Criteriul National

Mame pentru cine?

ianuarie 03
13:13 2016

 

 

Mame pentru cine?
                               de Marian Nedelea 

,,Când devii părinte nu trebuie să te gândeşti la ce ai renunţat pentru a avea un copil, ci să te bucuri la toate câte ai câştigat după naşterea lui.”
autor necunoscut

 
O mama trista
 Ceea ce altădată percepeam ca fiind o anormalitate, astăzi considerăm a fi ceva absolut normal. Nu ne mai miră acum că cetăţeanul român pleacă spre orizonturi mai luminoase, mai prietenoase. – desigur, asta doar în teorie, fiindcă ştiţi şi voi vorba aceea cu realitatea care bate filmul.
Ca om, ai dreptul să speri, să lupţi. Pentru tine, pentru viaţa ta, pentru fericirea ta. Până la capăt! – vorba lui Mihai Viteazul. Şi, desigur, ai dreptul să alegi. Tot pentru tine. E un drept absolut legitim. Dar asta nu îţi garantează şi că vei reuşi. Şi totuşi încerci.
Ca o paranteză, mi-aduc aminte că mi-a spus, acum câţiva ani, un prieten că a plecat în Spania să lucreze acolo ca şofer de TIR. Şi se arăta nespus de bucuros el, gândindu-se că îi va fi cu siguranţă mai bine în Malaga decât în Constanţa. Iar când a poposit pe acele meleaguri, a aflat cu stupoare că patronul era… tot român de-al lui! Şi nu s-a mai bucurat, zâmbetul de pe faţa lui dispărându-i brusc. Fiindcă, da, prietenul meu a luat o mare… ŢEAPĂ! Aşa, a la Vlad Ţepeş, ca să se înveţe minte să nu mai fie atât de naiv şi să creadă că tot ce zboară se mănâncă.
Este extrem de trist că am ajuns, astăzi, să ne îndepărtăm, să ne înstrăinăm unii de alţii. Fiecare acum o ia pe drumul lui, pe drumul pe care crede că este cel mai bun, cel mai potrivit pentru el, pentru viaţa lui. Mulţi dintre noi pleacă încă la cules de căpşuni, fără să ezite, fără să se gândească nici măcar o secundă la ceea ce lasă în urma lor. Nu îşi permit lor înşile să se gândească. Dacă ar face-o, probabil că s-ar răzgândi, sau ar face cale-ntoarsă. Sunt motivaţi financiar, desigur. Aici n-ar câştiga niciodată atât de mulţi bani. Aş paria că acesta este un proces ireversibil, că nu mai este cale de întors. Din nefericire.
În clipa de faţă, îmi trece prin minte imaginea mamei românce care pleacă afară convinsă că aşa este cel mai bine pentru copilul ei. Adică să îi ofere o viaţă mai bună propriului copil. Aşa crede ea. Dar, privind în esenţa lucrurilor, nu este deloc aşa. Copilul rămâne fără prezenţa fizică a mamei lui, chiar dacă mijloace de comunicare s-ar găsi. O poate vedea chiar şi pe internet, poate vorbi cu ea acolo, însă nu este acelaşi lucru… Şi anul acesta, copilul va fi singur de Crăciun. Şi nu e doar un film, e chiar cruda realitate! Cu jucăria preferată strânsă la pieptul lui, el va suferi în tăcere, va plânge în tăcere, în vreme ce mama lui cea îndepărtată se va zbate prin străinătăţuri să îi ofere un viitor mai bun. Desigur, un viitor mai bun doar din punct de vedere financiar, fiindcă restul ţine, în mare măsură, de noroc. Dar viitorul, oricum, este ceva nesigur. Viaţa în sine este ceva nesigur.
Şi-atunci? Se merită să îţi sacrifici prezentul, timpul petrecut cu fiinţa căreia i-ai dat viaţă, pentru un viitor oricum nesigur, al tău şi al copilului tău?
Între timp, vei continua să schimbi Pampers-ii altora (mai mari sau mai mici) în Parma ori în Sevilla, tu, mamă înstrăinată de sufletul care are cea mai mare nevoie de tine. Cu chipul copilului tău în minte, tot ceea ce poţi să faci tu pentru el este, de fapt, să visezi. Poate că, într-o bună zi, te vei trezi. Pentru binele lui. Şi al tău.
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor al acestui editorial Marian Nedelea, viitor redactor şi colaborator!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo