Criteriul National

Mali: Junta a promis un președinte de tranziție, ”militar sau civil” – International

Mali: Junta a promis un președinte de tranziție, ”militar sau civil” – International
august 20
22:32 2020

Junta care l-a răsturnat pe președintele malian, Ibrahim Boubacar Keita, marți, spune că în locul acestuia va fi „un președinte de tranziție”, care va fi „militar sau civil”, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, joi, într-un interviu la televiziunea France24, relatează AFP.

„Vom înființa un consiliu de tranziție cu un președinte de tranziție care va fi fie militar, fie civil. Suntem în contact cu societatea civilă, partidele de opoziție, majoritatea, toată lumea, pentru a încerca să asigurăm tranziția”, a declarat purtătorul de cuvânt al junetei, Ismael Wague.

„Va fi o tranziție care va fi cât de scurtă posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt, în timp ce al doilea mandat al președintelui Ibrahim Boubacar Keita, care a anunțat că își va părăsi funcțiile în noaptea de marți spre miercuri, pe când era în mâinile puciștilor, urma să se încheie în 2023.

Trebuie să „terminăm această tranziție cât mai repede posibil și să revenim la altceva”, a spus el, una dintre figurile Comitetului Național pentru salvarea oamenilor (CNSP) care conduce în prezent țara.

„Nu vă pot spune când vom transfera puterea către civili, pentru că trebuie să punem la punct tranziția”, a spus el la televiziunea franceză.

Purtătorul de cuvânt a negat faptul că președintele Keita, care a spus că nu are altă opțiune, și-a dat demisia sub acuzație.

„Nu a avut de ales pentru că el însuși a văzut cum suferă oamenii. Nu înseamnă că nu a avut de ales deoarece armele erau îndreptate spre templele sale”, a asigurat purtătorul de cuvânt.

El a justificat încă o dată intervenția militară prin existența unui lung „blocaj la nivel de țară”.

„O parte a populației suferea. Chiar la nivelul apărării, în armată au existat o mulțime de disfuncții. Soldații nu mai erau capabili să își îndeplinească misiunile suverane.”

„Nivelul de corupție a fost prea mare. Vă spun clar, prefer să evit cuvântul lovitură de stat pentru că nu este”, a continuat el.

În ceea ce privește soarta fostului lider malian, „nu suntem noi cei care decid. (Depinde de) sistemul judiciar. Nu este treaba noastră”, a adăugat Ismael Wague.

El a mai declarat că CNSP „nu are nicio legătură cu M5”, mișcarea de protest, formată din lideri religioși, societatea civilă și politicieni, care solicită din iunie demisia președintelui Keita și care a salutat intervenția armatei.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul