Criteriul National

Mărturii sfâșietoare ies la lumină în cazul substanțelor toxice folosite abuziv pe populația Siriei

aprilie 17
14:26 2015

BBC photo

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au fost deosebit de „miscati”, de emotionati  in momentul in care au vazut o inregistrare filmata luna trecuta, dupa un atac cu arme chimice in Siria. Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a spus ca intalnirea a fost „foarte emotionanta” si ca persoanele responsabile vor fi trase la raspundere. Guvernul sirian, ca de fiecare data, a negat ca s-a aflat in spatele acestui atac.

Armele chimice pe baza de clor sunt folosite in mod sistematic in Siria. Totusi, medicii sirieni au confirmat informatiile raportate de activisti despre atacul din 16 martie. Doctorii le-au povestit celor din Consiliului de Securitate al ONU ca mai multe elicoptere s-au auzit zburand deasupra satului Sarmin, atunci cand , potrivit marturiilor s-a auzit un zgomot puternic si a inceput sa miroasa intepator a clor. Zeci de oameni au venit ulterior la spital cu probleme de respiratie.

Atacul din Sarmin a avut loc la doar cateva zile dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a formulta o rezolutie prin care a condamnat utilizare de arme chimice, precum cele cu clor, in Siria. Membrii Consiliului au acuzat in mai multe randuri guvernul condus de Bashar al-Assad ca foloseste arme chimice impotriva civililor, insa oficialii sirieni au negat cu vehementa acuzatiile.

Filmarea arata incercarile disperate, dar fara succes, ale unor medici sa resusciteze trei copii, toti cu varste de pana la patru ani, relateaza  postul britanic BBC. Inregistrarea arata incercarile disperate ale medicilor de a resuscita trei copii, unul de un an, altul de doi ani si ultimul de trei ani, pe parintii lor si pe bunica.

Presedintele Societatii Medicale Americano-Siriene, Zaher Sahloul, care a participat la intrunire, a precizat ca delegatii ONU au fost profund afectati de ceea ce au vazut in clip.

„Unii dintre ei plangeau. Fireste ca au fost afectati de ceea ce au vazut si au auzit in acel clip, multi nu au mai folosit cuvinte din sfera diplomatica, iar multi au spus ca este scandalos si ca cei vinovati trebuie sa raspunda in fata justitiei”, a mentionat acesta.

La randul sau, Samantha Power a dezvaluit ca „daca era un singur ochi uscat in sala, eu nu l-am vazut” si ca astfel de probe sunt pastrate pentru a fi folosite impotriva celor responsabili.

 

Sursa foto : http://www.bbc.com/

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo