Criteriul National

Ministrul Educaţiei a dat informații despre viitoarea măsură ce va permite retragerea titlurilor de doctor în cazul plagiatelor!

Ministrul Educaţiei a dat informații despre viitoarea măsură ce va permite retragerea titlurilor de doctor în cazul plagiatelor!
februarie 04
20:43 2016

Ministrul Educației Adrian Curaj a precizat joi că legislația care va permite retragerea titlurilor de doctor dovedite ca fiind plagiate ar putea fi aprobate în ședință de guvern peste două săptămâni.

curaj

„Asta se va face numai prin ordonanță de urgență. Săptămâna viitoare va fi nota în Guvern și peste două săptămâni va fi ordonanța. (…) Sunt modificările din Legea Educației care permit tot ciclul — de la responsabilitatea și semnătura rectorului… Am corectat, demnitarii nu mai sunt tratați altfel. Deci, nu sunt povești, e realitate, e publicată modificarea. Demnitarii nu mai sunt diferiți, sunt oameni ca și noi”, a declarat ministrul Educației, întrebat la o dezbatere de scriitorul Gabriel Liiceanu când vor fi retrase titlurile de doctor obținute cu teze plagiate. La aceeași dezbatere, europarlamentarul Monica Macovei i s-a adresat ministrului Curaj cu privire la titlul de doctor al premierului Victor Ponta:

„Comisia de Etică a Universității București, condusă de domnul Popescu (Marian Popescu ), a spus că este plagiat. Și o altă comisie, formată din trei specialiști din afară — un român, un britanic și un francez (…)—, la fel, a spus că este plagiat. Dumneavoastră, când ați venit ministru v-am cerut cu toții să retrageți titlul de doctor. Dumneavoastră ați spus, rețin, public: „aștept să primesc de la Universitatea București, încă o dată, materialele”, deși erau în minister. Domnul Popescu vi le-a mai trimis o dată. Și suntem iarăși toți pe aceste scaune, dumneavoastră zâmbiți și nu ați răspuns la această întrebare: de ce nu-i retrageți (titlul de doctor lui Victor Ponta .)”.

Răspunsul ministrului a fost: „Nu avem cadrul legal și de asta l-am modificat”.

Adrian Curaj a explicat pe același subiect că legislația nu era clară. „Nu era clar. Erau aruncate în diverse locuri. Toți sunt la fel. Și acum ce am făcut în modificarea pe care o să o vedeți în site, în consultare publică: este fixarea acestui cadru. Am tăiat toate inadevertențele care erau prin lege, am căutat să fac un flux clar pentru viitor și dispoziții tranzitorii pentru trecut. (…) Nu au fost niciodată puse unitar, nu e vina mea.

În două săptămâni va fi ordonanța de urgență, iar HG-ul de modificare a codului școlilor doctorale va fi într-o lună de acum încolo, că trebuie să intre în consultare publică”, a explicat ministrul Educației. Adrian Curaj a participat joi, alături de ministrul Justiției, Raluca Prună, și al Culturii, Vlad Alexandrescu, la o dezbatere la GDS având ca teme „Cărțile ‘științifice’ în regimul penitenciar” și „Maladia plagiatului și anticorpii sistemului universitar”, la care au fost prezenți profesori universitari, academicieni, membri ai GDS.

 

Sursa foto : www.voceavalcii.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo