Criteriul National

Miercuri va fi demarată procedura privind statul de drept împotriva Ungariei

Miercuri va fi demarată procedura privind statul de drept împotriva Ungariei
aprilie 27
04:23 2022

Dacă totul decurge conform planului, Comisia Europeană (CE) va aproba miercuri demararea procedurii privind statul de drept împotriva Ungariei, iar comisarul pentru buget Johannes Hahn va trimite în aceeaşi zi o notificare oficială din partea Executivului de la Bruxelles Guvernului ungar, potrivit Nepszava, citat de Rador.

Viktor OrbanFoto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia

Odată cu aceasta va începe un proces cu o durată de 6-9 luni, la sfârşitul căruia Consiliul Uniunii Europene, format din reprezentanți ai guvernelor statelor membre, poate sancționa Ungaria prin suspendarea sau blocarea unei părți din ajutorul UE dacă se dovedește că încălcarea anumitor norme ale statului de drept aduc atingere directă intereselor financiare ale UE.

Activarea mecanismului privind statul de drept a fost anunţată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul lunii aprilie, în Parlamentul European. În acest proces va fi implicată, deocamdată, Ungaria.

Factorii de decizie de la Bruxelles susțin de mult timp că scopul procedurii nu este de a sancționa, ci de a preveni, de a rezolva problemele prin negocieri. Trimiterea scrisorii nu înseamnă că CE a decis deja impunere, cu siguranță, a unei sancţiuni împotriva Ungariei.

Prin primul său contact, Comisia Europeană vrea să exercite presiuni asupra Guvernului Orbán pentru a respecta valorile şi regulile comunitare, şi în consecinţă pentru a modifica legile.

Johannes Hahn a reiterat la o conferinţă de presă susţinută în urmă cu câteva săptămâni că nu este planificată întreprinderea unor demersuri, că este devreme pentru a face speculaţii cu privire la sume şi că Bruxelles-ul se aşteaptă, în prima etapă, la modificarea reglementărilor naţionale în conformitate cu regulile UE.

Potrivit informaţiilor ziarului ungar „Népszava”, în scrisoarea care urmează să fie adresată miercuri, Budapestei, Comisia Europeană va enumera mai puţine îngrijorări faţă de scrisoarea administrativă trimisă anul trecut, în noiembrie, în care erau cuprinse şi anumite întrebări, începând cu vânzarea planificată a Budapest Airport Zrt. şi până la externalizarea universităților către fundații. În actuala scrisoare, Comisia Europeană va ridica, probabil, problema legată de anomaliile privind achiziţiile publice, neregulile privind vănzările terenurilor agricole şi deficienţele în cooperarea cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Guvernul ungar va avea la dispoziţie cel mult trei luni pentru a răspunde la această scrisoare. Potrivit regulamentului de procedură, posibilitatea de suspendare sau blocare a banilor se aplică angajamentelor financiare și plăților efectuate după 1 ianuarie 2021, respectiv în cazul granturilor UE primite de Ungaria după această dată.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul