Criteriul National

Masa rotundă intitulată ”Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și negre la linia orizontului”-singurul eveniment geo-politic din Dobrogea

Masa rotundă intitulată ”Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și negre la linia orizontului”-singurul eveniment geo-politic din Dobrogea
noiembrie 13
11:24 2018

facbook
Masa rotundă internațională intitulată Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și negre la linia orizontului va avea loc la Constanța, sâmbătă, 17 noiembrie 2018.Gazda acestui eveniment important este Hotelul Ibis, situat pe Bulevardul Mircea cel Bătrân nr. 39B-41

Acest eveniment se dorește o încurajare explicită adresată mediilor academice, științifice și administrative locale pentru consolidarea interesului și acțiunilor acestora de a crea noi platforme de dialog și analiză geopolitică la litoralul Mării Negre și de a activiza/impulsiona dialogul actual în regiune, într-un spațiu văzut a fi drept unul de o importanță deosebită sau strategică pentru toate țările regiunii.

Conceptul evenimentului

Celebrul balet ceaikovskian Lacul lebedelor (rusă: Лебединое озеро), care narează artistic transformarea în lebădă a prințesei Odette, exprimă și însoțește paradigmatic, de câteva secole, marile politici în zona Mării Negre.

Acestea pot fi exprimate simbolic prin dansul lebedelor la Ceaikovski. Bătălia dintre bine și rău este evidențiată de jocul fascinant și contradictoriu dintre lebedele negre și cele albe.

Teoria geopolitică a lebedelor negre, așa cum este ea dezvoltată de către Nassim Nicholas Taleb, are în centrul său lebăda neagră ca eveniment geopolitic rar și imprevizibil/impredictibil, o surpriză cu impact major.

Potrivit acestei teorii, de cel puțin patru ani încoace, Marea Neagră pare a fi devenit un spațiu predilect al lebedelor negre (evenimente neașteptate, de magnitudine, cu efecte și consecințe semnificative în plan regional și global).

Evenimentele de tip ”lebăda neagră” au fost descrise de Nassim Nicholas Taleb în volumul The Black Swan. Potrivit lui Taleb, ”ceea ce noi numim aici o lebădă neagră este un eveniment cu următoarele trei atribute: în primul rând este un exemplu negativ, deoarece se află în afara domeniului așteptărilor normale, pentru că nimic din trecut nu poate puncta destul de convingător posibilitatea acesteia. În al doilea rând, aceasta exercită un impact extrem. În al treilea rând, în ciuda statutului său extrem, natura umană ne face să inventăm explicaţii post factum pentru apariţia acesteia, acest fapt fiind făcut așadar explicabil şi previzibil. Rezum acest triplet: raritatea, impactul extrem şi retrospectiva (deşi nu prospectivă) a previzibilității. Un număr mic de lebede negre explică aproape totul în lumea noastră, de la succesul ideilor şi religiilor la dinamica evenimentelor istorice”.

far

În acest context, prin prezența la eveniment a celor ineresați s-ar confirma și totodată gira ,pe de-antregul și de asemenea ar încuraja eforturile Asociației (și deopotrivă eforturile întregii comunități locale) de a consolida profilul geopolitic și cultural al Dobrogei în plan național, regional și internațional. În acest sens, se poate evidenția faptul că Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House, singurul think-tank geopolitic din Dobrogea, este totodată singura organizație non-guvernamentală din orașul și județul Constanța care desfășoară activități geopolitice internaționale la Tomis.

De asemenea, potrivit preocupării permanente și prioritare a Asociației Black Sea House de a crea o dezbatere cât mai amplă la nivelul experților din regiunea extinsă a Mării Negre cu privire la problemele și soluțiile comune ale regiunii.

Domnul președinte, Prof. Univ. Dr Dorin Popescu a subliniat ideea conform căreia prezența  la eveniment ar da greutate suplimentară dezbaterii și ar contribui la crearea unui cadru mai larg al expunerii de puncte de vedere de care are nevoie cu adevărat o regiune pentru a se înțelege și pentru a armoniza și conveni platforme de dialog și consens.  

Masa Rotundă internațională pe teme geopolitice cu titlul Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și negre la linia orizontului reprezintă cel de-al doilea eveniment geopolitic internațional pe care Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House îl organizează în 2018.

La 27 ianuarie a.c., Asociația Casa Mării Negre / Black Sea Housea organizat, la Constanța, Masa Rotundă Internațională „O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră? Semne premonitorii, conflicte și convergențe”, cu participarea unor valoroși experți din Ucraina și R. Moldova.

Evaluările de atunci se mențin și în prezent: Evenimentele politice se precipită la Marea Neagră. Pontul Euxin devine din nou teatru de confruntări geostrategice și spațiu de coexistență a unor ideologii, strategii politice, interese statale divergente, câteodată opuse. Riscuri non-tradiționale, specifice lumii moderne (conflicte hibride, războaie informaționale etc.), se adaugă conflictelor deja tradiționale ale regiunii Mării Negre (competiția pentru Strâmtori, conflicte înghețate, tatonări între blocuri militare antagoniste, negocieri și reconfigurări ale sferelor de influență între marii actori politici în plan regional etc.).

Aceste fenomene sunt însoțite de o cultură (geo)politică anemică la nivel local (în polis-urile Mării Negre), cu o capacitate redusă de a prevedea, anticipa, preveni catastrofe.  Pare că spațiul extins al Mării Negre (concept politico-diplomatic românesc) își construiește, în subterane, o nouă arhitectură geopolitică în arealul pontic, ale cărei semne premonitorii au contur confuz și se sustrag lecturii exacte. Este nevoie de convergențe analitice, de efort și dialog pentru a identifica vectorii generatori și traseele geopolitice viitoare ale acestor semne, este nevoie de o cultură politică ce reclamă lecturi multiple, schimburi de idei, inventar consensual de sarcini și soluții.

Discuțiile mesei rotunde vor fi moderate de către domnul Valentin Naumescu, conferenţiar doctor abilitat la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, fondatorul și coordonatorul Grupului de Reflecţie și Analiză Internațională Citadel.

Sursa foto : Facebook

Mulțumiri cordiale adresate domnului Prof.Univ. Dr. Dorin Popescu, Președintele Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House” pentru acest material oferit

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu