Criteriul National

Marea Britanie: Predarea „privilegiului alb” drept fapt încalcă legea, afirmă ministrul pentru femei și egalitate – International

Marea Britanie: Predarea „privilegiului alb” drept fapt încalcă legea, afirmă ministrul pentru femei și egalitate – International
octombrie 21
17:02 2020
Profesorii care prezintă ideea de „privilegiu alb” drept un fapt elevilor lor încalcă legea, a declarat în fața parlamentului ministrul britanic pentru femei și egalitate, transmite The Independent.

Declarația a fost făcută în timpul unei dezbateri în parlament despre Luna istoriei negre, ministrul Kemi Badenoch afirmând că „teoria critică a rasei” este „o ideologie care îmi vede culoarea neagră a pielii drept semn de victimă și culoarea albă a altora drept oprimare”.

Ministrul a criticat școlile care și-au exprimat susținerea pentru mișcarea „anticapitalistă” Black Lives Matter, argumentând că și-au încălcat datoria de a imparțialitate politică.

Badenoch a precizat că guvernul se opune „predării unor idei politice disputate ca și când ar fi un fapte acceptate”.

„Nu vrem să vedem profesori care își învață elevii albi despre ‘privilegiul alb’ și ‘vina rasială moștenită’”, a declarat aceasta în fața Camerei Comunelor.

„Vreau să fiu cât se poate de clară, orice profesor care predă aceste elemente ale teoriei critice a rasei drept fapt sau care promovează idei politice partizane precum tăierea fondurilor poliției fără a oferi o perspectivă echilibrată a părerilor contrare încalcă legea”.

Teoria critică a rasei există în cadrul unei școli de gândire mai largi provenită din activismul de stânga, idei principale ale filozofiei incluzând acceptarea rasismului sistemic precum și existența răspândită a supremației și privilegiului alb asupra altor grupuri rasiale.

Declarațiile ministrului au venit după ce guvernul britanic a fost criticat pentru interzicerea materialelor de predare care cer „sfârșitul capitalismului”, ministrul educației afirmând că aceasta reprezintă „o poziție politică extremă”.

„Școlile nu ar trebui să folosească materiale produse de organizații care adoptă poziții politice extreme. Exemple ale acestora includ (…) exprimarea publică a dorinței de a răsturna sau aboli democrația, capitalismul, opoziția, dreptul la liberă exprimare….sau organizații care promovează victimizarea”, notează un ghid actualizat în luna octombrie de către ministerul educației britanic.

„Unele școli au decis să susțină deschis grupul anticapitalist Black Lives Matter, adesea fiind perfect conștiente de obligația din statut de a fi imparțiale politic”, a mai afirmat Badenoch, adăugând că „bineînțeles că viețile negrilor contează, dar știm că mișcarea Black Lives Matter este una politică”.

„Știu asta fiindcă în perioada de vârf a protestelor mi-a fost relatat că protestatari BLM albi i-au spus, și îmi cer scuze că folosesc acest cuvânt, unui polițist de culoare care păzea Downing Street că este un n***** de casă”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul