Criteriul National

”Mărul otrăvit” în varianta social-democrată sau interpretarea Legii 90/2001

”Mărul otrăvit” în varianta social-democrată sau interpretarea Legii 90/2001
iulie 13
09:45 2017

Prim-ministrul României-domnul Mihai Tudose nu intenţionează să modifice Legea 90/2001 pentru a permite persoanelor care au fost condamnate penal să facă parte din Guvern. Surse apropiate şefului Executivului au declarat acestea pentru Mediafax.

law

Legea 90/2001 este interpretată sau…interpretabilă ?

Inițial, informația potrivit căreia Guvernul Tudose va modifica Legea 90/2001 în publicația Profit.ro. Potrivit sursei citate, „un proiect de lege pregătit de Guvernul Tudose va abroga Legea 90/2001, care interzice unei persoane condamnate penal să fie membru al Guvernului, actualul Cabinet urmând să excepteze, printr-un alt act, de la această interdicție persoanele care s-au reabilitat”. 

„Pe masa premierului nu există niciun proiect de modificare a Legii 90/2001 (care interzice persoanelor care au fost condamnate penal să fie membri ai Guvernului – n.r.). Totul va fi transparent, aşa cum a şi promis la Bruxelles, la întâlnirea cu liderii europeni”, au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate prim-ministrului Tudose.

Proiectul citat în presă, cel al Codului Administrativ, a fost supus dezbaterii publice din 8 noiembrie 2016, în timpul Executivului condus de Dacian Cioloş.

Concret, potrivit unei prevederi din proiectul de Cod Administrativ, „pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, şi nu se află în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 45alin. (1)”, respectiv orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator.

În luna mai 2017, CCR a respins, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90/2001 care îi interzice preşedintelui PSD Liviu Dragnea să facă parte din Guvern din cauza condamnării definitive cu suspendare, după ce a amânat de patru ori o decizie.

Consecințele ulterioare 

Pe surse, guvernul Tudose pregătise un proiect de lege care va abroga Legea 90/2001 ce interzice unei persoane condamnate penal să fie membru al Guvernului, exceptând de la această interdicţie persoanele care s-au reabilitat.

În prezent, Legea 90/ 2001 stabileşte că ”pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate”.

Conform noului proiect, pot fi membri ai Guvernului ”persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții :

  • au cetăţenia română şi domiciliul în ţară;
  • se bucură de exerciţiul drepturilor electorale;
  • nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea”.

Modificarea a fost făcută în contextul deciziei Curții Constitutionale care a fost sesizată Avocatul Poporului cu privire la această lege. CCR consideră că interdicția trebuie să înceteze, conform legislației în vigoare, în caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie, revenindu-i Parlamentului sarcina să coreleze condițiile de acces în funcția de membru al Guvernului și cea de parlamentar.

Aceasta lege in varianta Tudose ar fi urmatoarea. Conform articolului 662, in termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentului Cod se abrogă actele normative stipulate de legea nr. 90/2001 pentru organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor este publicată în Monitorul Oficial.

Ce spune Codul Penal?

Conform Codului Penal, exista două tipuri de reabilitare: reabilitarea de drept și reabilitarea judecatoreasca.

Reabilitarea de drept are loc automat in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii care nu depășește doi ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere,numai dacă în decurs de 3 ani de la executarea pedepsei condamnatul nu a săvârșit o alta infracțiune.

Reabilitarea judecătorească se acordă pentru pedepse mai mari de dou ani, dupa o perioada cuprinsă între 4-10 ani de la executarea pedepsei principale, și nu poate fi stabilită decât prin decizie a instanței.

Problema neconstituționalității Legii 90/ 2001 a fost ridicată după ce PSD a câștigat alegerile legislative, la finele anului trecut.

Vizat este tocmai liderul acestui partid-domnul Liviu Dragnea, ce se află în imposibilitatea de a ocupa fotoliul de prim-ministru ca urmare a condamnării sale definitive, survenite în aprilie 2016, la 2 ani de inchisoare cu suspendare,ca urmare a soluționării dosaruluu referendumului de suspendare a preşedinteluide atunci Traian Basescu.Liviu Dragnea a fost găsit vinovat de folosirea influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

Avand în vedere că, dupa cei doi ani de condamnare cu suspendare, Liviu Dragnea are și o perioada de probă de 3 ani în care nu poate suferi vreo altă condamnare, reabilitarea liderului actual al PSD poate surveni abia in 2021 in cazul in care intre timp nu intervine o amnistie.

Proiectul de lege elaborat de Guvernul Tudose va fi trimis spre aprobare Parlamentului, care poate modifica prevederea respectivă și poate introduce alte condiții.

psd

Sursa foto m.cugetliber.roABC Juridic

 

Sinteza efectuată prin preluarea de pe fluxul intern, de către Prof.Dr.Daniel Mihai- redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro