Criteriul National

Mic ghid al cafegiilor: Tipuri de cafea, proprietăți nutritive și beneficii pentru sănătate

Mic ghid al cafegiilor: Tipuri de cafea, proprietăți nutritive și beneficii pentru sănătate
octombrie 16
14:22 2020

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi de pe Glob, fiind și sursa unui capriciu nelipsit din rutina multora dintre noi. Cu o istorie bogată, ce se întinde pe sute de ani, cafeaua este mai mult decât un simplu lichid, consumat pentru gustul puternic pe care îl poate oferi. Însă chiar dacă proprietățile sale nutritive sunt cât se poate de reale, cafegiii par să le pună de multe ori pe un plan secund, fiind mult mai atrași de farmecul ritualului cafelei, ca instrument de socializare la primele ore ale dimineții. De aceea, în rândurile acestui articol vom trece cu multă atenție prin lista cu cele mai importante tipuri de cafea, analizând apoi principalele beneficii nutritive pe care aceasta băutură le garantează, atât timp cât este consumată într-o manieră responsabilă: 

Care sunt principalele tipuri de cafea? 

În acest moment, pe Glob există o mulțime de specii de arbore de cafea, însă doar două dintre acestea sunt cultivate la nivel industrial, pentru obținerea cafelei. Acestea sunt: Coffea Arabica și Coffea Canephora, adică plantele din care se obțin principalele tipuri de cafea ale momentului: 

Cafeaua Arabica 

Este unul dintre primele soiuri de cafea produse la scară industrială, fiind obținută din arbustul de Coffea Arabica (“cafea de munte” sau “cafea arabă”). În prezent, mai bine de peste 70% din totalul producției de cafea  din întreaga lume este reprezentată de acest tip de cafea. 

 

Originară din Etiopia, cafeaua Arabica oferă un buchet de arome complex, extrem de parfumat și cu o aciditate redusă. Arborele din care se obține acest tip de cafea este mult mai sensibil față de alte plante din această categorie, iar boabele acestuia, înainte de a fi prăjite, au o formă ușor alungită și prezintă o nuanță verde-albastruie. 

 

Este un tip cafea obținut pe plantații aflate în special în țările sud-americane, la altitudini între 600 și 2000 de metri. Este un soi de cafea cu un conținut relativ mic de cofeină (sub 50%), însă ce garantează o aromă mult mai puternică. Alte zone de pe Glob în care se produce cafeaua Arabica: zona sud-vestică a continentului African și anumite zone din Asia, aflate la altitudini mari.  

Cafeaua Robusta 

Este un produs relativ tânăr, descoperit la sfârșitul secolului 19. Originară din Africa Centrală și de Vest, cafeaua Robusta se cultiva de la nivelul marii pana la 1200m altitudine, existand soiuri de robusta si la 1400 m.  Zonele în care se cultivă pe suprafețe mari: Africa, Indonezia și Brazilia. 

 

Plantațiile de cafea Robusta ocupă aproape 25% din cuantumul global, arborii de Coffea Canephora înflorind de mai multe ori pe an. Asta înseamnă că, spre deosebire de cafeaua Arabica, soiul de față este unul mult mai productiv. 

 

Mai mult decât atât, comparativ cu Arabica, cafelele din soiul Robusta garantează un conținut de cofeină mult mai ridicat: aproximativ 2.5%, adică o pondere dublă față de cea prezentă în compoziția cafelelor Arabica.  

Care sunt principalele arome de cafea? 

Denumirile oferite principalelor arome de cafea se identifică de cele mai multe ori cu regiunile din care boabele de cafea provin. Așadar, putem trece pe lista celor mai cunoscute arome de cafea: 

 

 • Aroma Bourbon: boabele ce oferă aceasta aroma au fost produse pe plantații cultivate inițial în insula Bourbon, denumită în prezent Reunion. 

 

 • Aroma Columbiana: oferită de cafelele realizate din boabe de cafea de pe plantațiile Columbiei; 

 

 • Aroma Typica: caracteristică uneia dintre cele mai cunoscute tipuri de cafea Arabica de pe Glob, procesată în special în țările din America Centrală; 

 

 • Aroma Catimor: aroma garantată de o cafea-hibrid, rezultat al unui mix dintre cafelei Caturra și Timor. Acest mix a fost inițial obtinut în Portugalia, fiind cunoscut pentru condițiile speciale de fertilizare de care are nevoie arborele de cafea respectiv; 

 

 

 •  Aroma Caturra: această aromă se identifică extrem de mult cu aroma Bourbon, primele plantații de cafea ce produc gustul respectiv întâlnindu-se în orașul brazilian Caturra. 

 

 

Cafeaua are proprietăți nutritive? 

Da! Trebuie să știi ca o singură ceașcă de cafea pe zi (fără zahăr), de aproximativ 200 ml, oferă următoarele ponderi de vitamine și nutrienți: 

 

 • Calorii: 2.4; 
 • Proteine: 0.3 g; 
 • Vitamina B2: 0.2 mg; 
 • Niacină: 0.5 mg; 
 • Acid pantotenic: 0.6 mg; 
 • Potasiu: 116 mg;
 • Mangan: 0.1 mg; 
 • Magneziu: 7,1 mg; 
 • Cofeină: 95 mg. 

Care sunt beneficiile cafelei?

Rolul stimulent al acestei băuturi este, poate, cea mai cunoscută “bilă albă” pe care o oferă consumatorilor. Însă nu este singurul beneficiu pe care consumul responsabil de cafea îl garantează. Iată și alte avantaje dovedite, determinate de asumarea acestui tabiet: 

Consumul responsabil de cafea poate stimula arderea grăsimilor 

Pentru că mai toate substanțele din compoziția acesteia susțin procesul de ardere grăsimilor organice, cafeaua este un ingredient nelipsit din formulele suplimentelor alimentare pentru slăbit de pe piață. Conform unui studiu finanțat de American Journal of Clinical Nutrition, cafeaua poate stimula cu până la 29% acest proces.  

Consumul responsabil de cafea poate preveni boala Alzheimer 

Această afecțiune neurodegenerativă reprezintă una dintre principalele cauze pentru producerea demenței, la nivel mondial. Conform unei analize apărute în urmă cu două decenii în European Journal of Neurology, un consum de până la 3-4 cești de cafea pe zi poate reduce riscul producerii afecțiunii Alzheimer cu până la 80%.  

Consumul responsabil de cafea poate proteja ficatul 

Cafeaua poate fi un aliat de încredere în lupta pentru prevenirea afecțiunilor hepatice. Conform unui studiu realizat de Archives of Internal Medicine, cei care consumă zilnic 2-3 căni de cafea fără zahăr prezintă cu până la 65% mai puțin șanse pentru a dezvolta boli ale ficatului. 

Consumul responsabil de cafea poate preveni apariția diabetului

Una dintre problematice afecțiuni ale secolului este diabetul de tip 2, descriind un eșantion de sute de milioane de bolnavi la scară mondială. Un studiu publicat recent în JAMA Internal Medicine a concluzionat un aspect cât se poate de interesant: pentru fiecare ceașcă zilnică de cafea, riscul de producere a diabetului de tip 2 scade cu 7%. 

 

Consumul de cafea depășește parametrii dictați de conceptul clasic de “tabiet’. Acest produs alimentar oferă numeroase beneficii terapeutice celor care consumă acest lichid cu regularitate, conform studiilor pe care le-am prezentat mai sus, atât timp cât este consumat în mod responsabil. Vrei să te bucuri de cafea bună, zi de zi? Comandă acum de pe https://kafune.ro/ cele mai potrivite sortimente pentru gusturile tale, la prețuri pe care nu le poți trece cu vederea! 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul