Criteriul National

Mărturii şi reacţii după atentatul terorist din Barcelona revendicat de ISIS

Mărturii şi reacţii după atentatul terorist din Barcelona revendicat de ISIS
august 18
12:58 2017

 

Treisprezece persoane au murit, iar alte 100 au fost rănite, după ce o furgonetă a intrat în mulţime, joi după-amiază, în zona turistică La Rambla din Barcelona, a anunţat preşedintele regiunii spaniole Catalonia. De asemenea, autorităţile au anunţat că doi suspecţi au fost arestaţi în urma atacului terorist.

UPDATE

Într-un raid contra-terorist care a avut loc azi-noapte în Cambrils, un oraș din sudul Barcelonei, poliția catalană a ucis patru suspecți, oprind astfel un al doilea atac terorist.

atentat-terorist-840x500

Mărturii inspăimântătoare

Unele dintre multele marturii sunt edificatoare, cutremuratoare. Nebunia creata si orchestrata malefic de catre adeptii ISIS  a provocat  isterie in randul mulțimii dezorientate si lipsite de orice solutie sau aparare. ”Acea furgoneta a intrat si a accelerat deliberat…Tocmai am avut timp să plece, simt pasc și pentru a vedea că a lovit persoana care era în spatele meu“, a mărturisit pe BFM TV Henri,unul dintre martorii care se pot descrie a fi… norocosi. Este apoi 16 ore 20, și Rambla, cel mai faimos bulevard din Barcelona, ​​„este plin de oameni, descris Olivier, designerul parizian în vacanță acolo cu familia sa. Ne-am dus pentru o băutură, și dintr-o dată am văzut-o panică. ”

„Oamenii alergau în toate direcțiile, spune Sinai, o tânără din Corsica. De fapt, camionul a trecut, dar nu au înțeles imediat. Am alergat pentru a ma acoperi. Si da, Doamne Dumnezeule…Am fost mai rapida cu un minut, totul a fost bine, a fost bine … Dintr-o dată, nu am putut auzi asta, In schimb pesgte tot țipete, cu zgomote stridente ca de cioburi de sticlă. A fost o nebunie. Am văzut oameni care au tras literalmente copiii lor in cărucioare și i-au luat în jurul corpului pentru a-i scăpa. ”

“ Am pierdut fiica mea timp de vreo treizeci de secunde, am fost foarte speriat „, a spus un alt francez care a traversat zona atentatului, la scurt timp după tragedie, cu lacrimi în ochii lui, scuturat de spasme.” Când salvarea a reusit sa se opreasca oprește după ce a călătorit aproape 500 m, șoferul său a reușit să fugă.”

„L-am văzut în mod clar ca m-am grăbit pentru a obține copiii mei“, a spus Ange unui post local  de televiziune, descriind pe atentator ca fiind „un om cu pielea inchisa la culoare, tinerel, mai degrabă subțire. Nu știu dacă a fost o armă, dar am văzut că ținea ceva în mână. ”

În urma sa, a lasat prapad, un spectacol terifiant, mai ceva decat orice productie de groază . „Am văzut oameni aruncati în aer, . Lângă mine, a fost o victimă a unui traumatism cranian destul de sever, o persoană care a suferit o fractură serioasa cat și doi copii ce practic nu se mai miscau , dar părea conștienti, „a declarat Henry.

traseu atentat barcelona (1)

Comunitatea internationala a condamnat acest atac

Numeroşi lideri politici au condamnat atacul terorist de la Barcelona, revendicat de organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic.

„Statele Unite condamnă atacul terorirst de la Barcelona şi vor face tot ce este necesar pentru a ajuta“, a scris preşedintele Donald Trump pe Twitter. „Fiţi curajoşi şi puternici, vă iubim“, a adăugat el. Cu puţin timp înaintea lui Trump, secretarul de Stat Rex Tillerson a dat asigurări că Statele Unite vor fi alături de Spania în ancheta în curs.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a „condamnat atacurile“ şi a „prezentat condoleanţe sincere familiilor şi apropiaţilor persoanelor ucise, precum şi Guvernului şi poporului spaniol“. El le doreşte „o însănătoşire rapidă răniţilor şi speră că responsabilii pentru această violenţă vor fi aduşi rapid în faţa justiţiei“. Guterres a exprimat solidaritatea ONU „cu Guvernul spaniol în lupta sa împotriva terorismului şi violenţei extremiste“. „Membrii Consiliului de Securitate al ONU condamnă în cel mai ferm mod atacul terorist barbar şi laş din Bacelona“, se arată într-un comunicat al Executivului ONU.

Cancelarul german Angela Merkel a transmis condoleanţe Guvernului spaniol. Germania este „strâns legată de Spania în acest moment grav“, a afirmat ea, citată de Deutsche Welle. „Suntem alături, în doliu, de victimele acestui atac dezgustător de la Barcelona şi în solidaritate şi prietenie cu Spania“, a anunţat Guvernul german. La rândul său, ministrul de Externe Sigmar Gabriel s-a declarat „profund şocat de veştile de la Barcelona“.

Marea Britanie, care a fost lovită de mai multe atentate în ultimele luni, s-a declarat „solidară cu Spania împotriva terorismului“. Aceste lucruri le-a exprimat premierul Theresa May. „Gândurile mele se îndreaptă către victimele îngrozitorului atac survenit astăzi (joi – n. red.) la Barcelona şi alături de serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă“, a scris doamna May pe Twitter.

„Barcelona cea splendidă, prietenă, a fost atacată. Italia este apropiată de autorităţile locale şi spaniole“, a declarat premierul italian, Paolo Gentiloni. La rândul său, Papa Francisc şi-a exprimat „îngrijorarea profundă“ şi apropierea sa de poporul spaniol

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la o luptă mondială împotriva „forţelor terorismului“. „Ceea ce s-a întâmplat confirmă încă o dată necesitatea unei unificări adevărate a eforturilor întregii comunităţi mondiale într-o luptă fără compromis împotriva forţelor terorismului“, a declarat Putin într-un mesaj de condoleanţe adresat regelui Felipe al VI-lea, calificând atacul drept o „crimă crudă şi cinică“.

Preşedintele Franţei-Emmanuel Macron -a transmis „solidaritatea Franţei pentru victimele atacului tragic de la Barcelona“. „Rămânem uniţi şi hotărâţi“, a reacţionat el pe Twitter. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat stingerea Turnului Eiffel la ora locală 00.45 (01.45 ora României), în noaptea de joi spre vineri, „în semn de omagiu pentru victimele atentatului de la Barcelona“.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat „lumea civilizată“ să se unească împotriva terorismului. „Israelul condamnă ferm atacul terorist de la Barcelon. În această seară (joi – n. red.), am văzut din nou că terorismul loveşte oriunde“, a adăugat domnia sa.

”Teroriştii nu vor învinge niciodată un popor unit, care iubeşte libertatea în faţa barbariei“, a scris pe Twitter Mariano Rajoy, şeful Guvernului spaniol. „Nu ne vor teroriza. Toată Spania este Barcelona. Las Ramblas va aparţine din nou nouă, tuturor“, a afirmat regele spaniol Felipe al VI-lea într-un comunicat publicat de Casa Regală. Jucătorul formaţiei de fotbal Real Madrid Cristiano Ronaldo s-a declarat „consternat de ştirile de la Barcelona“. „Dumnezeu să consoleze toate familiile“, a scris pe Twitter brazilianul Neymar, care a jucat la FC Barcelona din iunie 2013 până în august 2017, înainte de a fi transferat la Paris Saint-Germain.

barcelona

Video :

Sursa foto:Infoalert.ro,Digi24

Sursa video : Redactia SokantVOLCAN 04Gsp

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo