Criteriul National

Mărturii despre un azil de bătrâni din Craiova: Rudele donează echipamente, directorii cumpără saci pentru cadavre – Coronavirus

Mărturii despre un azil de bătrâni din Craiova: Rudele donează echipamente, directorii cumpără saci pentru cadavre – Coronavirus
august 19
08:43 2020
”Le-am luat 8 combinezoane din ălea, le-am luat ce se pune pe cap, ce se pune pe picioare, le-am luat măşti. După aia, când am vorbit cu infirmiera şi cu asistenta şi mi-au spus că mama este pozitivă, m-au rugat dacă pot să le iau şi nişte dezinfectant”, declară fiica unei femei de la un azil din Craiova unde aproape 40% din bătrâni şi angajaţi sunt infectaţi cu SARS-COV2.

Aproape 200 de bătrâni, persoane cu dizabilităţi şi angajaţi din două azile din Craiova şi Filiaşi s-au îmbolnăvit de COVID-19 în ultimele două săptămâni, scrie Mediafax.

La Filiaşi, numai în ultimele 24 de ore, 60 de persoane au fost confirmate cu infecţie cu SARS-COV2. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că au descoperit că angajaţii nu aveau echipament de protecţie, dezinfectanţi şi nu se decontaminau corespunzător.

Neregulile au fost descoperite însă după ce focarele s-au extins.

La controalele anterioare toate normele erau respectate. „De când au apărut primele cazuri aici, noi, Serviciul de Control, este primul control pe care-l facem, astăzi”, spune Jan Pîrgaru, epidemiolog DSP Dolj.

Întrebat de ce nu a mai făcut controale până acum, la acest cămin, Pîrgaru a răspuns: „Pentru că nu am fost solicitaţi“.

Leonica Budoiu, fiica unuia dintre pensionarii cu COVID de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova, este surprinsă de afirmaţiile reprezentanţilor DSP Dolj.

Ea a văzut angajaţii azilului „dezbrăcaţi şi cu mâinile goale”, în lupta cu noul virus. A cheltuit 1.000 de euro şi le-a cumpărat materiale cu care să dezinfecteze locul unde părintele său zace bolnav.

”Le-am luat, la o tură, 8 combinezoane din ălea, le-am luat ce se pune pe cap, ce se pune pe picioare, le-am luat măşti .(…) După aia, când am vorbit cu infirmiera şi cu asistenta şi mi-au spus că mama este pozitivă, m-au rugat dacă pot să le iau şi nişte dezinfectant”, declară Leonica Budoiu.

În schimb, directorul căminului a cumpărat, la promoţie, „saci pentru transport cadavre”, după cum reiese din desfăşurătorul achiziţiilor din programul electronic, din data de 17 august.

Nicuşor Roşca, prefect de Dolj, spune că până la sfârşitul lunii iulie numărul cazurilor era zero și nu știe ce s-a întâmplat în două săptămâni.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul