Criteriul National

Mamaia siliconată si cocinile ei de lux pentru patrioţii constanţeni – reportaj foto

Mamaia siliconată si cocinile ei de lux pentru patrioţii constanţeni – reportaj foto
ianuarie 21
18:17 2016

IMAGINE ARTICOL

Perla litoralului românesc, o lucrare de urbanism demnă de manualele de specialitate, și nu doar cele românești, s-a dezvoltat în mod surprinzător fără un plan foarte elaborat de urbanism pentru a face față afluxului mare de turiști. Stațiunea poartă numele proprietarului din perioada dominației otomane, Mamai, iar prima atestare este la 1906 când au fost realizate primele construcții ușoare din lemn. În perioada interbelică au fost construite Palatul Reginei (Actual Club Castel), Cazinoul și hotelul Rex, iar partea sudică s-a dezvoltat după al doilea război mondial, primele lucrări fiind Hotelurile Parc și București (actual Iaki). Nordul stațiunii cunoaște o dezvoltare deosebită la începutul anilor ‘80, lucru ușor de observat și în arhitectura mult mai elaborată a hotelurilor din acea zonă. La sfârșitul epocii comuniste, stațiunea era o reprezentare coerentă a unor volume construite armonios, atât perpendicular pe linia țărmului, cât și în lungul ei, conectate prin intermediul a numeroase spații verzi ample, amenajate cu suprafețe de flori, suprafețe de apă, fântâni, terenuri de golf, terenuri de sport. Atmosfera unui mic orășel era completată si de alte constructii: teatre de vară, terase și alte cladiri de mici dimensiuni destinate comerțului.

1

Ce s-a întâmplat după revoluție este de-a dreptul sinistru. Hotelurile existente au fost privatizate dar nu au fost îngrijite corespunzător, iar multe din spațiile verzi au fost ocupate de construcții care nu respectă deloc specificul și armonia de odinioară. Nu a fost suficient faptul că suprafețe verzi uriașe au fost distruse atât pe partea estică, cât și pe malul lacului, așa că au apărut numeroase construcții chiar pe plajă, adevărați monștrii dacă ne gândim la cele două blocuri aflate în vecinătatea hotelului Rex. Cine privește imaginile stațiunii din anii ’80 și are ocazia să cunoască transformările actuale sinistre ale acesteia, și-ar putea închipui că la Constanța a fost organizat și planificat un dezastru urbanistic gândit parcă diabolic să inspire turistilor un stil de a petrece vacanța cât mai simplist și mai consumatorist (oare si sănătos?) : multă mâncare, bautură si sex.

3

Este bine știut faptul că puțini constănțeni merg în stațiune pe perioada sezonului estival, evitând aglomerația și că cei mai mulți preferă să facă mișcare primăvara, toamna și chiar iarna în zilele însorite. Dacă spațiile verzi au fost masacrate în oraș cu concursul administrației care a autorizat construcția mall-ului din parc și a altor multe blocuri, am mers astăzi 21 ianuarie 2016 în Mamaia să analizez mai atent fondul construit al stațiunii. Merg cel puțin săptămânal pentru mișcare in aer curat și alerg cât mai aproape de malul apei, poate intr-un mod voit și să mă depărtez de mizeria generală pe care o lasă agenții economici in stațiunea părăsită și de administrația locală pe perioada extrasezonieră. Dacă o mână de edili incompetenți au batjocorit în ultimul hal această stațiune, nu pot să înțeleg cum restul de 300 mii de locuitori ai orașului au rămas spectatori pasivi. Alte concluzii poate le trageți dumneavoastră.

va mai recomandam : arhitectii-mall-ului-care-a-distrus-parcul-tabacariei-vor-sa-betoneze-orasul-in-continuare

Fotografie0285

Fotografie0269

Fotografie0271

Fotografie0272

Fotografie0273

Fotografie0274

Fotografie0275

Fotografie0276

Fotografie0277

Fotografie0278

Fotografie0279

Fotografie0280

Fotografie0281

Fotografie0282

Fotografie0284

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo