Criteriul National

Ministrul Educaţiei a dat informații despre viitoarea măsură ce va permite retragerea titlurilor de doctor în cazul plagiatelor!

Ministrul Educaţiei a dat informații despre viitoarea măsură ce va permite retragerea titlurilor de doctor în cazul plagiatelor!
februarie 04
20:43 2016

Ministrul Educației Adrian Curaj a precizat joi că legislația care va permite retragerea titlurilor de doctor dovedite ca fiind plagiate ar putea fi aprobate în ședință de guvern peste două săptămâni.

curaj

„Asta se va face numai prin ordonanță de urgență. Săptămâna viitoare va fi nota în Guvern și peste două săptămâni va fi ordonanța. (…) Sunt modificările din Legea Educației care permit tot ciclul — de la responsabilitatea și semnătura rectorului… Am corectat, demnitarii nu mai sunt tratați altfel. Deci, nu sunt povești, e realitate, e publicată modificarea. Demnitarii nu mai sunt diferiți, sunt oameni ca și noi”, a declarat ministrul Educației, întrebat la o dezbatere de scriitorul Gabriel Liiceanu când vor fi retrase titlurile de doctor obținute cu teze plagiate. La aceeași dezbatere, europarlamentarul Monica Macovei i s-a adresat ministrului Curaj cu privire la titlul de doctor al premierului Victor Ponta:

„Comisia de Etică a Universității București, condusă de domnul Popescu (Marian Popescu ), a spus că este plagiat. Și o altă comisie, formată din trei specialiști din afară — un român, un britanic și un francez (…)—, la fel, a spus că este plagiat. Dumneavoastră, când ați venit ministru v-am cerut cu toții să retrageți titlul de doctor. Dumneavoastră ați spus, rețin, public: „aștept să primesc de la Universitatea București, încă o dată, materialele”, deși erau în minister. Domnul Popescu vi le-a mai trimis o dată. Și suntem iarăși toți pe aceste scaune, dumneavoastră zâmbiți și nu ați răspuns la această întrebare: de ce nu-i retrageți (titlul de doctor lui Victor Ponta .)”.

Răspunsul ministrului a fost: „Nu avem cadrul legal și de asta l-am modificat”.

Adrian Curaj a explicat pe același subiect că legislația nu era clară. „Nu era clar. Erau aruncate în diverse locuri. Toți sunt la fel. Și acum ce am făcut în modificarea pe care o să o vedeți în site, în consultare publică: este fixarea acestui cadru. Am tăiat toate inadevertențele care erau prin lege, am căutat să fac un flux clar pentru viitor și dispoziții tranzitorii pentru trecut. (…) Nu au fost niciodată puse unitar, nu e vina mea.

În două săptămâni va fi ordonanța de urgență, iar HG-ul de modificare a codului școlilor doctorale va fi într-o lună de acum încolo, că trebuie să intre în consultare publică”, a explicat ministrul Educației. Adrian Curaj a participat joi, alături de ministrul Justiției, Raluca Prună, și al Culturii, Vlad Alexandrescu, la o dezbatere la GDS având ca teme „Cărțile ‘științifice’ în regimul penitenciar” și „Maladia plagiatului și anticorpii sistemului universitar”, la care au fost prezenți profesori universitari, academicieni, membri ai GDS.

 

Sursa foto : www.voceavalcii.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro