Criteriul National

Mesajul alpinistului Alex Găvan adresat lui Dacian Cioloș

Mesajul alpinistului Alex Găvan adresat lui Dacian Cioloș
decembrie 20
10:44 2016

Mesajul alpinistului pentru prim-ministrul Dacian Cioloș – despre Cianură și alți Demoni

Dragă Dacian (îți spun Dacian pentru că te consider prietenul meu),

Au trecut şi alegerile. S-a dus şi presiunea asupra ta. Şi deşi toate ministerele tale vizate s-au pronunţat împotriva mineritului cu cianuri (din şapte, doar Ministerul Economiei şi ANRM-ul vor cianură), punctul de vedere oficial al Guvernului pe care îl conduci a întârzâiat să apară.

Termenul legal în care trebuia dat acest punct de vedere a expirat la începutul lui 2016. Adică cam de un an. Au fost aproape 365 de şanse în acest an, în fiecare zi câte una. Mai sunt doar câteva şanse rămase. Câteva şanse pentru ţară asta, câteva şanse pentru că tu să iei o decizie sustenabilă pentru noi şi generaţiile viitoare. Cianură e „old school” şi periculoasă. Pentru oameni şi natură. Numai cineva rău intenţionat, ascultând argumentele pro şi contra [1] ar mai putea susţine mineritul cu cianură în 2016. Este trist că în acest moment, titlul materialului celor de la Mining Watch este grăitor: „Ce bine că a fost Cioloş şi nu Ponta cel care ne-a distrus munţii şi otrăvit apele” [2].

Cred că ai o datorie morală faţă de morţii de la Colectiv, tragedie în urmă căreia acum tu eşti premier, să dai o poziţie oficială a Guvernului în mandatul acesta. În acelaşi timp ai această datorie faţă de sutele de mii de români care de-a lungul a 16 ani au luptat şi au ieşit în stradă pentru a nu se produce o catastrofă la Roşia Montană.

De asemenea, lipsa acestui punct de vedere în timpul mandatului actual este diametral opusă conţinutului Platformei România 100, pe care tu ai lansat-o şi pe care eu am susţinut-o şi sprijinit-o. Walk the talk! Ca să ai legitimitate să le mai vorbeşti oamenilor altfel decât la un nivel de „wishful thinking” despre asta, trebuie că mai întâi să faci lucrurile asupra cărora ai o putere şi influenţă în prezent, şi care ţin de tine.

Acest punct de vedere ţine în acest moment exclusiv de tine şi de absolut nimeni altcineva. Asumă-ţi asta. Decizia e la tine. Nu pasa, te rog, responsabilitatea lipsei luării acestei decizii la ministere. Aşa cum scriam mai sus, ministerele şi-au exprimat deja punctele de vedere încă de multă vreme. Şi spre binele oamenilor acestei ţări, cinci din şapte puncte de vedere cerute, sunt pentru interzicerea cianuriii în minerit. Ţi le reamintesc aici:

Mininsterul Energiei (2016) – susţine legea de interzicere a cianurii
Ministerul Justiţiei (2016) – susţine legea de interzicere a cianurii, cu observaţii
Ministerul Mediului (2016) – susţine legea de interzicere a cianurii
Ministerul Culturii (2016) – susţine legea de interzicere a cianurii
Ministerul Afacerilor Externe (2013) – se află în marja naţională de apreciere
Ministerul Economiei (2016) – nu susţine legea de interzicere a cianurii
ANRM (2016) – nu susţine legea de interzicere a cianurii

De mai multă vreme ai toate cărţile pe masă, singurul rămas cu partea de tema nefăcută în această privinţa eşti tu. Punctul de vedere al Guvernului, odată transmis Parlamentului, rămâne la fişa legii şi după momentul învestirii unui nou parlament şi guvern. Dacă, printr-un abuz procedural (adică fără că plenul să o ceară expres), Comisia de Industrii cere un alt punct de vedere noului Guvern, asta nu afectează răspunderea guvernului tău de a da un punct de vedere pe această lege. Iar dacă vor cere iar punct de vedere, alţii vor fi responsabilii îngropării legii, nu tu.

Alburnus Maior şi Mining Watch ţi-au cerut audienţe în primăvară şi toamnă, s-a făcut şi o interpelare în parlament, tot în septembrie, ţi s-au trimis nenumărate scrisori pe acest subiect. Nu s-a întâmplat absolut nimic. Toate aceste semnale transmise din exterior au ţinut însă subiectul pe agenda publică. Sunt conştient de eforturile care s-au depus (şi se depun) punctual pentru Roşia Montană.

S-a afirmat sistematic că sunt măsuri care să deblocheze zona, măsuri care să încurajeze dezvoltarea durabilă. Sper că eşti la fel de conştient că şi mine că fără legea asta niciuna dintre măsurile astea nu este ireversibilă. Alte guverne nu au pretins că oferă o alternativă, guvernul tău a făcut-o. Şi tocmai guvernul tău, prin tine (atenţie, nu ministerele, ci guvernul) renunţă la legea anti-cianură. Astea sunt faptele obiective. De asemenea, deja de mai bine de o săptămână dosarul de înscriere a Roşiei Montane în UNESCO a fost depus la Paris unde încă aşteaptă undă verde din partea Guvernului tău. Chiar astăzi, ministrul culturii, doamna Corina Şuteu, a reamintit într-o conferinţă de presă că dosarul aşteaptă asumarea din partea Guvernului pe care îl conduci. Vom rata şi asta pentru că brusc au intrat zilele în sac?

Ministerul economiei şi ANRM-ul blochează legea anti-cianuri. Nu ţi se pare ironic faptul că cele două instituţii care s-au pronunţat pentru cianură au că punct comun pe Laurenţiu Bogatu, consilierului personal al ministrului tău Costin Borc, consilier care înainte a fost în ANRM? Acelaşi Bogatu care era plimbat de RMGC în excursii în Las Vegas şi care a fost implicat într-un dosar DNA legat de atribuirea licenţei de exploatare de la Roşia Montană. Care e acţionar la firma care face proiectarea minieră pentru RMGC, conform cv-ului postat pe site-ul ministerului economiei. Interesul lor nu este acelaşi interes cu interesul pe care încerci să îl aperi tu. Pur şi simplu refuz să cred că „you will fail us all” şi că te laşi manipulat de lobby-ul RMGC, lobby deghizat în oameni din propriul tău guvern. Dar în acest moment, prin lipsa ta de acţiune, nu ei, ci chiar tu blochezi şi legea împotriva cianurii şi Roşia Montană în UNESCO.

Îţi dai seama ce nenorocire se va abate asupra ţării ăsteia, cu oameni la putere ca vicepremierul tău Dancu („once PSD, always PSD”, e vorba de o tipologie aici), care afirmă public că ariile protejate stau în calea dezvoltării economice, şi nu corupţia şi proasta guvernare. Cu PSD-ul la conducere ne vom întoarce iar, probabil, înapoi cu ani de zile în lupta noastră pentru o Românie lipsită de otravă cianurii.

Punctul de vedere al Guvernului tău va minimiza spaţiul de manipulare al PSD-ului pe această problemă. Te asigur însă de faptul că atât eu cât şi oamenii acestei ţări, cei care nu avem o altă agendă decât a unei Românii sănătoase şi la minte şi la suflet şi la trup, vom fi aici şi vom izbândi. Cu sau fără ajutorul tău.

Eşti acum în poziţia de a face cu adevărat istorie, eşti acum în poziţia în care acest punct de vedere te-ar transformă pe drept cuvânt într-un erou (ştiu că tu nu pentru a fi considerat erou faci ceea ce faci dar adevărul asta ar fi). Fără să exagerez, istoric vorbind, consider că acest punct de vedere ar însemna unul din cele mai importante lucruri concrete pe care le-ai lasa oamenilor acestei ţări în mandatul tău. Iar simbolismul ar fi unul imens. Există în lumea asta lideri şi lideri. „When the going gets tough, the tough get going”.

Tu ce alegi?

Cu prietenie,

Alex

[1] Documentul de poziție privind interzicerea cianurii în minerit https://goo.gl/a7yuVe

[2] https://goo.gl/AH0w2A

139289

Sursa foto Evenimentul Zilei,http://www.activenews.ro/

Redacția ziarului Criteriul Național susține acest demers de bun simț și consideră că este esențial să se știe punctul de vedere al Guvernului legat de mineritul cu cianuri, deoarece odată atașat la fişa legii anticianuri, acest punct de vedere ar reduce „spaţiul de manipulare al PSD” pe acest subiect.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo