Criteriul National

Malta anunță că îl lasă pe prințul George să păstreze dintele de megalodon primit cadou de la David Attenborough – International

Malta anunță că îl lasă pe prințul George să păstreze dintele de megalodon primit cadou de la David Attenborough – International
septembrie 29
12:45 2020
Autoritățile malteze au anunțat marți într-o schimbare de poziție cu 180 de grade că prințul George al Marii Britanii este binevenit să păstreze fosila unui dinte de rechin care i-a fost dăruit de către naturalistul Sir David Attenborough, relatează Reuters.

Fosila veche de 23 de milioane de ani a fost descoperită de Attenborough în Malta când acesta se afla în concediu pe insula mediteraneană în anii 1960. Acesta i-a făcut-o cadou prințului George, în vârstă de 7 ani, în cursul weekendului, provocând proteste din partea unor maltezi care consideră că artefactul ar trebui returnat insulei.

Ministrul culturii din Malta, Jose Herrera, a declarat luni că va începe demersurile pentru returnarea dintelui dar planul s-a împotmolit rapid.

„Nu este intenția noastră să urmărim această problemă mai departe”, a declarat marți un purtător de cuvânt al ministerului fără a oferi explicații privind schimbarea de poziție.

Anunțul de luni al lui Herrera a atras comentarii negative pe social media, unii critici subliniind că un dinte fosilizat de megalodon poate fi cumpărat pentru mai puțin de 50 de euro.

Matthew Caruana Galizia, fiul jurnalistului de investigație Daphne Caruana Galizia, ucis în Malta în urmă cu trei ani, a scris pe Twitter că ministrul culturii maltez ar trebui să fie mai preocupat de combaterea corupției decât să încerce să îi ia înapoi cadoul unui copil.

REFERINȚĂ:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul