Criteriul National

Mișcare neașteptată a președintelui Belarusului: Lukașenko și-a vizitat opozanții în inchisoare – International

Mișcare neașteptată a președintelui Belarusului: Lukașenko și-a vizitat opozanții în inchisoare – International
octombrie 11
04:29 2020

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a mers sâmbătă la o închisoare din Minsk pentru a vorbi cu adversarii închiși, un gest neașteptat în contextul în care mișcarea de protest care îl vizează nu s-a slăbit după două luni, relatează AFP.

Președinția bielorusă a difuzat pe canalul său de Telegram o fotografie a acestei întâlniri organizate în închisoarea KGB-ului din Minsk, la care a participat și Viktor Babaryko, principalul său contracandidat la alegerile prezidențiale din 9 august, până să fie arestat în iunie.

Au fost prezenți mai mulți oponenți proeminenți, precum și un membru al „Consiliului de coordonare” al opoziției, format pentru a asigura o tranziție a puterii, dar din care aproape toți liderii sunt în exil sau în închisoare.

Potrivit canalului de Telegram, întâlnirea a durat timp de 4 ore și jumătate. „Constituția nu va fi scrisă pe stradă”, le-a spus Alexander Loukachenko, referindu-se la proiectul de reformă constituțională pe care șeful statului contestat îl prezintă drept soluția sa la criză.

„Obiectivul președintelui este de a asculta opiniile tuturor. Cu toate acestea, conținutul conversației este păstrat secret prin decizia generală a participanților”, precizează aceeași sursă.

Canalul de Telegram al Svetlana Tikhanovskaïa, candidata opoziției la alegerile prezidențiale, a anunțat, de asemenea, că oponenta a putut vorbi la telefon cu soțul ei încarcerat, Serghei Tihanovski. A fost prima lor conversație de la arestarea sa din mai.

Alexandr Lukashenko, aflat la putere din 1994, se confruntă cu o mișcare de protest fără precedent declanșată de suspiciuni de fraudă masivă în timpul alegerilor prezidențiale, pe care susține că le-a câștigat cu 80% din voturi.

De la alegeri, zeci de mii de oameni s-au adunat în fiecare duminică pe străzile din Minsk pentru a cere demisia sa și a cere tragerea la răspundere a celor vinovați de reprimarea violentă primelor proteste post-electorale, care au lăsat cel puțin trei morți, zeci de răniți.

Peste 13.000 de persoane au fost reţinute de la începutul protestelor, însă unele au fost eliberate până acum, potrivit Reuters.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul