Criteriul National

Mirus Group webinar – importanța Directivei DAC 6

Mirus Group webinar – importanța Directivei DAC 6
martie 30
15:44 2021

Perspective noi în sectorul fiscal în 2021

Anul 2021 se anunță a fi un an cu noutăți și provocări în domeniul fiscal. Contextul economic actual a determinat schimbări privind factorul uman, complexitatea relațiilor de muncă și a colaborărilor între companii și indivizi.

Au avut loc numeroase transformări legate de digitalizare și adaptabilitate, determinând stimularea competitivității într-un mediu dominat de noutate tehnologică. Toate eforturile sunt îndreptate în vederea creării unor noi oportunități de dezvoltare atât în sectorul privat, cât și în cel public.

În aria fiscalității și a prețurilor de transfer, atenția se concentrează asupra identificării prevederilor legislative (ce guvernează întreaga activitate), respectiv asupra stabilirii unor măsuri practice și eficiente în vederea reducerii riscurilor fiscale.

În ceea ce privește domeniul prețurilor de transfer, este important ca firmele să pună accent pe o documentare solidă și conformă cu reglementările legale actuale. Este anticipată o creștere a numărului de inspecții fiscale privind prețurile de transfer și astfel focusul companiilor va fi legat de actualizarea practicilor în corespondență cu legislația în vigoare.

Cine este Mirus Group?

Compania Mirus este un grup internațional de consultanță fiscală de elită, înființat în anul 2007. Mirus Group oferă numeroase servicii de consultanță atât pentru companii aflate în topul Fortune 100, cât și pentru companii internaționale aflate la început de drum pe piața din Europa Centrală și de Est.

Mirus Group și-a consolidat notorietatea în domeniul fiscal prin serviciile oferite la cele mai înalte standarde. Compania furnizează soluții eficiente bazate pe cele mai inovatoare practici. Având o echipă de specialiști cu numeroase cunoștințe teoretice și tehnice, compania are ca obiectiv obținerea celor mai bine rezultate, care să garanteze succesul clienților săi.

Mirus Group vorbește despre importanța Directivei DAC 6 în întocmirea dosarului prețurilor de transfer într-un webinar

DAC6 este o directivă europeană aplicată aranjamentelor de stabilire a prețurilor de transfer, care implică transferul transfrontalier de funcții, riscuri sau active și care pot reduce profiturile transferantului cu mai mult de jumătate, în următorii 3 ani.

Dar ce sunt prețurile de transfer? Sunt acele prețuri la care părțile afiliate tranzacționează bunuri și servicii. Două părți sunt afiliate dacă:

 • dețin direct/ indirect cel puțin 25% din numărul de acțiuni/ părți sociale sau dacă se identifică partea care controlează cealaltă parte (pentru persoanele juridice);
 • sunt soț/soție sau rude până la al III-lea grad inclusiv (pentru persoane fizice).

Dosarul prețurilor de transfer se întocmește deoarece tranzacțiile dintre părțile afiliate trebuie să se efectueze la nivelul prețului de piață. Obligația întocmirii dosarului cade în responsabilitatea:

 • contribuabililor mari;
 • contribuabililor care trebuie să realizeze dosarul la solicitarea autorităților fiscale.

Tranzacțiile efectuate la nivelul prețului pieței între părți afiliate sunt supuse reglementărilor Directivei Europene 822/2018, interpretate în ghidul DAC6. Ghidul are în vedere:

 • raportarea aranjamentelor transfrontaliere cu risc fiscal efectuate din 25.07.2018;
 • interpretarea legislației DAC6 prin exemple;
 • clarificarea conceptelor furnizate de directivă;
 • facilitarea analizei tranzacțiilor.

DAC6 vizează toate tipurile de taxe și impozite directe (fără TVA), taxe vamale, accize și contribuții sociale. În plus, acesta definește și 15 semne distinctive:

 • generice privind testul beneficiului principal;
 • distinctive specifice privind testul beneficiului principal;
 • distinctive specifice cu privire la aranjamentele transfrontaliere;
 • distinctive privind schimbul automat de informații și beneficiarul real;
 • semne distinctive privind prețurile de transfer.

Oportunitățile de dezvoltare profesională pentru actualii și viitorii consultanți fiscali

În cadrul aceluiași webinar, specialiștii au tratat și oportunitățile de dezvoltare profesională pentru consultanții fiscali actuali și viitori.

Consultantul fiscal are o misiune importantă în procesul de dezvoltare al unei organizații. Din poziția de specialist, acesta are numeroase responsabilități în toate aspectele fiscale ale unui business. Acesta este cel care ajută la înțelegerea și la interpretarea reglementărilor fiscale, adaptând practicile în funcție de specificul tranzacțiilor.

Fiind o activitate complexă, este necesară o atenție asupra dezvoltării profesionale continue a consultanților pentru o derulare eficientă și conformă cu legislația fiscală a operațiunilor afacerii. Din acest motiv, s-a elaborat în baza prevederilor referitoare la dezvoltarea continuă a consultanților Programul de pregătire profesională continuă, admis de Camera Consultanților fiscali nr. 2/2021.

De asemenea, în vederea dezvoltării continue atât consultanții actuali, cât și cei viitori au acces la numeroase cursuri, conferințe pe subiecte actuale legate de domeniul fiscal național și internațional.

Având în vedere obligația raportării tranzacțiilor transfrontaliere, este necesar ca atât consultanții fiscali actuali și viitori să aibă cunoștințe și competențe relevante în vederea gestionării și evaluării corecte a acestora.

De aceea, programele de învățământ superior, cele de pregătire profesională continuă, precum și stagiile de practică în domeniul fiscalității implică noi practici prin care specialiștii pot câștiga skill-uri sau calități de a:

 • Reprezenta clientul în fața autorităților fiscale;
 • Realiza documente fiscale și alte acte administrative;
 • Oferi suport privind investițiile și operațiunile fiscale internaționale;
 • Anticipa și evalua tranzacții transfrontaliere;
 • Implementa măsuri în concordanță cu legislația în vigoare etc.

Totodată, pandemia a determinat viziuni noi bazate pe progresul tehnologic astfel încât totalitatea resurselor implicate în procesul economic și fiscal să fie adaptate contextului actual.

Concluzii

DAC6 și ghidul său de interpretare reprezintă elemente cheie în gestionarea și evaluarea corespunzătoare a tranzacțiilor transfrontaliere, respectiv a prețurilor de transfer.

Din moment ce prevederile DAC6 sunt subiective, pot interveni numeroase provocări în procesul de raportare a angajamentelor transfrontaliere. De aceea, este esențial ca specialiștii să aibă acces la oportunitățile de dezvoltare furnizate atât de instituții de învățământ superior, cât și de organizațiile profesionale autorizate în domeniul fiscal.

Articolul despre Mirus Group publicat initial pe Financiarul.ro.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul