Criteriul National

Marea Britanie critică Uniunea Europeană vis a vis de reacţia la criza imigranţilor

Marea Britanie critică Uniunea Europeană vis a vis de reacţia la criza imigranţilor
august 03
08:19 2016

Reacţia Uniunii Europene la creşterea numărului de imigranţi care încercau să ajungă pe teritoriul său a fost „lamentabilă” . Aceasta este concluzia unui raport întocmit de o comisie a Parlamentului Marii Britanii, care critică UE ca fiind nepregătită să facă faţă crizei refugiaţilor.

uk

Situațoia celor aproximativ 1,3 milioane de solicitanţi de azil, majoritatea din Siria şi Irak, care au sosit în Europa de la începutul anului 2015 a agravat resentimentele populaţiei în unele ţări şi chiar a dus în pericol de prăbuşire zona Schengen.

Temerile cu privire la creşterea numărului de imigranţi au constituit un factor major pentru care britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană în luna iunie.

În această ordine de idei, conform principiului acțiunii și reacțiunii, relațiile UE- U.K se răcesc într-o manieră vizibilă, numai dacă ținem cont de ultimele declarații ale unor oficiali.

„Eforturile Europei de a aborda această colosală criză a refugiaţilor au fost lamentabile”, a declarat Keith Vaz, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri interne, care a publicat raportul, citat de site-ul postului de televiziune France 24.

UE şi statele membre nu a reuşit să anticipeze amploarea fluxurilor de imigranţi şi nu au avut structuri şi mecanisme capabile să facă faţă acestei situaţii.

„Drept rezultat, Uniunea Europeană a fost prea lentă pentru a răspunde într-un mod coordonat,” se afirmă în raport, care are la bază o anchetă desfăşurată pe parcursul unui an.

Raport edificator

parlament-uk

Pe de altă parte deputații britanici au cerut guvernului să decidă până când va fi garantat dreptul de reședință al imigranților comunitari. Astfel doresc să clarifice situația în contextul Brexitului, tocmai viitorul imigranților comunitari aflați în Marea Britanie și să stabilească termenul limită- deadline-ul care le va fi garantat.

Solicitarea a venit odată cu prezentarea raportului privind imigrația comunitară, elaborat de Comitetul pentru Afaceri Interne al Camerei Comunelor dupa referendumul din 23 iunie, al cărui rezultat a fost favorabil ieșirii din UE. Demn de reținut e un alt aspect ce se leagă de faptul că acest comitet parlamentar a avertizat asupra posibilității unei creșteri a imigrației comunitare înaintea retragerii efective a Marii Britanii din UE, retragere care ar putea presupune și o suspendare a dreptului privind libertatea de circulație.

Și ca situația să fie și mai încinsă și chiar haotică,executivul condus de Theresa May a indicat deja că nu poate lua o decizie privind situatia imigranților comunitari înaintea începerii negocierilor în vederea părăsirii blocului comunitar, întrucât orice măsură privind imigrația trebuie să aibă caracter reciproc, deoarece există și numeroși britanici care trăiesc în statele UE.

Raportul subliniază că rezultatul referendumului i-a pus pe imigranții comunitari care trăiesc în Marea Britanie într-o situație ‘foarte dificilă’ și ‘incertă’. ‘Experiența acumulată în trecut a arătat că încercările anterioare de a înăspri regulile privind imigrația au condus la o sporire a acestui fenomen înainte ca noile reguli să intre în vigoare’,  au avertizeat parlamentarii britanici.

Prin urmare, ‘suntem datori s[ le spunem cetățenilor din UE care trăiesc și muncesc în Marea Britanie cum sunt afectați de ieșirea Marii Britanii din UE și nu trebuie folosiți ca monedă de schimb în negocieri’, se mai precizează și chiar se insistă în acest document.

Deputații au sugerat în raport că data până la care să fie garantat dreptul de reședință al imigranților comunitari să fie  respectat pînă  când guvernul va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează formal procesul retragerii din blocul comunitar si care va stabili o perioadă legală de doi ani pentru negocierea termenilor ieșirii din UE.

imagine-marea-britanie

Tot în acest raport se menționează de asemenea ca unul dintre aspectele ce ar trebui avute în vedere în evaluarea acordării permisului de reședință este numărul de securitate socială, care centralizează contribuțiile plătite de imigranții angajați în Regatul Marii Britanii.
După aflarea conținutului raportului, un purtător de cuvânt al executivului a apreciat că ar fi ‘greșit’ să se stabilească o poziție unilaterală în chestiunea imigranților comunitari înaintea începerii negocierilor privind ieșirea din UE. Premierul Theresa May a precizat și a promis anterior că nu va activa anul acesta articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

Rămâne de anticipat și chiar de găsit soluții pe termen mediu și lung în acest subiect sensibil.

 

Sursa foto : www.telegraph.co.uk

 

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanța, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo