Criteriul National

Mogulul și un steag aruncat în mare: Cum a reușit un desant bizar să ducă la decăderea lui Boiko Borisov – International

Mogulul și un steag aruncat în mare: Cum a reușit un desant bizar să ducă la decăderea lui Boiko Borisov – International
august 21
12:54 2020
După aproape o lună de proteste premierul bulgar Boiko Borisov a declarat săptămâna trecută că va demisiona dacă parlamentul va aproba formarea unei adunări constituante care să „restarteze statul”, scrie The Guardian.

Borisov a anunțat în cadrul unui discurs televizat că partidul său va propune o listă de amendamente constituționale pentru a reforma justiția și înjumătăți numărul de parlamentari.

Însă protestele care îi cer demisia, alături de cea a procurorului general, au atras zeci de mii de oameni în ultima lună și au câștigat susținerea președintelui bulgar Rumen Radev.

Căderea lui Borisov a început după ce un fost ministru al justiției, Hristo Ivanov, și alți doi oameni au mers cu barca la o plajă din apropierea portului Burgas și au încercat să planteze un steag bulgar.

Plaja, oficial domeniu public, este în apropierea unei vile deținute de Ahmed Dogan, un fost politician cu afaceri dubioase al partidului etnic turc DPS. Cei trei bărbați au fost agresați de paznici iar steagul aruncat în mare.


Înregistrarea video cu „debarcarea” lui Ivanov și a celorlalți doi bărbați

Incidentul a transformat peste noapte imaginea lui Ivanov din cea a unui intelectual detașat în cea a unui politician rebel, sprijinul pentru formațiunea sa de centru-dreapta, Bulgaria Democrată, dublându-se în sondajele de opinie.

„Acesta n-a fost doar mutarea de imagine a anului ci a deceniului”, afirmă Petar Cholakov, un analist politic și sociolog al Academiei Bulgare.

Scopul declarat al acțiunii lui Ivanov era „recuperarea” plajei și scoaterea în evidență a ceea ce acesta a descris ca „dependența totală a guvernului de Delian Peevski”, un mogul media și coleg cu Ahmed Dogan în partidul DPS, o formațiune fondată cu scopul protejării minorității turce.

Însă Ivanov susține că Peevski s-a folosit de statutul din parlament pentru a deveni un jucător major în economia bulgară, deținând mai multe companii de construcție și aproape 80% din media print din Bulgaria.

Acțiunea lui Ivanov a rezonat cu mulți bulgari, declanșând un conflict între Borisov și președintele Radev, susținut de socialiști, cu privire la folosirea fondurilor publice pentru a asigura paza lui Dogan și Peevski.

Procurorii au decins la biroul lui Radev și au arestat doi consilieri ai acestuia, alimentând furia publică
.

„Vom lua înapoi Bulgaria. Afară cu borfașii!”, a declarat Radev la sfârșitul primului val de proteste, luând partea străzii împotriva guvernului și procurorului general pe care mulți bulgari îl văd ca fiind profund corupt.

Ivanov afirmă că societatea a început să recunoască treptat nevoia de reformare a justiției. În perioada în care a deținut portofoliul în executivul bulgar între 2014 și 2015, acesta a lansat un proiect ambițios de reformare a sistemului judiciar și limitare a influenței parchetului general.

„Am știut că s-a dus timpul meu când a devenit clar că nu vor fi anchete serioase [asupra corupției la nivel înalt] și că nu va exista un sprijin din partea Comisiei Europene pentru cererile mele în același timp cu abandonarea de către majoritatea parlamentară a amendamentelor constituționale pe care le voiam”, a declarat Ivanov.

Acesta îl compară pe Borisov cu fostul premier italian Silvio Berlusconi, afirmând că „are același tip de șarm corupător, prezență media și [obiceiul de a exploata] carențele dintr-un anumit tip de peisaj media”.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul