Criteriul National

Ministerul Agriculturii propune un buget de 925 milioane lei pentru liceele agricole, în următorii patru ani – Agricultura

Ministerul Agriculturii propune un buget de 925 milioane lei pentru liceele agricole, în următorii patru ani – Agricultura
octombrie 14
15:11 2019
Anul acesta, 58 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol au trecut din subordinea Ministerului Educației în cea a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În același timp, MADR a înaintat guvernului un proiect de hotărâre pentru aprobarea sumelor care ar trebui eliberate către liceele agricole, în vederea realizării investițiilor asumate prin actul normativ de preluare a acestor instituții de învățământ de către Ministerul Agriculturii. În total, ar trebui alocate 925 de milioane de lei, în perioada 2019-2023, ceea ce ar însemna, în medie, aproximativ trei milioane de lei pe an pentru fiecare liceu. Eșalonarea propusă prin hotărârea de guvern este următoarea: 75 milioane lei, în 2019; 265 milioane lei, anul viitor; 210 milioane lei, în anul 2021; 200 milioane lei, în anul 2022; 175 milioane lei, în anul 2023, scrie fermierinromania.ro.

Desigur, o astfel de propunere pare generoasă, dar este greu de spus, în acest moment, dacă vor fi găsite resursele bugetare, în următorii ani, pentru a finanța aceste investiții. De asemenea, în cadrul MADR a fost înființată o direcție de educație agricolă.

Nota de fundamentare a hotărârii de guvern arată că la începutul anului 1990, existau, în învățământul românesc, 200 de licee agricole care furnizau specialiști cu o calificare medie și forță de muncă tânără. În ultimele două decenii, activitatea acestor instituții a intrat în regres, din cauza subfinanțării, a lipsei de atractivitate a domeniului, a declinului demografic sau abandonului școlar.

În prezent, manualele școlare sunt depășite, nu sunt actualizate, existând discrepanțe între conținutul manualelor de specialitate și tehnologiile actuale din agricultură. Baza materială este învechită, cu laboratoare nefuncționale sau fără instrumentar didactic corespunzător.

În urma analizei ministerului a rezultat că doar 58 de licee tehnologice mai dețin învățământ agricol preponderent. Există unități care nu mai au terenuri, pentru că au fost retrocedate, sau terenurile nu mai sunt lucrate din cauza lipsei utilajelor agricole.

Finanțarea investițiilor liceelor agricole are ca obiective principale: dezvoltarea liceelor agricole, reîntinerirea forței de muncă, creșterea numărului de elevi, reînnoirea parcului de tractoare, mașini și echipamente agricole, dotarea laboratoarelor școlare sau pregătirea profesională a cadrelor de specialitate. Rămâne de văzut dacă bugetul va permite realizarea programelor de finanțare și dacă preluarea acestor instituții de învățământ de către MADR va fi în măsură să atingă și țintele propuse pentru următorii ani.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul