Criteriul National

Mame pentru cine?

ianuarie 03
13:13 2016

 

 

Mame pentru cine?
                               de Marian Nedelea 

,,Când devii părinte nu trebuie să te gândeşti la ce ai renunţat pentru a avea un copil, ci să te bucuri la toate câte ai câştigat după naşterea lui.”
autor necunoscut

 
O mama trista
 Ceea ce altădată percepeam ca fiind o anormalitate, astăzi considerăm a fi ceva absolut normal. Nu ne mai miră acum că cetăţeanul român pleacă spre orizonturi mai luminoase, mai prietenoase. – desigur, asta doar în teorie, fiindcă ştiţi şi voi vorba aceea cu realitatea care bate filmul.
Ca om, ai dreptul să speri, să lupţi. Pentru tine, pentru viaţa ta, pentru fericirea ta. Până la capăt! – vorba lui Mihai Viteazul. Şi, desigur, ai dreptul să alegi. Tot pentru tine. E un drept absolut legitim. Dar asta nu îţi garantează şi că vei reuşi. Şi totuşi încerci.
Ca o paranteză, mi-aduc aminte că mi-a spus, acum câţiva ani, un prieten că a plecat în Spania să lucreze acolo ca şofer de TIR. Şi se arăta nespus de bucuros el, gândindu-se că îi va fi cu siguranţă mai bine în Malaga decât în Constanţa. Iar când a poposit pe acele meleaguri, a aflat cu stupoare că patronul era… tot român de-al lui! Şi nu s-a mai bucurat, zâmbetul de pe faţa lui dispărându-i brusc. Fiindcă, da, prietenul meu a luat o mare… ŢEAPĂ! Aşa, a la Vlad Ţepeş, ca să se înveţe minte să nu mai fie atât de naiv şi să creadă că tot ce zboară se mănâncă.
Este extrem de trist că am ajuns, astăzi, să ne îndepărtăm, să ne înstrăinăm unii de alţii. Fiecare acum o ia pe drumul lui, pe drumul pe care crede că este cel mai bun, cel mai potrivit pentru el, pentru viaţa lui. Mulţi dintre noi pleacă încă la cules de căpşuni, fără să ezite, fără să se gândească nici măcar o secundă la ceea ce lasă în urma lor. Nu îşi permit lor înşile să se gândească. Dacă ar face-o, probabil că s-ar răzgândi, sau ar face cale-ntoarsă. Sunt motivaţi financiar, desigur. Aici n-ar câştiga niciodată atât de mulţi bani. Aş paria că acesta este un proces ireversibil, că nu mai este cale de întors. Din nefericire.
În clipa de faţă, îmi trece prin minte imaginea mamei românce care pleacă afară convinsă că aşa este cel mai bine pentru copilul ei. Adică să îi ofere o viaţă mai bună propriului copil. Aşa crede ea. Dar, privind în esenţa lucrurilor, nu este deloc aşa. Copilul rămâne fără prezenţa fizică a mamei lui, chiar dacă mijloace de comunicare s-ar găsi. O poate vedea chiar şi pe internet, poate vorbi cu ea acolo, însă nu este acelaşi lucru… Şi anul acesta, copilul va fi singur de Crăciun. Şi nu e doar un film, e chiar cruda realitate! Cu jucăria preferată strânsă la pieptul lui, el va suferi în tăcere, va plânge în tăcere, în vreme ce mama lui cea îndepărtată se va zbate prin străinătăţuri să îi ofere un viitor mai bun. Desigur, un viitor mai bun doar din punct de vedere financiar, fiindcă restul ţine, în mare măsură, de noroc. Dar viitorul, oricum, este ceva nesigur. Viaţa în sine este ceva nesigur.
Şi-atunci? Se merită să îţi sacrifici prezentul, timpul petrecut cu fiinţa căreia i-ai dat viaţă, pentru un viitor oricum nesigur, al tău şi al copilului tău?
Între timp, vei continua să schimbi Pampers-ii altora (mai mari sau mai mici) în Parma ori în Sevilla, tu, mamă înstrăinată de sufletul care are cea mai mare nevoie de tine. Cu chipul copilului tău în minte, tot ceea ce poţi să faci tu pentru el este, de fapt, să visezi. Poate că, într-o bună zi, te vei trezi. Pentru binele lui. Şi al tău.
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor al acestui editorial Marian Nedelea, viitor redactor şi colaborator!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo