Criteriul National

Masuri surpriza luate de Sistem de 1 Aprilie

Masuri surpriza luate de Sistem de 1 Aprilie
aprilie 01
07:08 2015


politicasFiscalesÎn prima zi a lunii aprilie intră în vigoare câteva normative prin care vor scădea preţurile la gaze şi la medicamente, dar vor creşte accizele la ţigări. Piaţa laptelui ar putea fi invadată de importuri, feroviarii se pregătesc de proteste, iar transportatorii rutieri consemnează un an de la introducerea accizei suplimentare pe carburanţi

Normativele ce se vor aplica începând de astăzi presupun schimbări cum ar fi ieftinirea gazelor şi medicamentelor, creşterea accizelor la tutun (care au provocat scumpirea ţigărilor încă din martie), eliminarea cotelor de lapte (echivalentă cu eliberarea intrării în România pentru importurile ieftine) şi expirarea contractelor colective de muncă în sectorul feroviar. Gazele se ieftinesc temporar Începând cu data de 1 aprilie, pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este E.ON Energie România, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor creşte cu circa 1,5%, iar pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este GDF SUEZ Energy România, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%. Această scădere ar putea fi, însă, doar temporară, având în vedere că de la 1 iulie intrăm într-o nouă etapă a liberalizării preţurilor la gaze. Ultimele estimări pentru 1 iulie indică posibile scumpiri cu 6-7% la gazele pentru populaţie.

Tot de la 1 aprilie va intra în vigoare un nou Catalog Naţional al Medicamentelor (CaNaMed), care ar trebui să aducă la zi preţurile medicamentelor calculate la cursul euro. Până acum, preţul medicamentelor s-a calculat la un curs de 4,26 de lei pentru un euro (curs neactualizat din 2012), acest curs ar trebui să urce la 4,42 lei/euro, dar Ministerul Sănătăţii a decis să păstreze cotaţia de referinţă la 4,2 lei/euro. „Vrem să menţinem îngheţarea preţurilor la un curs de 4,26 de lei, iar ulterior să actualizăm cursul la 4,42 de lei, asa cum este normal, vizavi de pretul la care s-a calculat bugetul“, a explicat recent secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alin Tucmeanu. El a precizat că noul preţ va fi calculat doar pentru medicamentele eliberate pe bază de reţetă, adică acelea care sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Data de 1 aprilie este importantă şi pentru industria tutunului, dar mai ales pentru fumători: cresc accizele, lucru care, inevitabil, duce la scumpirea ţigărilor. În acest an, scumpirile au fost deja operate de marii producători, în contul creşterii accizelor de la 1 aprilie. „Aşa cum ştiţi, începând cu 2014 plătim acciza la un curs uriaş, 4,74 lei pentru un euro, impus aberant şi fără nici o legătură cu realitatea economică. Din cauza acestui curs, folosit şi pentru transformarea accizei din 2015 în lei, nivelul de accizare stabilit pentru 2018 este deja atins începând cu 1 aprilie anul acesta! În acelaşi timp,  a fost alterată şi structura accizei, astfel încât componenta ad valorem nu s-a mai modificat gradual, cu 1% pe an, ci brusc, cu 4%. Prin această modificare a structurii, povara fiscală a crescut mai mult în segmentele din partea de jos a pieţei, cele mai vulnerabile la contrabandă. În timp ce preţurile legale continuă să crească din cauza accizei, preţurile de pe piaţa neagră se menţin la acelaşi nivel de trei ani de zile: 8-9 lei pe pachet. După cum se ştie, circa 80% din preţul unui pachet de ţigarete vândute legal pe piaţa românească înseamnă taxe“, ne-a transmis Gilda Lazăr, director Corporate Affairs în cadrul JTI. În industria tutunului lucrează peste 3.500 de angajaţi cu normă întreagă, iar anul trecut companiile de tutun au plătit la stat 2,7 miliarde de euro în accize, TVA, impozite şi contribuţii.

Astăzi este şi ziua în care dispar cotele de lapte, lucru care – după cum au avertizat în repetate rânduri sindicatele şi patronatele din agricultură – ar putea să însemne o invazie a importurilor ieftine. Sistemul cotei de lapte a fost folosit pentru regularizarea (limitarea) producţiei de lapte şi a produselor lactate. Acest sistem a fost introdus în 1984, fiind alocat fiecărui stat membru o cotă naţională din care fiecare producător a primit o cotă individuală. Odată cu dispariţia cotei, practic se deschid graniţele pentru importuri, ceea ce ar putea duce la dispariţia a cel puţin jumătate din fermele crescătoare de bovine, estimează federaţia Agrostar.

De astăzi, paşapoartele vor putea fi expediate la domiciliu pentru cei care vor cere acest lucru. Mai exact, la cererea solicitanţilor, paşaportul simplu electronic poate fi expediat contra cost la domiciliul/reşedinţa titularului, prin servicii de curierat. Compania Naţională Poşta Română estimează că va expedia cel mult 45.000 de paşapoarte. Un an cu acciza suplimentară Anul trecut, după îndelungi controverse şi războaie, inclusiv în plan politic, Guvernul a introdus o acciză suplimentară de 7 eurocenţi/litru la motorină şi benzină. Iar pentru marii transportatori s-a promis o restituire de 4 eurocenţi/litru din această acciză. Acum, după un an, transportatorii spun că doar câteva firme au reuşit să obţină această returnare. „Ca urmare a introducerii accizei, mulţi dintre transportatori alimentează din afara graniţelor, iar cei captivi nu au transferat în tarife această majorare de costuri, astfel că am avut un an foarte greu din această cauză“, a declarat consultantul în transporturi Augustin Hagiu.

Sursa stire: adevarul.ro

Sursa foto :www.bzv.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro