Criteriul National

Marea Britanie a declanșat oficial Brexitul

Marea Britanie a declanșat oficial Brexitul
martie 29
14:30 2017

 theresa may Marea Britanie și UE au dat startul oficial a ceea ce înseamnă Brexit.

Pentru început, acest cuvânt obţinut prin combinația cuvintelor „Marea Britanie” (Great Britain) și „ieșire” (Exit) se referă la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Pentru Europa, șocul acestui Brexit este profund, deoarece Marea Britanie este singura țară care părăseşte Uniunea Europeană. Oamenii din Marea Britanie au votat pentru un Brexit din Uniunea Europeană într-un referendum istoric joi, 23 iunie 2016. Potrivit The Economist, rezultatul referendumului a fost de 51,9% pentru ieşire, restul de 48,1% votând pentru rămânerea în Uniune. Cu toate acestea, votul a fost împărțit între țările componente ale Regatului Unit al Marii Britanii. Astfel, Anglia și Țara Galilor au votat pentru ieşire iar Scoția și Irlanda de Nord au votat să rămână în Uniunea Europeană.

Trezindu-se cu vestea unei scăderi abrupte pe piețele bursiere și cu un declin al valorii lirei sterline cu care Marea Britanie nu s-a mai confruntat de peste 30 de ani, britanicii vor avea de înfruntat de acum înainte o serie de șocuri economice despre care analiștii sunt de părere că se vor înrăutăți, fără a se găsi sau se dori  vreo ameliorare. Consecințele votului pentru ieșirea din UE vor fi resimțite în întreaga lume, iar  regretele alegătorilor britanici sunt tardive acum, după ce majoritatea a au optat pentru Brexit.

 De aceea, ziua de 29 martie va rămâne în istorie dar și în conștiința multora ca fiind momentul în care Marea Britanie a început procesul de părăsire a Uniunii Europene. Premierul britanic Theresa May a făcut în Parlamentul de la Londra anunţul inevitabil conform căruia Marea Britanie se desprinde de Uniunea Europeană. De acum încolo, britanicii şi europenii se pregătesc de negocieri dificile despre viitoarea relaţie dintre Regatul Unit şi clubul țărilor europene.

Așa cum anticipau comentatorii politici și specialiștiii pe geo-politică,premierul Theresa May a fost nevoită să semneze scrisoarea prin care președintele Consiliului European Donald Tusk va fi înștiințat că guvernul britanic va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 a prevăzut că „orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituţionale”.Acest text a cerut ca UE să negocieze un acord cu statul care pleacă, prin care să se stabilească „modalităţile retragerii sale, care să ţină cont cadrul relaţiei sale viitoare cu Uniunea”.
Din acest moment vor urma doi ani de negocieri, după care Marea Britanie va ieși efectiv din UE în martie 2019.

Documentul este de fapt o scrisoare semnată de premierul Theresa May care a fost transmisă președintelui Consiliului European, Donald Tusk. În scrisoare, premierul recunoaște faptul că Marea Britanie își va pierde din influență și că vor exista consecințe după Brexit. De asemenea, domnia sa a precizat că știe că firmele britanice vor trebui să respecte regulile insituțiilor din care nu mai fac parte.

Aici  puteți lectura integral scrisoarea.

De asemenea, în acest document se amintește și despre posibilitatea ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord, în cazul în care negocierile eșuează. Theresa May atrage atenția că o astfel de situație ar pune în pericol măsurile de securitate și anti-terorism. Theresa May a insistat de mai multe ori în această scrisoare prin ideea conform căreia Marea Britanie consideră că trebuie discutat și un viitor acord între cele două entități concomitent cu negocierile de părăsire a blocului comunitar.

Negocierile vor dura cel mult doi ani, aşa cum prevede Tratatul de la Lisabona şi se anunţă a fi extrem de încrâncenate. Aceasta rezultă deoarece poziţia celor două părţi diferă foarte mult în diverse probleme cum ar fi costul pe care Londra ar trebui să-l suporte pentru ieşirea din UE, aproximativ 60 de miliarde de euro, accesul la piaţa unică sau menţinerea liberei circulaţii.

Reamintesc de asemenea că parlamentul scoțian a votat ieri în favoarea planului premierului Nicola Sturgeon de a organiza un al doilea referendum pentru independență.Premierul scoțian ar vrea ca referendumul să aibă loc înaintea Brexitului, între toamna lui 2018 și primăvara lui 2019, dar parlamentul britanic nu va permite ca referendumul să se desfășoare înainte de 2020.

brexit

Din punct de vedere economic se pot avansa scenarii dintre cele mai diverse. Totuși, în toată această ecuație plină de ipocrizie a UE , blocul statelor europene în număr de 27 vor ajunge mai devreme sau mai tîrziu la anumite concluzii, deoarece se pierde o piață de desfacere importantă precum UK . Fără a fi economist, acest lucru va oferi avantaje semnificative privind schimburile economice, iar unul dintre acestea ar fi materializat prin menținerea sau înflorirea cifrelor de afaceri ale UK ce creează privilegii și avantaje odată cu trecerea timpului.

Este deosebit de interesant cât de lin va fi acest proces, în condițiile în care contextul geo-politic este improbabil. Tocmai, pe aceste mișcări greu de înlăturat ale unui viitor cutremur politic si economic post-Brexit, nimeni nu poate pronostica sau poate anticipa ce anume va rezerva viitorul pentru Europa, în special pentru Regatul Unit. De aceea, orice fantezie geopolitică  poate să devină fezabilă pe termen lung, inclusiv aderarea (originală) la SUA a Marii Britanii, în calitate de al 51-lea stat, ceea ce ar însemna constituirea unui uriaș Commonwealth de națiuni (inclusiv cu state precum Canada, Australia, India etc), cu suficientă forță economivă, tehnico-științifică și chiar demografică. Aceste lucruri pot să reprezinte o contrapondere puternică față de Uniunea Europeană, Rusia (CSI) și China.

Sursa foto  Gulliver/ Getty Images, stiri

Sinteză știre realizată de către Prof.Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro