Criteriul National

„Militarii ruși nu își abandonează morții? Doar un basm” / Forțele ucrainene recuperează cadavrele soldaților ruși

„Militarii ruși nu își abandonează morții? Doar un basm” / Forțele ucrainene recuperează cadavrele soldaților ruși
mai 12
08:24 2022

După ce a răscolit pădurile și pajiștile de la vest de Kiev, o unitate specială ucraineană dă în cele din urmă peste ceea ce căuta: cadavrul unui soldat rus, potrivit AFP.

Soldati rusi ucisi in UcrainaFoto: Twitter

Timp de mai multe săptămâni, echipele au lucrat împreună cu o unitate de cooperare civil-militară pentru a dezgropa cadavrele soldaților ruși din câmpurile, pădurile și clădirile distruse de la periferia capitalei ucrainene.

„Dacă rușii nu fac ceea ce trebuiau să facă din onoare, atunci noi o vom face din respect pentru cei morți”, declară pentru AFP un soldat cu numele de războinic „Mukhomor”, la câteva momente după ce a dezgropat cadavrul unui soldat din Moscova.

„Nu contează dacă este dușman sau nu, noi nu judecăm. Acestea sunt regulile dreptului umanitar internațional”, a adăugat el.

Suburbiile Kievului au cunoscut săptămâni de lupte grele în martie, după invazia rusă din 24 februarie, când armata Kremlinului a întâmpinat rezistență din partea forțelor ucrainene.

Apoi, la sfârșitul lunii martie, rușii s-au retras, regrupându-și trupele dincolo de graniță, în timp ce Ucraina acuza Moscova de „masacrarea” civililor în mai multe orașe de la periferia capitalei.

Până în prezent, au fost recuperate peste 200 de cadavre ale militarilor ruși, marea majoritate fiind găsite la periferia Kievului.

Colonel rus călcat cu tancul de soldatii sai Foto: Captura Twitter

„Ucis de propriile trupe înainte de retragere”

În satul Zavalivka, situat la 60 km vest de Kiev, o echipă de criminaliști delimitează zona din jurul unui mormânt puțin adânc, povestesc jurnaliștii AFP aflați la fața locului.

Localnicii spun că luptătorul rus fusese rănit și cerea apă înainte de a fi ucis de propriile trupe înainte de retragerea rușilor.

AFP nu a putut să verifice independent aceste afirmații.

„A fost lăsat lângă magazin. Și apoi băieții noștri l-au îngropat”, a declarat pentru AFP Katerina Karobchuk, o locuitoare de 79 de ani din Zavalivka.

După ce forțele ucrainene au intrat în sat, cadavrul a fost îngropat în grabă în pădure, în timp ce acestea curățau zona în timpul unei operațiuni de deminare.

Doamna Karobchuk spune că trupul a fost descoperit puțin mai târziu de câinele ei. Picioarele cadavrului erau deja în descompunere, înghețate și păreau să se încolăcească sub trunchiul său.

„Fiți atenți, nu vrem să ratăm nimic sau să stricăm ceva”, a spus un membru al echipei de cinci persoane îmbrăcat în salopetă, după ce a găsit locul exact al cadavrului.

După ce mormântul a fost curățat cu grijă, echipa a inspectat rămășițele cadavrului, atârnând o bandă albă în jurul brațului drept al cadavrului pentru a arăta că acesta aparținea armatei ruse.

„Camaraderia rușilor? Un basm”

După ce cadavrele sunt puse în saci mortuari, acestea sunt stivuite în vagoane frigorifice. Locația morgilor mobile rămâne un secret bine păzit la Kiev, deoarece ucrainenii se tem de un atac aerian rusesc împotriva a ceea ce ei spun că este un număr tot mai mare de dovezi ale „crimelor de război” ale Moscovei.

Mercenari Wagner ucisi în Ucraina Foto: Captura Twitter

„Au un basm frumos care spune că nu-și lasă soldații morți în urmă….well, este chiar un basm!”, spune ironic colonelul Volodimir Liamzin. Potrivit acestuia, Moscova nu a arătat nicio dorință de a facilita întoarcerea morților săi, în ciuda eforturilor autorităților ucrainene.

„Acestea vor fi depozitate în vagoanele noastre frigorifice mobile atât timp cât va fi necesar”, a declarat Liamzin, care supraveghează operațiunile de recuperare.

„Dacă Rusia nu le ia, după un timp, guvernul nostru va adopta o rezoluție și aceste cadavre vor fi îngropate aici, în Ucraina”, a continuat el.

„Cei pe care îi putem identifica vor fi îngropați sub numele lor. Cei care nu sunt vor fi îngropați ca soldați necunoscuți.”, încheie colonelul ucrainean.

––––

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul