Criteriul National

Mălai cu amendă sau când te potriveşti fomeii

Mălai cu amendă sau când te potriveşti fomeii
februarie 29
10:10 2020

received_512772952952563

Mălai cu amendă sau când te potriveşti fomeii
(Scheci a la nea Mărin)

Mă fraţâlor, staţ’ şi vă închinaţ’, căci cu lucru dreacu’ nu vă paie de glumă, auz’! Ascultaţ’ la mine…
Era cam dupe secerat, aşa, sfârşit de iulie – început de agost. Năduşeală, să scoţ’ limba de-un cot de cu zâuă, nu alta. Da’ nu mă puie dreacu’ şi-ascult de Veta. Zâce: Du-te de macină, că nu mai e mălai! Păi şi nu iai di la comperativă? zâc. Nea, că nu e ca al nostu, curat.
Mă iau dupe mintea ei şi pui doi saci de porumb în cărucior, mai pune Leana unu’, naşa Reta unu’, vez’, Doamne, aduce a pagubă să pleci gol la drum! Superstiţii de babe…
Da’ nu trecui bine dealu’ măgurii, că o luă căruţu’ meu la vale, de nu te puteai aţâne la el, şi-l lăsai în plata ştiţi voi cui. Acuma, era drum naţional şi pe-aci trec toate TIR-urile. Păi nu veni unu’, mă frate-mio, de-mi făcu zob şi cărucior şi saci cu porumb, că ştii, din viteză, căruţul meu o luasă pe mijlocul drumului, nici hăis, nici cea, cum ar veni.
Mi-l măcină pe loc, ce mai… În doi timpi şi trei mişcări prau’ s-aleasă. Şi dupe mintea mea a proastă, de vină era TIR-ul, da’ de la vorbă pân’ la faptă, cale lungă. Aşa că mă-ntorsăi din drum şi fără căruţ şi fără mălai, ba pe deasupra şi cu o amendă babană de care vă spusăi doar dumnilorvoastă, că Vetii, gura cusută. Atâta mi-ar trebui!
Dacă ştiam di la-nceput, puneam iapa la căruţă şi tunde-o, nene, da’ te poţi împotrivi fomeii, nu poţi? Împrumutai o juma de sac di la Mariţa lu’ Făsui şi ieşii basma curată. Cu naşa mă descurcai măi uşor. Îi duc curcanu’. Cu Leana oi vedea eu, că oamini sântem! Doar stăm gard în gard…
Mai rămâneţi sănătoşi şi să mâncaţi mămăligă cum mâncai şi eu… amendă!
La bună vedere!

Sursa foto: https://google.com

Acest material a fost realizat de către doamna Elena Neacșu în exclusivitate pentru platforma media independentă Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul