Criteriul National

Mii de ,,pasageri” ar putea primi vaporaşul de la gara CFR-Constanţa

Mii de ,,pasageri” ar putea primi vaporaşul de la gara CFR-Constanţa
februarie 06
07:05 2016

imagine articol

 

Oraşul Constanţa suferă profund la capitolul spaţii urbane amenajate (parcuri, terenuri de sport, piaţete, circulaţii pietonale, etc) lucru cât se poate de evident pentru toată lumea. Urgenţa numărul unu este amenajarea spaţiilor verzi, dar există si alte elemente dominante constructive în oraş care au nevoie de noi amenajări. Pe această listă se înscrie și vaporul de la gară care a fost amplasat posibil fără consfătuirea urbaniştilor şi artiştilor din oraş, fiind probabil ideea si voinţa fostului primar pusă în practică cu sârguinciozitate de funcţionarii Primariei. În legătură cu acest element impunător, prin prisma dimensiunilor și a formei trebuie să se realizeze o analiză din partea administraţiei in legatură cu oportunitatea prezenţei acestui vapor într-o zonă intens circulată auto cât și pietonal.

andrei_chivu

Dacă decizia urbaniştilor și a artiştilor este ca prezenţa acestui obiect ar fi oportună în această zonă, ar fi bine probabil de găsit soluţii de punere în valoare a lui și a spaţiului urban adiacent.

În vara 2015 a existat o solicitare de desen la nivel de schiţă din partea Administraţiei Spaţii Verzi Constanţa pentru amenajarea spaţiului verde adiacent fundamentului acestui vapor. Arhitectul Andrei Chivu a realizat benevol câteva imagini digitale care ilustrează amenajarea a două terase de cafenea la bază și pe puntea vaporului, acolo unde perspectiva este cuprinzătoare și asupra parcului gării. Barul și toaletele pot fi amenajate la baza vaporului, între stâlpii de beton. Suprafaţa verde învecinată acestui vapor este ,,inundată” de valuri realizate din piatra cubică, realizându-se astfel o sugestie a suprafeţei de apă. Acest relief rezultat poate deveni mobilier urban și probabil un teren interesant de exploatat cât și spațiu de joaca pentru cei mici dacă terenul ar fi discret îngrădit. Proiectul a primit felicitări din partea interimarului, dar nu s-a pus nimic in practică mai bine de opt luni de zile.

În loc de comunicare,impresia generală ar fi că există un ,,gard de sârma ghimpată” între administraţie şi amenajările urbane de care oraşul are atâta nevoie.

1

2

3

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo