Criteriul National

Mărturii şi reacţii după atentatul terorist din Barcelona revendicat de ISIS

Mărturii şi reacţii după atentatul terorist din Barcelona revendicat de ISIS
august 18
12:58 2017

 

Treisprezece persoane au murit, iar alte 100 au fost rănite, după ce o furgonetă a intrat în mulţime, joi după-amiază, în zona turistică La Rambla din Barcelona, a anunţat preşedintele regiunii spaniole Catalonia. De asemenea, autorităţile au anunţat că doi suspecţi au fost arestaţi în urma atacului terorist.

UPDATE

Într-un raid contra-terorist care a avut loc azi-noapte în Cambrils, un oraș din sudul Barcelonei, poliția catalană a ucis patru suspecți, oprind astfel un al doilea atac terorist.

atentat-terorist-840x500

Mărturii inspăimântătoare

Unele dintre multele marturii sunt edificatoare, cutremuratoare. Nebunia creata si orchestrata malefic de catre adeptii ISIS  a provocat  isterie in randul mulțimii dezorientate si lipsite de orice solutie sau aparare. ”Acea furgoneta a intrat si a accelerat deliberat…Tocmai am avut timp să plece, simt pasc și pentru a vedea că a lovit persoana care era în spatele meu“, a mărturisit pe BFM TV Henri,unul dintre martorii care se pot descrie a fi… norocosi. Este apoi 16 ore 20, și Rambla, cel mai faimos bulevard din Barcelona, ​​„este plin de oameni, descris Olivier, designerul parizian în vacanță acolo cu familia sa. Ne-am dus pentru o băutură, și dintr-o dată am văzut-o panică. ”

„Oamenii alergau în toate direcțiile, spune Sinai, o tânără din Corsica. De fapt, camionul a trecut, dar nu au înțeles imediat. Am alergat pentru a ma acoperi. Si da, Doamne Dumnezeule…Am fost mai rapida cu un minut, totul a fost bine, a fost bine … Dintr-o dată, nu am putut auzi asta, In schimb pesgte tot țipete, cu zgomote stridente ca de cioburi de sticlă. A fost o nebunie. Am văzut oameni care au tras literalmente copiii lor in cărucioare și i-au luat în jurul corpului pentru a-i scăpa. ”

“ Am pierdut fiica mea timp de vreo treizeci de secunde, am fost foarte speriat „, a spus un alt francez care a traversat zona atentatului, la scurt timp după tragedie, cu lacrimi în ochii lui, scuturat de spasme.” Când salvarea a reusit sa se opreasca oprește după ce a călătorit aproape 500 m, șoferul său a reușit să fugă.”

„L-am văzut în mod clar ca m-am grăbit pentru a obține copiii mei“, a spus Ange unui post local  de televiziune, descriind pe atentator ca fiind „un om cu pielea inchisa la culoare, tinerel, mai degrabă subțire. Nu știu dacă a fost o armă, dar am văzut că ținea ceva în mână. ”

În urma sa, a lasat prapad, un spectacol terifiant, mai ceva decat orice productie de groază . „Am văzut oameni aruncati în aer, . Lângă mine, a fost o victimă a unui traumatism cranian destul de sever, o persoană care a suferit o fractură serioasa cat și doi copii ce practic nu se mai miscau , dar părea conștienti, „a declarat Henry.

traseu atentat barcelona (1)

Comunitatea internationala a condamnat acest atac

Numeroşi lideri politici au condamnat atacul terorist de la Barcelona, revendicat de organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic.

„Statele Unite condamnă atacul terorirst de la Barcelona şi vor face tot ce este necesar pentru a ajuta“, a scris preşedintele Donald Trump pe Twitter. „Fiţi curajoşi şi puternici, vă iubim“, a adăugat el. Cu puţin timp înaintea lui Trump, secretarul de Stat Rex Tillerson a dat asigurări că Statele Unite vor fi alături de Spania în ancheta în curs.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a „condamnat atacurile“ şi a „prezentat condoleanţe sincere familiilor şi apropiaţilor persoanelor ucise, precum şi Guvernului şi poporului spaniol“. El le doreşte „o însănătoşire rapidă răniţilor şi speră că responsabilii pentru această violenţă vor fi aduşi rapid în faţa justiţiei“. Guterres a exprimat solidaritatea ONU „cu Guvernul spaniol în lupta sa împotriva terorismului şi violenţei extremiste“. „Membrii Consiliului de Securitate al ONU condamnă în cel mai ferm mod atacul terorist barbar şi laş din Bacelona“, se arată într-un comunicat al Executivului ONU.

Cancelarul german Angela Merkel a transmis condoleanţe Guvernului spaniol. Germania este „strâns legată de Spania în acest moment grav“, a afirmat ea, citată de Deutsche Welle. „Suntem alături, în doliu, de victimele acestui atac dezgustător de la Barcelona şi în solidaritate şi prietenie cu Spania“, a anunţat Guvernul german. La rândul său, ministrul de Externe Sigmar Gabriel s-a declarat „profund şocat de veştile de la Barcelona“.

Marea Britanie, care a fost lovită de mai multe atentate în ultimele luni, s-a declarat „solidară cu Spania împotriva terorismului“. Aceste lucruri le-a exprimat premierul Theresa May. „Gândurile mele se îndreaptă către victimele îngrozitorului atac survenit astăzi (joi – n. red.) la Barcelona şi alături de serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă“, a scris doamna May pe Twitter.

„Barcelona cea splendidă, prietenă, a fost atacată. Italia este apropiată de autorităţile locale şi spaniole“, a declarat premierul italian, Paolo Gentiloni. La rândul său, Papa Francisc şi-a exprimat „îngrijorarea profundă“ şi apropierea sa de poporul spaniol

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la o luptă mondială împotriva „forţelor terorismului“. „Ceea ce s-a întâmplat confirmă încă o dată necesitatea unei unificări adevărate a eforturilor întregii comunităţi mondiale într-o luptă fără compromis împotriva forţelor terorismului“, a declarat Putin într-un mesaj de condoleanţe adresat regelui Felipe al VI-lea, calificând atacul drept o „crimă crudă şi cinică“.

Preşedintele Franţei-Emmanuel Macron -a transmis „solidaritatea Franţei pentru victimele atacului tragic de la Barcelona“. „Rămânem uniţi şi hotărâţi“, a reacţionat el pe Twitter. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat stingerea Turnului Eiffel la ora locală 00.45 (01.45 ora României), în noaptea de joi spre vineri, „în semn de omagiu pentru victimele atentatului de la Barcelona“.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat „lumea civilizată“ să se unească împotriva terorismului. „Israelul condamnă ferm atacul terorist de la Barcelon. În această seară (joi – n. red.), am văzut din nou că terorismul loveşte oriunde“, a adăugat domnia sa.

”Teroriştii nu vor învinge niciodată un popor unit, care iubeşte libertatea în faţa barbariei“, a scris pe Twitter Mariano Rajoy, şeful Guvernului spaniol. „Nu ne vor teroriza. Toată Spania este Barcelona. Las Ramblas va aparţine din nou nouă, tuturor“, a afirmat regele spaniol Felipe al VI-lea într-un comunicat publicat de Casa Regală. Jucătorul formaţiei de fotbal Real Madrid Cristiano Ronaldo s-a declarat „consternat de ştirile de la Barcelona“. „Dumnezeu să consoleze toate familiile“, a scris pe Twitter brazilianul Neymar, care a jucat la FC Barcelona din iunie 2013 până în august 2017, înainte de a fi transferat la Paris Saint-Germain.

barcelona

Video :

Sursa foto:Infoalert.ro,Digi24

Sursa video : Redactia SokantVOLCAN 04Gsp

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu