Criteriul National

Memento 21 Decembrie 1989! CONTRA-EDITORIAL

decembrie 21
12:53 2015

IMG_2006

21 Decembrie 1989 a constituit momentul declanşării Revoluţiei care a pus capăt comunismului în România. Aşa, cel puţin am înţeles şi am învăţat, atât în şcoală cât şi în viaţa reală…O scriu cu durere în suflet din mai multe considerente ce ţin de evoluţia ulterioară a evenimentelor.

Cu toate că şi în prezent am anumite rezerve deoarece urmaşii ideologici ai celor ce şi au dorit accesul la putere sau chiar cei implicaţi direct sunt în continuare în multe funcţii! Iar ca omagiu direct,ca mulţumire, nici în prezent nu se ştie cine şi de ce şi …dacă s-a tras în revoluţionari!

Dar aceasta e cu totul o altă poveste tristă! S-au spus şi s+au scris destul de multe despre ce numesc unii şi alţii ca fiind Revoluția Română din 1989. Această efervescenţă a constat într-o serie de proteste, în lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, în perioada 16 și 25 decembrie 1989.

Ca rezultate, acestea  au dus la căderea președintelui Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de Revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație, numai România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

Dar să ne aducem aminte că după o noapte de foc, Ceuşeascu fugea, iar vidul de putere a rămas scurtă vreme în mâinile poporului din stradă. Ce a urmat nu a fost elucidat nici până astăzi,iar vinovaţii acelor sute de crime sunt şi rămân în continuare nepedepsiţi.

Manifestaţiile începute la Timişoara, în 15 decembrie 1989, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat Laszlo Tokes au fost însoţite de o reprimare sângeroasă, dar şi de declararea oraşului liber de comunism. Iar în data de 20 decembrie 1989 toate acestea şi-au găsit ecoul la Bucureşti în ziua următoare- 21 decembrie.

Amintiţi-vă de acea chemare aproape disperată a mulţimilor…„Alo! Alo! Alo! Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi la locurile voastre!” Cum anume a încercat Ceauşescu să îi potolească  atunci pe oamenii care începuseră să se împrăştie, aruncând pe jos steagurile şi pancartele cu lozinci.

Fiind destul de mic, totuşi am anumite flash back uri şi câte ceva tot mai reţin, deoarece familia mea trăia cu emoţie acele clipe în care acei tineri  şi au jertfit viaţa pentru LIBERTATE!

ratia de libertate

Şi nu cred că e cazul să vă reîmprospătez memoria cu imaginile sonore extreme…Unii dintre aceştia au fost bătuţi şi reţinuţi de miliţieni, fiind duşi la Jilava. Baricada de la Inter a fost spulberată după miezul nopţii. Măcelul a continuat până la 3.00 dimineaţa, când nu mai era nimeni pe stradă.

Iar caldarâmul a fost spălat de sânge de maşinile pompierilor şi salubrităţii. În acea noapte de 21 spre 22 Decembrie 1989 au fost omorâţi 49 de oameni, aproximativ 500 răniţi şi peste 1.000 reţinuţi şi duşi la Jilava.

De aceea tocmai această amintire, această adevărată jertfa  a acelor oameni împuşcaţi, înjunghiaţi, striviţi de vehiculele armatei ar trebui să o purtăm nu numai declarativ , ci şi în suflet! Să aprindem lumânări şi să ne rugăm pentru aceşti eroi!Doar atât ne-a mai rămas…

Iar după 26 de ani ar trebui măcar să avem decenţa să părem recunoscători celor care nu mai sunt printre noi, celor care pe lângă lozinci, precum: „Jos dictatorul!”, „Moarte criminalului!”, „Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!”, „Jos Ceauşescu!“, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!“ au fost măcelăriţi fără pic de milă de către cei ce au ascultat orbeşte ordinele superiorilor…

Dumnezeu să i odihnească în pace…

Sursa foto :blog.f64.ro,www.bucharestdailyphoto.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo