Criteriul National

Managerii români cred că revenirea economică va fi mai lungă și sunt îngrijorați. Crește numărul celor care consideră că măsurile luate de Guvern sunt insuficiente (Studiu Confidex) – Finante & Banci

Managerii români cred că revenirea economică va fi mai lungă și sunt îngrijorați. Crește numărul celor care consideră că măsurile luate de Guvern sunt insuficiente (Studiu Confidex) – Finante & Banci
noiembrie 12
12:53 2020
Revenirea după criză va fi mai lungă, nu va mai fi sub formă de V, ci se va transforma într-un U, conform unui studiu realizat în rândul managerilor români. Andrei Cionca, CEO Impetum Group, a prezent concluziile în cadrul unei conferințe online. Astfel, potrivit acestuia, crește gradul de îngrijorare al managerilor.

„78% se declară îngrijorați și foarte îngrijorați. Măsurile luate de manageri sunt mai dure în T3 și se referă în principal la măsuri de concediere, scădere a salariilor și în amânare a investițiilor în IT, cercetare-dezvoltare într-o măsură mai mare decât în T2 (studiul anterior n.r.). 75% cred că rata șomajului va crește și în general percepția despre climatului macroeconomic e pesimist. Ei văd deprecieri ale leului, scăderi la bursă, scăderea PIB, creșterea inflației și creșterea șomajului”, a spus Cionca.

Potrivit acestuia, avem cu 7% mai mulți manageri decât în T2 (trimestrul II) care consideră că economia este afectată de criza sanitară. Cei care sunt îngrijorați acum (în T3), reprezintă 82% din totalul managerilor intervievați. 43% dintre managerii români consideră că propria companie este afectată. Observăm o creștere cu 3 procente față de managerii intervievați în T2.

„Ca o principală îngrijorare în propriile lor companii observăm că 45% dintre managerii români se confruntă cu scăderea vânzărilor și a comenzilor. O creștere cu 6 puncte procentuale față de intervalul anterior, de T2”, a mai afirmat reprezentantul Impetum Group.

De la V, în două viteze, la U

„În T2 spuneam că revenirea completă al cifra de afaceri de dinainte de izbucnirea crizei se va face într-o perioadă de 16 luni și va fi în V în două viteze: o viteză mai mică până la finalul anului, urmată în 2021 de o revenire mult mai abruptă”, a spus el.

• Percepția din T3 este că vom avea o criză prelungită, un U. Criza se transformă din V în U, cu o perioadă de stagnare mai lungă în faza abisală sau cea mai de jos. Acesta este motivul pentru care ei își dau seama că nu va fi o revenire atât de rapidă și măsurile pe care ei le iau sunt un pic mai dure: de reducere a costurilor operaționale sau de amânare a unor investiții.

Revenirea economiei naționale, mai întârziată decât cea europeană

În percepția managerilor:

• Revenirea economiei naționale va fi cea mai lungă și va dura 31 de luni.
• Redresarea economiei europene: 23 de luni.
• Redresarea sectorului de activitate din care fac parte: 20 de luni
• Redresarea propriei companii: 18 luni.

„Crește gradul de relaxare în agricultură, construcții, HORECA și în transport-depozitare. În Horeca crește gradul de relaxare, dar managerii rămân cei mai îngrijorați în acest moment. Cei mai relaxați sunt cei din agricultură și construcții. Ei sunt cei mai relaxați și au și dinamica cea mai bună față de trimestrul 2, față de primul studiu”, explicat el.

Prezenta criză va împărți companiile pe verticală în cadrul aceluiași sector de activitate:

1. care vor avea succes sunt cele care se vor mula foarte repede pe nevoile de consum, care vor reuși să-și schimbe strategia de business.

2. companiile mai rigide care nu vor reuși să facă aceste schimbări și să le implementeze foarte rapid vor eșua.

„În T2 estimau că cifra lor de afaceri în acel moment a scăzut cu 20% față de bugetul previzionat la începutul anului că trendul se va menține până la finalul anului. Din datele culese în T3, ei devin mai optimiști pentru că realizarea la T3 indică o scădere cu doar 15% a bugetului lor și presupunerea lor este că acest nivel de scădere se va menține până la finalul anului”, explică Cionca.

Percepția cu privire la măsurile guvernamentale

„Ponderea celor care consideră că măsurile luate de guvern sunt exagerate se menține aproximativ la același nivel. Crește numărul managerilor români care consideră că măsurile luate de guvern sunt insuficiente, crește cu 15%. Scade cu 16% numărul managerilor români care consideră că măsurile luate de guvern sunt adecvate, potrivite efectelor pe care pandemia le-a cauzat”, a explicat el.

• Crește gradul de nemulțumire. Noi înțelegem că acest lucru este determinat de prelungirea crizei și de faptul că managerii devin mult mai realiști și așteaptă mult mai multe din partea mediului guvernamental.

*Studiul Confidex acoperă un eșantion de 450 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contributoare la PIB. La studiu au răspuns doar CEOs sau manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion euro cifră de afaceri și 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul