Criteriul National

Majorări salariale în sănătate şi învăţământ au fost decise în comisiile Camerei Deputaţilor

Majorări salariale în sănătate şi învăţământ au fost decise în comisiile Camerei Deputaţilor
noiembrie 01
08:37 2016

Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat de ieri seară mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici. Toate acestea au fost luate, deşi ministrul Muncii- domnul Dragoş Pîslaru- s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de 4 miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

cresteri
Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/îndemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.   Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, prezent la dezbatere, a precizat că dacă acest amendament este adoptat, deficitul va creşte.    ”În afară de problemele de deficit bugetar pe acest  amendament avem şi următoarea situaţie. Vorbim de bugetul de Sănătate despre care astăzi am vorbit că e pe deficit. Acordăm miliarde de lei din bugetul de stat pentru echilibrarea acestui buget. Acest deficit va fi mai mare”, a spus secretarul de stat în Ministerul de Finanţe.

Totodată, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.    Acest amendament, propus de cei de la Sanitas şi care reprezintă practic motivul pentru care cadrele medicale se află în grevă, a încins spiritele în cadrul comisiei între reprezentanţii PSD şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.   ”Practic se deblochează sporurile la salariile în plată în acest moment. E vorba de impactul bugetar pe care o are această măsură (…) În momentul în care spui că sporurile se aplică la salariul în plată asta înseamnă că automat faci o derogare de la legea de salarizare anuală şi toate celelate categorii care au aceeaşi îngheţare la salariul din 2009 se vor uita la soare. Vorbim de un impact de 1,125 miliarde de lei numai această dezgheţare (…) Înţelegem că aceasta e cel mai important element din întreaga propunere în materie de impact bugetar? (…) Sporurile medicilor sunt la fel cu sporurile asistentelor din 2009. Deci nu s-a modificat nimic legat de sporuri”, a spus Pîslaru în cadrul dezbaterilor.

Fostul ministru al Muncii, social-democratul Rovana Plumb, a precizat că nu este de acord ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la salariul din 2009 şi cel pentru gărzi la baza salarială din 2016.  ”Noi nu suntem de acord. Noi vrem ca sporurile şi gărzile să fie raportate la salariul în plată”, a spus Rovana Plumb.    Replica de la actualul ministru al Muncii a venit rapid. ”Sigur, doamna parlamentar. Şi eu îmi doresc pace în lume, dar ne costă 1,1 miliarde. E o chestiune de responsabilitate”, a replicat Pîslaru.

Preşedintele de şedinţă, social-democratul Adrian Solomon a cerut să se facă linişte în sală după ce parlamentarii au început să vorbească între ei. ”Linişte în sală. Deodată se vorbeşte de pace şi război şi punem mâna pe microfon. Domnule ministru, nu mai vorbiţi de pace”, i-a spus Solomon lui Pîslaru.    Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, a atras atenţia că aceste sporuri nu vor putea fi plătite şi că dau ”oamenilor o iluzie”. ”Aceste lucruri nu vor putea fi plătite pentru că nu aveţi de unde  şi le daţi oamenilor o iluzie şi peste câteva luni le-o luaţi. Eu cred că noi nu trebuie să fim părtaşi la acest lucru demagogic”, a sous Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii.

Majorări pentru angajaţii din învăţământ Un alt amendament adoptat de cele două comisii se referă la un spor de 10-25% din salariul de bază proporţional cu timpul efectiv lucrat şi calculat în funcţie de numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi pentru personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătorea educatorilor şi învăţătorilor, institutorilor şi profesorilor.

De asemenea, se va acorda un spor de 7%, 10% şi 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la două, trei sau patru clase de elevi.

Totodată, a fost aprobată o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază pentru personalul didactic calificat şi personalul didactic de conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate.

”Spor de 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care desfăşoară activitate de predare-învăţare-evaluare în sistemul penitenciar.  Spor de până la 15% din salariul de bază, în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea – condiţii periculoase sau vătămătoare, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă la locul respectiv”, mai prevede amendamentul.

cresteri-salariale

Totodată, un alt amendament adoptat în cadrul Comisiilor reunite de muncă şi buget din Camera Deputaţilor prevede ca începând de la 1 ianuarie salariile de bază ale personalului din învăţământ, existente în plată la 20 decembrie 2016, se majorează în medie cu 15%.    Totodată, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.   Spre finalul dezbaterilor asupra OUG 20/2016, Plumb l-a întrebat pe Pîslaru care este costul implementării Ordonanţei fără amendamentele adoptate la comisii.

Reprezentantul Ministerului de Finanţe a sous că e vorba de 342 de milioane de lei pentru patru luni, ministrul Muncii completând că  la această sumă se adaugă şi impactul pe o altă Ordonanţă care prevede creşteri salariale pe alte domenii precum Apărare.    ”Am făcut un calcul premiliminar şi discutăm aici deci pe lângă cei 2,6 miliarde, între 3-4 miliarde ce am făcut astăzi de la 1 decembrie. Doar ca să nu fie aici discuţie că nu am discutat  asta. Puteţi să le adoptaţi mâine şi succes. 3-4 miliarde peste cei 2,6 din OUG 20. Sunt 3-4 miliarde plus ceea ce urmează să se implementeze OUG 20 din 2017.  Noi nu am ajuns să plătim sumele astea. Ajunge la 5,6 miliarde creştere masă salarială decisă anul ăsta. Noi aveam 14 miliarde pe prognoza pe cinci ani. Evident  un premiu Nobel pentru cel care o să facă deficitul pe zona asta”, a conchis Pîslaru.

Dezbateriile la Comisiile reunite de Muncă şi Buget din Camera Deputaţilor asupra OUG 20/2016 vor fi reluate de azi 1 Noiembrie, deoarece trebuie discutate grilele de salarizare, urmând ca proiectul de Lege de adoptare a OUG 20/2016 să primească raport de la Comisia Juridică. Proiectul urmează să ajungă apoi în plenul Camerei Deputaţilor care e for decizional în acest caz.

Vom reveni cu amănunte.

Sursa foto Wall-Street.roSibiu 100%

Redacţia ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo