Criteriul National

Memento 21 Decembrie 1989! CONTRA-EDITORIAL

decembrie 21
12:53 2015

IMG_2006

21 Decembrie 1989 a constituit momentul declanşării Revoluţiei care a pus capăt comunismului în România. Aşa, cel puţin am înţeles şi am învăţat, atât în şcoală cât şi în viaţa reală…O scriu cu durere în suflet din mai multe considerente ce ţin de evoluţia ulterioară a evenimentelor.

Cu toate că şi în prezent am anumite rezerve deoarece urmaşii ideologici ai celor ce şi au dorit accesul la putere sau chiar cei implicaţi direct sunt în continuare în multe funcţii! Iar ca omagiu direct,ca mulţumire, nici în prezent nu se ştie cine şi de ce şi …dacă s-a tras în revoluţionari!

Dar aceasta e cu totul o altă poveste tristă! S-au spus şi s+au scris destul de multe despre ce numesc unii şi alţii ca fiind Revoluția Română din 1989. Această efervescenţă a constat într-o serie de proteste, în lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, în perioada 16 și 25 decembrie 1989.

Ca rezultate, acestea  au dus la căderea președintelui Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de Revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație, numai România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

Dar să ne aducem aminte că după o noapte de foc, Ceuşeascu fugea, iar vidul de putere a rămas scurtă vreme în mâinile poporului din stradă. Ce a urmat nu a fost elucidat nici până astăzi,iar vinovaţii acelor sute de crime sunt şi rămân în continuare nepedepsiţi.

Manifestaţiile începute la Timişoara, în 15 decembrie 1989, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat Laszlo Tokes au fost însoţite de o reprimare sângeroasă, dar şi de declararea oraşului liber de comunism. Iar în data de 20 decembrie 1989 toate acestea şi-au găsit ecoul la Bucureşti în ziua următoare- 21 decembrie.

Amintiţi-vă de acea chemare aproape disperată a mulţimilor…„Alo! Alo! Alo! Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi la locurile voastre!” Cum anume a încercat Ceauşescu să îi potolească  atunci pe oamenii care începuseră să se împrăştie, aruncând pe jos steagurile şi pancartele cu lozinci.

Fiind destul de mic, totuşi am anumite flash back uri şi câte ceva tot mai reţin, deoarece familia mea trăia cu emoţie acele clipe în care acei tineri  şi au jertfit viaţa pentru LIBERTATE!

ratia de libertate

Şi nu cred că e cazul să vă reîmprospătez memoria cu imaginile sonore extreme…Unii dintre aceştia au fost bătuţi şi reţinuţi de miliţieni, fiind duşi la Jilava. Baricada de la Inter a fost spulberată după miezul nopţii. Măcelul a continuat până la 3.00 dimineaţa, când nu mai era nimeni pe stradă.

Iar caldarâmul a fost spălat de sânge de maşinile pompierilor şi salubrităţii. În acea noapte de 21 spre 22 Decembrie 1989 au fost omorâţi 49 de oameni, aproximativ 500 răniţi şi peste 1.000 reţinuţi şi duşi la Jilava.

De aceea tocmai această amintire, această adevărată jertfa  a acelor oameni împuşcaţi, înjunghiaţi, striviţi de vehiculele armatei ar trebui să o purtăm nu numai declarativ , ci şi în suflet! Să aprindem lumânări şi să ne rugăm pentru aceşti eroi!Doar atât ne-a mai rămas…

Iar după 26 de ani ar trebui măcar să avem decenţa să părem recunoscători celor care nu mai sunt printre noi, celor care pe lângă lozinci, precum: „Jos dictatorul!”, „Moarte criminalului!”, „Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!”, „Jos Ceauşescu!“, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!“ au fost măcelăriţi fără pic de milă de către cei ce au ascultat orbeşte ordinele superiorilor…

Dumnezeu să i odihnească în pace…

Sursa foto :blog.f64.ro,www.bucharestdailyphoto.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro