Criteriul National

Metalul asociat cu varsta casatoriei tale

Metalul asociat cu varsta casatoriei tale
august 06
17:00 2017

De foarte multi ani, s-a adoptat si la noi obiceiul de a se organiza „nunta de argint” la 25 de ani de casnicie, „nunta de aur” la 50 de ani de casnicie si „nunta de diamant” la 75 de ani de la casatorie.

Fiecare dintre noi stie cum se desfasoara o nunta. Sau mai bine zis prima nunta, cu toate obiceiurile aferente, obiceiurile care s-au pastrat in timp si care se respecta intocmai si in zilele noastre, in cele mai multe dintre zone ale tarii. Nunta este formata din cele doua etape, prima fiind cununia la starea civila, cea care reprezinta uniunea civila data prin certificatul de casatorie, iar cea de-a doua, cununia religioasa, care reprezinta binecuvantarea data de Biserica, simbolizata de cele doua verighete de aur pe care preotul le pune mirilor. Desi, in general se obisnuia ca verighetele sa fie din aur galben, in prezent exista verighete aur alb, aur roz, sau chiar si diverse modele ce combina aceste culori, in functie de dorintele mirilor.

Nunta de argint, cea de aur, precum si cea de diamant nu sunt nunti sau cununii propriu-zise. Ele se prezinta sub forma unei slujbe de multumire adusa lui Dumnezeu. „Mirii”  nu se mai imbracaobligatoriu in costum si rochie de mireasa, ci pot sa vina la bisericain haine obisnuite pe care le poarta la orice alt tip de slujba. Ceea ce ramane neschimbat insa ii reprezinta pe nasi, care este bine sa fie aceeasi care au fost la cununia din tinerete, daca acest lucru este posibil.  Nu sunt necesare nici lumânari „de cununie”, ci sunt suficiente si doua lumânarele de la biserica. De asemenea, nu este nevoie de „nuntasi”, nici de organizarea unei petreceri costisitoare, ca in cazul primei nunti. Evenimentul poate fi sarbatorit doar alaturi de familie, fara cheltuieli inutile.

Cat despre verighete, traditia spune ca, la nunta de argint, cuplul trebuie sa schimbe verighetele de aur pe care deja le detin cu unele de argint. Acestea pot fi purtate fie separat, fie alaturi de verighetele din tinerete si de inelul de logodna, in cazul miresei. Unele cupluri aleg saisi daruiasca verighete din aur alb, deoarece sunt mai rezistente in timp si nu se pateaza de la purtare, insa, fiind nunta de argint, este de preferat a se respecta pana la capat tot ceea ce tine de acest eveniment.

Referitor la nunta de diamant, s-ar putea spune ca si in acest caz verighetele ar trebui iarasi inlocuite cu altele care sa detina un diamant, insa cutotii avem idee referitpr la ce costuri masive ar inseamna acest lucru, diamantul numarandu-se printre pietrele pretioase cele mai scumpe. La nunta de diamant, mirii, in general, aleg sa isi faca cadouri mai deosebite care sa isi puna amprenta asupra unei zile atat de speciale.

Desi acestea sunt cele mai importante evenimente legate de casatorie, exista insa diverse tipuri de nunti dupa numarul de ani implinit de cuplu, astfel:

 • 1 an – nunta de hartie;
 • 2 ani – nunta de bumbac;
 • 3 ani – nunta de piele;
 • 4 ani – nunta de panza;
 • 5 ani – nunta de lemn;
 • 6 ani – nunta de fier;
 • 7 ani – nunta de cupru;
 • 8 ani – nunta de bronz;
 • 9 ani – nunta de lut;
 • 10 ani – nunta de tinichea sau de aluminiu;
 • 11 ani – nunta de otel;
 • 12 ani – nunta de matase;
 • 13 ani – nunta de dantela;
 • 14 ani – nunta de fildes;
 • 15 ani – nunta de cristal;
 • 20 de ani – nunta de portelan;
 • 25 de ani – nunta de argint;
 • 30 de ani – nunta de perle;
 • 35 de ani – nunta de coral sau jad;
 • 40 de ani – nunta de rubin;
 • 45 de ani – nunta de safir;
 • 50 de ani – nunta de aur;
 • 55 de ani – nunta de smarald;
 • 60 de ani – nunta de diamant.

Detalii despre verighete: https://www.ringsinfinity.ro/

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro