

Solicităm ridicarea restricțiilor impuse site-ului aktual24.ro și eliminarea acestuia de pe lista de surse maligne de fake news/phishing.

Decizia de a încadra aktual24.ro drept sursă de fake news este nu doar lipsită de fundamentare factuală, dar sugerează și o lipsă crasă de profesionalism.

1. Ca să înțelegi semnificațiile un text trebuie să citești articole text, nu fluxul de date și protocoalele unui server.

2. Ca să încadrezi un conținut ca fiind adevărat/fals trebuie să ai o cunoaștere extensivă a realității și contextului.

3. Ca să interzici/blochezi trebuie să ai cadru legal, o evaluare externă independentă (ideal, decizia unei instanțe) și transparență (care vine la pachet cu profesionalismul).

Nu amplificați propaganda și nu folosiți strategia tancurilor sovietice pentru a „elibera” internetul!”, au comunicat pe Facebook cele două organizații.

Jurnalistul Ovidiu Albu acuză Guvernul că i-a închis site-ul Aktual24.ro în baza unei minciuni cât Rusia de mare: „Sunt mii de trolli care ma înjură că scriu rele de Putin”

​Jurnalistul Ovidiu Albu a acuzat joi seara Guvernul că i-a blocat pe nedrept accesul la site-ul său Aktual24.ro, care a fost trecut de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică alături de Sputnik și Russia Today pe lista site-urilor de propagandă rusă și fake news.

Acces restrictionat Foto: Captura Aktual24.ro

  • „Sunteti nebuni? Unde ati vazut propaganda pro-Moscova pe aktual24.ro? Sunt mii de trolli care ma injura, imi doresc toate ciumele si bolile pentru ca scriu rele de Putin si astia ma interzic pentru ca ii fac propaganda lui Putin?
  • In plus, sunt invocate doua IP din Germania legate de aktual24.ro. Eu n-am mai fost in Germania de 10 ani si nici n-am pe nimeni acolo care sa scrie pentru site, lucru care poate fi dovedit foarte usor. (update: imi spus ce-i de la hosting, presslabs, ca la acele adrese de IP sunt serverele lor de fapt).
  • Inca o data, este o dementa totala. Sunt convins ca toata povestea are legatura cu cresterea masiva de trafic din aceasta perioada, am ajuns la peste 300-400.000 de unici pe zi, tocmai cu stiri anti-Putin si anti-Kremlin. Le stiti, le-ati vazut. Undeva a deranjat extrem de tare si s-a bagat tocmai un fake news despre aktual24.ro. Am dus o munca titanica sa ajung aici, iar acum ma trezesc interzis in baza unei minciuni cat Rusia de mare. Este pur si simplu grotesc ce mi se intampla”, a scris joi Ovidiu Albu pe contul său de Facebook.

HotNews.ro a solicitat atât Guvernului cât și SRI, DNSC și ANCOM să precizeze motivele pentru care au blocat accesul la site-ul Aktual24.ro, exemple de știri fake news ori de propagandă pro-rusă, precum și baza legală pentru solicitarea către furnizorii de internet de a bloca accesul la acest site. Vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Încă două site-uri vor fi blocate pentru fake news în România / Listă cu 72 de IP-uri, multe din Rusia, pentru care Guvernul cere blocarea accesului

HotNews.ro a scris încă de joi seara că Aktual24[.]ro și Russian.rt[.]com au fost adăugate pe lista site-urilor care ar propaga știri false și ar dezinforma în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit unui anunț făcut de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Celelalte 9 site-uri pentru care Guvernul a cerut anterior furnizorilor de internet să nu mai poată fi accesate sunt acum indisponibile, chiar dacă nu a fost prezentată o bază legală.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul