Criteriul National

Ministrul Apărării, despre drona căzută în Bistrița: Am fost anunțat direct de un sătean. Inițial am crezut că e o glumă a unui club de aeromodele. Nu era o glumă

Ministrul Apărării, despre drona căzută în Bistrița: Am fost anunțat direct de un sătean. Inițial am crezut că e o glumă a unui club de aeromodele. Nu era o glumă
martie 14
23:29 2022

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, spune că, într-adevăr, aparatul de zbor de mici dimensiuni care a căzut într-o localitate din Bistrița-Năsăud era „într-adevăr o dronă” de fabricație sovietică și că el a fost anunțat de prăbușirea acesteia direct de către un sătean, iar inițial este o „glumă a unui club de aeromodele”: „Nu era o glumă, totuşi”.

DronaFoto: Captura YouTube

Vasile Dîncu a declarat, luni seară, la Digi24, că o echipă face analiza dronei prăbuşite duminică seară în localitatea bistrițeană Dumitra.

  • ”(…) este într-adevăr o dronă.
  • La început eu am crezut, fiind în Bistriţa, fiindcă zona în care a căzut e aproape de locul unde m-am născut eu, la câteva localităţi distanţă, m-am gândit că este o glumă a unui club de aeromodele din zona Bistriţei pentru că acolo am avut aeromodelişti foarte buni şi ştiu că sunt foarte hâtri oamenii din zonă şi m-am gândit să nu fie vreo glumă.
  • Nu era o glumă, totuşi. Pe mine m-a anunţat un sătean, m-a anunţat direct, atunci când s-a întâmplat şi prima dată am crezut că este o glumă”, a afirmat ministrul Apărării, citat de News.ro.

El spune că aparatul nu avea explozibil de autodistrugere, fiind „o jucărie de dronă, de un metru şi ceva”.

  • „Este o dronă de cercetare-informaţii. A fost identificat tipul.
  • Nu este cum a început propaganda rusă, deja am văzut pe Tik Tok sau pe vreo altă reţea de socializare că e o dronă cu explozibil.
  • Nu este, e o dronă care a căzut acolo în nişte răchiţele şi care a fost adusă de copii în sat şi nu era periculoasă.
  • Evident, nu ştim de unde, este de fabricaţie sovietică şi nu există în dotarea armatelor în acest moment.
  • Este un alt tip de dronă faţă de cea care a ajuns la Zagreb care e mult mai mare, de 14 metri, dar era scoasă din uz, de fapt, după 1989”, a mai declarat Dîncu.

El a spus că autoritățile din Români au intrat în legătură şi cu reprezentanţii Ucrainei, care încearcă şi ei să obţină informaţii, să vadă de unde a plecat şi să identifice locul, dar „este clar că drona venea de pe teritoriul lor fiindcă nu are o autonomie de zbor foarte mare și putea să vină doar de undeva din zona Carpaţilor”.

Potrivit lui Dîncu, marţi vor fi făcute publice primele concluzii referitoare la datele tehnice ale dronei prăbuşite în Bistriţa-Năsăud.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul