Criteriul National

Marea Britanie: Motivele pentru care tot mai mulți refugiați ucraineni rămân fără adăpost și sprijin

Marea Britanie: Motivele pentru care tot mai mulți refugiați ucraineni rămân fără adăpost și sprijin
mai 17
22:44 2022

Din ce în ce mai mulți refugiați ucraineni din Marea britanie rămân fără adăpost și, în multe cazuri, fără bani, după ce au rupt de relațiile cu gazdele lor, au declarat organizațiile comunitare pentru The Guardian.

Refugiaţi ucraineni în gara din PragaFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Unele organizații prevăd că sistemul s-ar putea prăbuși complet după ce au fost raportate cazuri de refugiați ucraineni cărora li s-a cerut să părăsească locuințele celor care i-au ajutat cu un preaviz de doar o zi, ceea ce nu le lasă altă opțiune decât să fie trimiși la autoritățile locale ca persoane fără adăpost sau, dacă își permit, să încerce să caute în ultimul moment o locuință închiriată.

Liderii comunității au declarat că astfel de incidente se întâmplă în rândul unor gazde de obicei bine intenționate, care este posibil să nu fi reușit să anticipeze enormitatea angajamentului până când refugiații au ajuns în casele lor, ceea ce se adaugă la stresul și trauma noilor veniți.

Printre alți factori citați se numără costurile, diferențele de personalitate și culturale, gazdele care nu stabilesc regulile casei, neînțelegerile și problemele de comunicare.

Oamenii dau înapoi când își dau seama de costuri

Irina Terlecki, membră a consiliului de administrație al Asociației ucrainenilor din Marea Britanie, a declarat: „Comunitatea noastră vede frecvent aceste cazuri și percepția noastră este că acestea sunt în creștere.”

De asemenea, ei raportează probleme similare în rândul celor care au sosit în cadrul programului pentru familii din Ucraina – cauzate fie de probleme de spațiu, fie de certuri. „Constatăm că relațiile de sponsorizare se destramă – în ciuda dorinței foarte clare a oamenilor de a ajuta”, a spus Terlecki.

Marta Muliak, care a găzduit mai multe familii ucrainene de la începutul războiului, a declarat: „Mulți oameni spun: „Bineînțeles că pot da o cameră unui ucrainean”. Dar apoi facturile, costul mâncării – poate că oamenii nu se gândesc la asta până când nu vin”.

O ucraineancă în vârstă de 43 de ani a povestit pentru The Guardian că a rămas fără adăpost, îngrozită și fără să știe încotro să se îndrepte după ce gazdele sale de la Homes for Ukraine i-au cerut să plece după mai puțin de o săptămână.

După invazia Rusiei, ea a fugit din apartamentul ei de la etajul 22 din Kiev în Spania, dar i-a fost greu să găsească de lucru. Și-a cunoscut gazdele din Marea Britanie, un cuplu din Exeter, pe Facebook, care i-au aranjat zborurile și documentele.

La început, a spus ea, s-au înțeles bine și s-a simțit „iubită și îngrijită”. Dar dinamica lor s-a schimbat dramatic atunci când a mers să viziteze un bărbat pe care îl cunoscuse online. Gazdele ei au acuzat-o că a mințit.

„Este un sentiment groaznic… Te simți foarte fericit, iubit și îngrijit și apoi te simți ca și cum ai fi fost aruncat de pe o clădire înaltă la pământ”, a adăugat ea.

Între timp, Asociația guvernelor locale a declarat că a existat o „creștere îngrijorătoare” a numărului de sosiri de ucraineni care se prezintă ca persoane fără adăpost și a solicitat de urgență un proces de relocalizare, astfel încât refugiații să nu fie lăsați în incertitudine.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul