Criteriul National

Memento 21 Decembrie 1989! CONTRA-EDITORIAL

decembrie 21
12:53 2015

IMG_2006

21 Decembrie 1989 a constituit momentul declanşării Revoluţiei care a pus capăt comunismului în România. Aşa, cel puţin am înţeles şi am învăţat, atât în şcoală cât şi în viaţa reală…O scriu cu durere în suflet din mai multe considerente ce ţin de evoluţia ulterioară a evenimentelor.

Cu toate că şi în prezent am anumite rezerve deoarece urmaşii ideologici ai celor ce şi au dorit accesul la putere sau chiar cei implicaţi direct sunt în continuare în multe funcţii! Iar ca omagiu direct,ca mulţumire, nici în prezent nu se ştie cine şi de ce şi …dacă s-a tras în revoluţionari!

Dar aceasta e cu totul o altă poveste tristă! S-au spus şi s+au scris destul de multe despre ce numesc unii şi alţii ca fiind Revoluția Română din 1989. Această efervescenţă a constat într-o serie de proteste, în lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, în perioada 16 și 25 decembrie 1989.

Ca rezultate, acestea  au dus la căderea președintelui Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de Revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație, numai România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

Dar să ne aducem aminte că după o noapte de foc, Ceuşeascu fugea, iar vidul de putere a rămas scurtă vreme în mâinile poporului din stradă. Ce a urmat nu a fost elucidat nici până astăzi,iar vinovaţii acelor sute de crime sunt şi rămân în continuare nepedepsiţi.

Manifestaţiile începute la Timişoara, în 15 decembrie 1989, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat Laszlo Tokes au fost însoţite de o reprimare sângeroasă, dar şi de declararea oraşului liber de comunism. Iar în data de 20 decembrie 1989 toate acestea şi-au găsit ecoul la Bucureşti în ziua următoare- 21 decembrie.

Amintiţi-vă de acea chemare aproape disperată a mulţimilor…„Alo! Alo! Alo! Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi la locurile voastre!” Cum anume a încercat Ceauşescu să îi potolească  atunci pe oamenii care începuseră să se împrăştie, aruncând pe jos steagurile şi pancartele cu lozinci.

Fiind destul de mic, totuşi am anumite flash back uri şi câte ceva tot mai reţin, deoarece familia mea trăia cu emoţie acele clipe în care acei tineri  şi au jertfit viaţa pentru LIBERTATE!

ratia de libertate

Şi nu cred că e cazul să vă reîmprospătez memoria cu imaginile sonore extreme…Unii dintre aceştia au fost bătuţi şi reţinuţi de miliţieni, fiind duşi la Jilava. Baricada de la Inter a fost spulberată după miezul nopţii. Măcelul a continuat până la 3.00 dimineaţa, când nu mai era nimeni pe stradă.

Iar caldarâmul a fost spălat de sânge de maşinile pompierilor şi salubrităţii. În acea noapte de 21 spre 22 Decembrie 1989 au fost omorâţi 49 de oameni, aproximativ 500 răniţi şi peste 1.000 reţinuţi şi duşi la Jilava.

De aceea tocmai această amintire, această adevărată jertfa  a acelor oameni împuşcaţi, înjunghiaţi, striviţi de vehiculele armatei ar trebui să o purtăm nu numai declarativ , ci şi în suflet! Să aprindem lumânări şi să ne rugăm pentru aceşti eroi!Doar atât ne-a mai rămas…

Iar după 26 de ani ar trebui măcar să avem decenţa să părem recunoscători celor care nu mai sunt printre noi, celor care pe lângă lozinci, precum: „Jos dictatorul!”, „Moarte criminalului!”, „Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!”, „Jos Ceauşescu!“, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!“ au fost măcelăriţi fără pic de milă de către cei ce au ascultat orbeşte ordinele superiorilor…

Dumnezeu să i odihnească în pace…

Sursa foto :blog.f64.ro,www.bucharestdailyphoto.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul