Criteriul National

Mesajul Urbi et Orbi al Papei Francis e tranșant deoarece „este timpul ca armele să tacă „

Mesajul Urbi et Orbi al Papei Francis e tranșant deoarece „este timpul ca armele să tacă „
decembrie 25
13:30 2016

Suveranul Pontif a amintit de asemenea, situația din Orientul Mijlociu după votul Consiliului de Securitate al ONU care condamnă politica israeliană de soluționare a acestui caz.

papa

Liturghia tradițională din ziua de Crăciun  „Urbi et Orbi a fost marcată pe deplin de ceea ce se petrece în lume. Papa Francis a inclussă amintească de sprijinul și să mulțumească pentru eforturile ONU de a pune capăt conflictului din Siria și Libia și a denunțat „atrocitățile teroriste”. Migranții, terorismul, conflictele din Orientul Mijlociu au fost de asemenea evocate.

Cu prilejul mesajului  tradițional de Crăciun înainte de binecuvântarea „Urbi et Orbi” din această duminică, Papa Francis a făcut apel pentru pace în Siria, în fața a 40.000 credincioși care s-au adunat în Piața San Pietro, la Roma. Potrivit Papei Francisc, „este timpul pentru arme să tacă și cu siguranță că comunitatea internațională lucrează din greu pentru a se ajunge la o soluție negociată.”

Prea mult sânge a fost vărsat ” s-a plâns suveranul pontif, evocînd conflictul care datează din 2011. Mai ales în orașul Alep, teatrul de război din ultimele săptămâni ce a cunoscut una dintre cele mai terifiante bătălii, este ”mai mult ca oricând nevoie de asistență și confortul ce ar trebui garantate de urgență pentru populația civilă epuizată și maltratată, cu respectarea drepturilor umanitare .”

El a adus în discuție de  asemenea și situația din Orientul Mijlociu după votul consemnat în Consiliul ONU ce condamnă politica israeliană în ceea ce privește  securitatea și mai ales soluțiile găsite. Papa Francisc a cerut israelienilor și palestinienilor ” să aibe curajul și determinarea  să scrie o pagină nouă a istoriei.”

De asemenea, Papa Francisc  a cerut o „pace restaurată” în Irak, Libia și Yemen „, în cazul în care oamenii suferă de acest nemilos război și acte teroriste atroce”.

Liderulș Bisericii Catolice  a făcut apel din nou, insistând asupra deschiderii societăților occidentale pentru migranți și refugiații din sud, solicitând „binecuvântări abundente pentru cei care, persoane fizice și state, lucrează cu generozitate să le salveze și să le dea bun venit ( …), ajutându-i să se integreze. „

Papa de origine argentiniană a amintit de asemenea și de soarta creștinilor „persecutați în multe părți ale lumii, din cauza ” credinței lor”, care” sunt martirii noștri de azi. „

Ultimul element al discursului Papei s-a concentrat asupra conflictului din Cisiordania. „Fie ca israelienii și palestinienii să reia dialogul direct și  a ajunge la un acord care va permite ambelor popoare să trăiască în armonie, depășind un conflict pe care le-a opus mult timp, cu implicații serioase pentru întreaga regiune”, a cerut pontiful argentinian . Ciocnirile au cunoscut un alt episod  recent, la sfârșitul săptămânii înregistrându-se evenimente nedorite-joi, înainte de slujba de la miezul nopții în Biserica Nașterii Domnului din Betleem. A doua zi a fost marcată de trei noi atacuri împotriva evreilor, atacatorii palestinieni au fost împușcați de forțele dde poliție. În aceeași zi, un palestinian a fost ucis în luptele cu soldați israelieni care au intrat într-o tabără de refugiați pentru a face arestări, au anunțat oficialii locali. În trei luni, violențele din Israel și teritoriile palestiniene au ucis cel puțin 129 de palestinieni și 19 israelieni potrivit AFP.

Acest” Urbi et Orbi ” s-a încheiat cu o binecuvântare solemnă și acordarea de „indulgențe” pentru iertarea păcatelor. Acest mesaj este întotdeauna folosit de către suveranii pontifi ca posibilitatea de a aminti, de a condamna și mai ales de a atrage atenția  situațiilor de conflict ce au ointensitate deosebităși necesită nevoia de a găsi soluții.

Sursa foto

Sinteză știre realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanța, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo