Criteriul National

Mărturii şi reacţii după atentatul terorist din Barcelona revendicat de ISIS

Mărturii şi reacţii după atentatul terorist din Barcelona revendicat de ISIS
august 18
12:58 2017

 

Treisprezece persoane au murit, iar alte 100 au fost rănite, după ce o furgonetă a intrat în mulţime, joi după-amiază, în zona turistică La Rambla din Barcelona, a anunţat preşedintele regiunii spaniole Catalonia. De asemenea, autorităţile au anunţat că doi suspecţi au fost arestaţi în urma atacului terorist.

UPDATE

Într-un raid contra-terorist care a avut loc azi-noapte în Cambrils, un oraș din sudul Barcelonei, poliția catalană a ucis patru suspecți, oprind astfel un al doilea atac terorist.

atentat-terorist-840x500

Mărturii inspăimântătoare

Unele dintre multele marturii sunt edificatoare, cutremuratoare. Nebunia creata si orchestrata malefic de catre adeptii ISIS  a provocat  isterie in randul mulțimii dezorientate si lipsite de orice solutie sau aparare. ”Acea furgoneta a intrat si a accelerat deliberat…Tocmai am avut timp să plece, simt pasc și pentru a vedea că a lovit persoana care era în spatele meu“, a mărturisit pe BFM TV Henri,unul dintre martorii care se pot descrie a fi… norocosi. Este apoi 16 ore 20, și Rambla, cel mai faimos bulevard din Barcelona, ​​„este plin de oameni, descris Olivier, designerul parizian în vacanță acolo cu familia sa. Ne-am dus pentru o băutură, și dintr-o dată am văzut-o panică. ”

„Oamenii alergau în toate direcțiile, spune Sinai, o tânără din Corsica. De fapt, camionul a trecut, dar nu au înțeles imediat. Am alergat pentru a ma acoperi. Si da, Doamne Dumnezeule…Am fost mai rapida cu un minut, totul a fost bine, a fost bine … Dintr-o dată, nu am putut auzi asta, In schimb pesgte tot țipete, cu zgomote stridente ca de cioburi de sticlă. A fost o nebunie. Am văzut oameni care au tras literalmente copiii lor in cărucioare și i-au luat în jurul corpului pentru a-i scăpa. ”

“ Am pierdut fiica mea timp de vreo treizeci de secunde, am fost foarte speriat „, a spus un alt francez care a traversat zona atentatului, la scurt timp după tragedie, cu lacrimi în ochii lui, scuturat de spasme.” Când salvarea a reusit sa se opreasca oprește după ce a călătorit aproape 500 m, șoferul său a reușit să fugă.”

„L-am văzut în mod clar ca m-am grăbit pentru a obține copiii mei“, a spus Ange unui post local  de televiziune, descriind pe atentator ca fiind „un om cu pielea inchisa la culoare, tinerel, mai degrabă subțire. Nu știu dacă a fost o armă, dar am văzut că ținea ceva în mână. ”

În urma sa, a lasat prapad, un spectacol terifiant, mai ceva decat orice productie de groază . „Am văzut oameni aruncati în aer, . Lângă mine, a fost o victimă a unui traumatism cranian destul de sever, o persoană care a suferit o fractură serioasa cat și doi copii ce practic nu se mai miscau , dar părea conștienti, „a declarat Henry.

traseu atentat barcelona (1)

Comunitatea internationala a condamnat acest atac

Numeroşi lideri politici au condamnat atacul terorist de la Barcelona, revendicat de organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic.

„Statele Unite condamnă atacul terorirst de la Barcelona şi vor face tot ce este necesar pentru a ajuta“, a scris preşedintele Donald Trump pe Twitter. „Fiţi curajoşi şi puternici, vă iubim“, a adăugat el. Cu puţin timp înaintea lui Trump, secretarul de Stat Rex Tillerson a dat asigurări că Statele Unite vor fi alături de Spania în ancheta în curs.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a „condamnat atacurile“ şi a „prezentat condoleanţe sincere familiilor şi apropiaţilor persoanelor ucise, precum şi Guvernului şi poporului spaniol“. El le doreşte „o însănătoşire rapidă răniţilor şi speră că responsabilii pentru această violenţă vor fi aduşi rapid în faţa justiţiei“. Guterres a exprimat solidaritatea ONU „cu Guvernul spaniol în lupta sa împotriva terorismului şi violenţei extremiste“. „Membrii Consiliului de Securitate al ONU condamnă în cel mai ferm mod atacul terorist barbar şi laş din Bacelona“, se arată într-un comunicat al Executivului ONU.

Cancelarul german Angela Merkel a transmis condoleanţe Guvernului spaniol. Germania este „strâns legată de Spania în acest moment grav“, a afirmat ea, citată de Deutsche Welle. „Suntem alături, în doliu, de victimele acestui atac dezgustător de la Barcelona şi în solidaritate şi prietenie cu Spania“, a anunţat Guvernul german. La rândul său, ministrul de Externe Sigmar Gabriel s-a declarat „profund şocat de veştile de la Barcelona“.

Marea Britanie, care a fost lovită de mai multe atentate în ultimele luni, s-a declarat „solidară cu Spania împotriva terorismului“. Aceste lucruri le-a exprimat premierul Theresa May. „Gândurile mele se îndreaptă către victimele îngrozitorului atac survenit astăzi (joi – n. red.) la Barcelona şi alături de serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă“, a scris doamna May pe Twitter.

„Barcelona cea splendidă, prietenă, a fost atacată. Italia este apropiată de autorităţile locale şi spaniole“, a declarat premierul italian, Paolo Gentiloni. La rândul său, Papa Francisc şi-a exprimat „îngrijorarea profundă“ şi apropierea sa de poporul spaniol

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la o luptă mondială împotriva „forţelor terorismului“. „Ceea ce s-a întâmplat confirmă încă o dată necesitatea unei unificări adevărate a eforturilor întregii comunităţi mondiale într-o luptă fără compromis împotriva forţelor terorismului“, a declarat Putin într-un mesaj de condoleanţe adresat regelui Felipe al VI-lea, calificând atacul drept o „crimă crudă şi cinică“.

Preşedintele Franţei-Emmanuel Macron -a transmis „solidaritatea Franţei pentru victimele atacului tragic de la Barcelona“. „Rămânem uniţi şi hotărâţi“, a reacţionat el pe Twitter. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat stingerea Turnului Eiffel la ora locală 00.45 (01.45 ora României), în noaptea de joi spre vineri, „în semn de omagiu pentru victimele atentatului de la Barcelona“.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat „lumea civilizată“ să se unească împotriva terorismului. „Israelul condamnă ferm atacul terorist de la Barcelon. În această seară (joi – n. red.), am văzut din nou că terorismul loveşte oriunde“, a adăugat domnia sa.

”Teroriştii nu vor învinge niciodată un popor unit, care iubeşte libertatea în faţa barbariei“, a scris pe Twitter Mariano Rajoy, şeful Guvernului spaniol. „Nu ne vor teroriza. Toată Spania este Barcelona. Las Ramblas va aparţine din nou nouă, tuturor“, a afirmat regele spaniol Felipe al VI-lea într-un comunicat publicat de Casa Regală. Jucătorul formaţiei de fotbal Real Madrid Cristiano Ronaldo s-a declarat „consternat de ştirile de la Barcelona“. „Dumnezeu să consoleze toate familiile“, a scris pe Twitter brazilianul Neymar, care a jucat la FC Barcelona din iunie 2013 până în august 2017, înainte de a fi transferat la Paris Saint-Germain.

barcelona

Video :

Sursa foto:Infoalert.ro,Digi24

Sursa video : Redactia SokantVOLCAN 04Gsp

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul