Criteriul National

Mesajul Urbi et Orbi al Papei Francis e tranșant deoarece „este timpul ca armele să tacă „

Mesajul Urbi et Orbi al Papei Francis e tranșant deoarece „este timpul ca armele să tacă „
decembrie 25
13:30 2016

Suveranul Pontif a amintit de asemenea, situația din Orientul Mijlociu după votul Consiliului de Securitate al ONU care condamnă politica israeliană de soluționare a acestui caz.

papa

Liturghia tradițională din ziua de Crăciun  „Urbi et Orbi a fost marcată pe deplin de ceea ce se petrece în lume. Papa Francis a inclussă amintească de sprijinul și să mulțumească pentru eforturile ONU de a pune capăt conflictului din Siria și Libia și a denunțat „atrocitățile teroriste”. Migranții, terorismul, conflictele din Orientul Mijlociu au fost de asemenea evocate.

Cu prilejul mesajului  tradițional de Crăciun înainte de binecuvântarea „Urbi et Orbi” din această duminică, Papa Francis a făcut apel pentru pace în Siria, în fața a 40.000 credincioși care s-au adunat în Piața San Pietro, la Roma. Potrivit Papei Francisc, „este timpul pentru arme să tacă și cu siguranță că comunitatea internațională lucrează din greu pentru a se ajunge la o soluție negociată.”

Prea mult sânge a fost vărsat ” s-a plâns suveranul pontif, evocînd conflictul care datează din 2011. Mai ales în orașul Alep, teatrul de război din ultimele săptămâni ce a cunoscut una dintre cele mai terifiante bătălii, este ”mai mult ca oricând nevoie de asistență și confortul ce ar trebui garantate de urgență pentru populația civilă epuizată și maltratată, cu respectarea drepturilor umanitare .”

El a adus în discuție de  asemenea și situația din Orientul Mijlociu după votul consemnat în Consiliul ONU ce condamnă politica israeliană în ceea ce privește  securitatea și mai ales soluțiile găsite. Papa Francisc a cerut israelienilor și palestinienilor ” să aibe curajul și determinarea  să scrie o pagină nouă a istoriei.”

De asemenea, Papa Francisc  a cerut o „pace restaurată” în Irak, Libia și Yemen „, în cazul în care oamenii suferă de acest nemilos război și acte teroriste atroce”.

Liderulș Bisericii Catolice  a făcut apel din nou, insistând asupra deschiderii societăților occidentale pentru migranți și refugiații din sud, solicitând „binecuvântări abundente pentru cei care, persoane fizice și state, lucrează cu generozitate să le salveze și să le dea bun venit ( …), ajutându-i să se integreze. „

Papa de origine argentiniană a amintit de asemenea și de soarta creștinilor „persecutați în multe părți ale lumii, din cauza ” credinței lor”, care” sunt martirii noștri de azi. „

Ultimul element al discursului Papei s-a concentrat asupra conflictului din Cisiordania. „Fie ca israelienii și palestinienii să reia dialogul direct și  a ajunge la un acord care va permite ambelor popoare să trăiască în armonie, depășind un conflict pe care le-a opus mult timp, cu implicații serioase pentru întreaga regiune”, a cerut pontiful argentinian . Ciocnirile au cunoscut un alt episod  recent, la sfârșitul săptămânii înregistrându-se evenimente nedorite-joi, înainte de slujba de la miezul nopții în Biserica Nașterii Domnului din Betleem. A doua zi a fost marcată de trei noi atacuri împotriva evreilor, atacatorii palestinieni au fost împușcați de forțele dde poliție. În aceeași zi, un palestinian a fost ucis în luptele cu soldați israelieni care au intrat într-o tabără de refugiați pentru a face arestări, au anunțat oficialii locali. În trei luni, violențele din Israel și teritoriile palestiniene au ucis cel puțin 129 de palestinieni și 19 israelieni potrivit AFP.

Acest” Urbi et Orbi ” s-a încheiat cu o binecuvântare solemnă și acordarea de „indulgențe” pentru iertarea păcatelor. Acest mesaj este întotdeauna folosit de către suveranii pontifi ca posibilitatea de a aminti, de a condamna și mai ales de a atrage atenția  situațiilor de conflict ce au ointensitate deosebităși necesită nevoia de a găsi soluții.

Sursa foto

Sinteză știre realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanța, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro