Criteriul National

Ministerul Finanțelor a făcut public un document care contrazice aproape complet o postare a lui Florin Cîțu din 25 iunie. Un singur lucru din toată postarea a fost adevărat – Finante & Banci

Ministerul Finanțelor a făcut public un document care contrazice aproape complet o postare a lui Florin Cîțu din 25 iunie. Un singur lucru din toată postarea a fost adevărat – Finante & Banci
septembrie 08
15:46 2020

De la finalul anului trecut, Florin Cîțu tot anunță că are un document, al fostului ministru (Eugen Teodorovici) care spune că se recomandă ca pensiile să nu fie majorate cu 40%. E adevărat, conține acest lucru acel document, făcut public astăzi de Ministerului Finanțelor. Totuși, în data de 25 iunie (link mai jos), Florin Cîțu a mai avut o postare în care a publicat o poză de pe prima pagină a documentului și a înșirat o serie de lucruri pe care le-ar conține. Ei bine, acele lucruri nu se află în document. Pur și simplu, informațiile înșirate de ministru pe 25 iunie nu par a fi adevărate.

Așa cum am presupus și pe data de 26 iunie când am scris acest text (Ar trebui ca Florin Cîțu să prezinte întreg documentul cu pretinsul plan al PSD, nu două bucăți, din care una nu zice nimic), se pare că este o notă de informare în urma unei deplasări a oficialilor români la Washington. Nicidecum un plan, cum a lăsat el să se înțeleagă.

Ce spunea Florin Cîțu pe 25 iunie, când a pus o poză din document (click aici, ori la final):

„Anul trecut în octombrie, în numele PSD, fostul ministru de finanțe a prezentat un document în ședință de guvern prin care propunea, nici mai mult nici mai puțin, vânzarea la reducere a României.

În documentul respectiv se propunea cel mai mare împrumut din istorie pentru a acoperi gaura din buget generată de creșterea pensiilor.

Vă atrag atenția asupra a două lucruri:

1. Au știut în permanenta că nu bani să plătească creșterea cu 40% a pensiilor.
2. Au știut că nu au bani pentru plata salariilor în sectorul bugetar.

Atenție!

Iată ce prevedea planul negociat de PSD și aprobat de guvern:

- reducerea cu 30% a personalului bugetar
- reducerea cu 20% a cheltuielilor primăriilor și cheltuielilor județene
- privatazirea CEC și EXIM BANK, cele doua bănci de stat
- privatizarea companiilor din sectorul energetic
- privatizarea parțială a sistemului sanitar
- reducerea arieratelor companiilor de stat
- aplicarea OUG 109 pentru toate copaniile de stat și regiile autonome
- Înghețarea salariilor în sectorul bugetar pentru 2 ani de zile.

ȘI

Atenție mare,

Prorogarea creșterii punctului de pensie din septembrie 2020 până în septembrie 2021.”

Vezi postarea de pe Facebook a ministrului Finanțelor, Florin Cîțu din 25 iunie.

În afară de pensii, nu găsim în document nimic despre CEC, Eximbank, reducerea cu 30% a personalului bugetar etc. Găsim doar informațiile referitoare la pensii, atât. Restul, ce a zis în acea postare, nu există.

Ce conține, totuși, nota de informare

O delegație a BNR, condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, și una a Ministerului Finanțelor, condusă de Valentin Mavrodin (secretar de stat la acea vreme) au fost în SUA să discute cu diferiți oficiali, precum și agenții de rating.

Acolo au fost îngrijorări cu privire la menținerea deficitului în limita de 3% în 2020, având în vedere Legea pensiilor ce prevedea o majorare de 40%. Era chiar una dintre îngrijorările celor de la FMI.

La final este făcută o propunere: Vă rugăm să dispuneți reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii n.r 127/2019 privind sistemul public de pensii în ceea ce privește creșterea pensiilor pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020-2023.

Doar acest din urmă lucru este adevărat din toată postarea ministrului Finanțelor.

Oare mai există un document? Dacă da, pentru a demonstra că a spus adevărul, ar trebui să-l publice.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul