Criteriul National

Mass-media… mioritică

Mass-media… mioritică
martie 10
11:58 2020

received_198367018046767

Paradoxul lumii moderne în care avem pretenţia că vieţuim este acela că e asaltată de o mass-media ce popularizează eminamente evenimentul mărunt şi oamenii neînsemnaţi cărora printr-o repetare continuă le conferă statutul de senzaţional. Or, tocmai această sete de senzaţional este cea care ne determină să deschidem televizorul sau să cumpărăm un cotidian, fie el şi tabloid de factură ieftină. Suntem manipulaţi cu bună-ştiinţă de o mass-media aservită politic unor interese obscure, iar misiunea ei nu este alta decât aceea de a distrage atenţia de la problemele majore cu care se confruntă ţara, poporul.
Pe toate canalele se difuzează invariabil şi aproape simultan acelaşi eveniment cotidian, precum arestarea unui cămătar interlop sau a unui plitician dubios ce nu-şi pot justifica provenienţa averii colosale dobândite pe căi necinstite, dar se eludează în mod tacit situaţia mizerabilă în care se zbate omul obişnuit cu o pensie sau cu un salariu, care abia dacă-i ajung pentru a-şi acoperi facturile şi cheltuielile traiului zilnic.
Până când oare poate continua această stare? Nu mai vorbesc de aşa-numitele emisiuni de divertisment care aduc în prim plan nonvaloarea: manelişti cu pretenţii de star sau personaje controversate cu priză la public, e drept, precum Miron Cozma, Stelian Ogică sau Cristian Cioacă. Se pare că Dan Diaconescu cu dezbaterile sale pe marginea subiectului „Elodia” a devenit reţetă patentată a succesului şi că a paria azi, de exemplu, pe cazul Dincă înseamnă audienţă asigurată şi, deci, profit sigur. În ce ţară trăim, Doamne?
Asta spune însă foarte mult, dacă nu chiar totul, despre nivelul auditoriului, care, amator de emoţii negative de ocazie, de senzaţional cu orice preţ, urmăreşte asemenea emisiuni difuzate, de altfel, la ore de maximă audienţă. Bătălia pentru rating este deviza, dacă nu chiar scopul nemijlocit al televiziunilor noastre comerciale, care în goana avidă după profit au înlocuit rolul pe care ar trebui să-l aibă mass-media, şi anume acela de educaţie morală, civică, spirituală a cetăţeanului cu popularizarea nonvalorii.
Putem trage concluzia nefericită că de la cel mai mic şi neînsemnat tabloid şi până la emisiuni TV regizate, prezentate de „profesionişti”, mass-media mioritică nu face altceva decât să evidenţieze exemplele negative, care nu aduc decât deservicii serioase educaţiei cetăţeneşti. Tinerii în formare, aflaţi în căutare de modele, sunt bombardaţi, inclusiv pe internet, de o avalanşă de informaţii care în loc să le cultive cultul muncii, al dorinţei de afirmare prin forţe proprii, le induc sentimentul fals că pot obţine succesul în mod facil, dar mai ales fără muncă, fără implicare, ceea ce este strigător la cer.
Se fac cunoscuţi publicului larg manelişti, care, cu siguranţă, plătesc pentru reclamă, false vedete apărute peste noapte cu sclipiri de-o noapte, se înţelege. Puşi la patru ace sau îmbrăcaţi cât mai sumar, se laudă cu veniturile lor ilicite, în fond, stârnind, desigur, repulsie omului de bun-simţ.
Pe bună dreptate vă întreb, aşadar, tânărul aflat la vârsta căutărilor şi a întrebărilor ce răspuns află răsfoind tabloidul sau deschizând televizorul şi computerul? Că este de ajuns să faci niţel scandal ca să devii vedetă peste noapte şi să căştigi bani, foarte mulţi bani? Ce mai vreţi decât celebrul caz Prigoană? Anonimi desăvârşiţi până ce au apărut pe sticlă şi au făcut niţel scandal, iată-i astăzi prezentatoare TV, respectiv parlamentar. No comments!
De Vanghelie ce să mai vorbim! În pofida faptului că a fost ridiculizat şi i s-au arătat carenţele în educaţie, a continuat să fie preferat de alegători pentru mici, bere şi… vanghelioane. Asta cred că spune foarte mult despre nivelul de educaţie al alegătorilor. Căci nu se poate spune că nu au avut acces la informaţie. Dar cum „ulciorul nu merge de multe ori la apă”, în cele din urmă „primarelui” i s-a înfundat. I-au fost descoperite matrapazlâcurile, furturile din avutul public, dacă tot e moda.
Dar nu vom avea decât de câştigat, desigur. Cultura română, vreau să zic. Că doar plagiatul este reţetă patentată! Şi apoi „primarele” nostru va avea timp berechet să consulte „almanahe”, ba să intre şi pe „Guagăl”, se va documenta şi în câteva luni va publica o carte, două, nouă. Cu cât mai multe, cu atât mai bine, nu?! Oricum, este spre folosul minţii, se mai luminează ce şi cum, dar mai ales iese mai repede la lumină, scapă de detenţie.
Păi! Să se lase mai prejos decât înaintaşi săi? Nu se face! Este doar ambiţios, că doar nu degeaba l-a girat partidul cu votul său de încredere. Personalitate accentuată. Da… Scrie câteva cărţi şi iese repejor de la mititica. Doar se ştie că nu se simte bine decât la lumină sau mai bine-zis în lumina reflectoarelor. Chiar aşa… Asta este curat făcătură. Tocmai când dăduse omul „bacaloreatu’ ” şi parcă se apucase şi de facultate sau chiar o terminase (scuze, o să mă informez!), nu se face, zău! Da’ ce zic?! Mai pune de un vanghelion sau se pocăieşte asemenea lui Gigi şi iese el basma curată şi din dandanaua asta. Obraz subţire, nu se cade, zău aşa! Mă rog, presupunem. Vom trăi şi vom vedea.
Oricum, mass-media nu duce lipsă de subiecte fierbinţi. Aşa că nu e cazul să-i ducem grija. Ceea ce trebuie să ne frământe este însă unde vom ajunge în ritmul acesta. Va avea oare tineretul nostru capacitatea să discearnă „Ce e rău şi ce e bine” din mascarada generală? Căci ne invadează zilnic şi iremediabil circul. Chiar se pare că deviza politicienilor noştri este: „Cu cât mai mult circ, cu atât mai bine”. Dar oare ţine şi de foame circul ăsta? Alimentează, desigur, setea momentană de senzaţional, dar întrebarea este „până când?” Căci va veni, cu siguranţă, şi ziua scadenţei. Şi nu ştiu de ce, dar am sentimentul că se apropie vertiginos TREZIREA. Şi va lovi sub centură. Rămâne de văzut cine va fi afectat mai drastic, dar nu ştiu de ce nutresc sentimentul amar că tot plătitorul de taxe, omul conştiincios ce îşi vede de serviciul sau de gospodăria lui va fi cel care va plăti oalele sparte. „Te întreabă şi socoate”, aşadar, „Ce e rău şi ce e bine” până nu e prea târziu.
Coronavirusul de azi? Bomboana de pe colivă!

Sursa foto: https://google.com

Acest material a fost realizat de către doamna Elena Neacșu în exclusivitate pentru platforma media independentă Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul