Criteriul National

Mohsen Fakhrizadeh, creierul programului nuclear, ar fi fost ucis de o mitralieră controlată prin satelit (presa iraniană) – International

Mohsen Fakhrizadeh, creierul programului nuclear, ar fi fost ucis de o mitralieră controlată prin satelit (presa iraniană) – International
noiembrie 30
16:07 2020
Un oficial iranian de rang înalt din serviciile iraniene de securitate a afirmat luni că omul de știință care a înființat programul nuclear militar al republicii islamice a fost ucis cu ajutorul unor „dispozitive electronice” controlate de la distanță, scrie agenția de presă AP.

Ali Shamkhani, secretarul Consiliului Național de Securitate, a făcut aceste comentarii în cadrul ceremoniei de înmormântare a lui Mohsen Fakhrizadeh.

Israelul, suspectat de mult timp că se află în spatele unui program de asasinare a cercetătorilor iranieni care lucrează în domeniul militar, a refuzat orice comentariu după atac.

Fakhrizadeh conducea programul iranian AMAD, despre care Israelul și mai multe țări occidentale afirmă că este un program militar care urmărește obținerea armei atomice.

Afirmațiile lui Shamkhani schimbă în mod drastic versiunea inițială a asasinării lui Fakhrizadeh, vineri. Atunci, autoritățile au afirmat că un camion a explodat și că oameni înarmați au deschis focul asupra cercetătorului și l-au ucis. Televiziunea de stat a difuzat chiar un interviu în noaptea atacului în care un bărbat afirmă că a văzut oameni înarmați deschizând focul. Primele relatări ale agențiilor iraniene de știri afirmau chiar că gărzile omului de știință au tras în atacatori.

Televiziunea de stat în limba engleză Press TV a relatat că o armă recuperată de la scena atacului poartă “sigla și specificațiile industriei militare israeliene.” Televiziunea de stat de limba arabă Al-Alam a transmis că armele folosite erau “controlate prin satelit,” o afirmație susținută duminică și de agenția semioficială de știri Fars. Niciuna dintre aceste media nu a prezentat dovezi în sprijinul afirmațiilor.

“Din nefericire, operațiunea a fost foarte complicată și a fost derulată prin utilizarea de dispozitive electronice,” a subliniat Shamkhani. “Nicio persoană nu a fost prezentă” la locul atacului.

Armamentul controlat prin satelit nu este ceva nou. Drone înarmate, cu rază lungă de acțiune, se bazează pe conexiunile prin satelit pentru a fi controlate de la distanță de piloții lor. Există și armament de calibru mai mare controlat de la distanță, dar de obicei operatorul este conectat printr-o conexiune fizică, pentru a reduce întârzierile în transmiterea comenzilor.

Deși fezabil din punct de vedere tehnic, deocamdată nu este clar dacă un astfel de sistem a mai fost folosit, spune Jeremy Binnie, editori pentru Orientul Mijlociu al Jane’s Defence Weekly.

“Se poate configura o armă cu o cameră dotată cu un flux (de informații) care folosește o comunicare satelitară cu operatorul? Nu văd de ce acest lucru nu este posibil”, spune Binnie.

Se pune de asemenea problema dacă nu cumva camionul care a explodat în timpul atacului a fost detonat pentru a distruge o mitralieră controlată prin satelit care era ascunsă în el. De asemenea, ar fi fost nevoie de oameni pe teren pentru a instala arma.

„Soleimani al științei”

Despre cercetătorul ucis nu se știu multe, dar un lucru este sigur: era important, notează AFP.

Suficient pentru a se întâlni cu liderul suprem iranian Ali Khamenei în ianuarie 2019, așa cum arată fotografii oficiale difuzate după moartea sa.

Suficient de important pentru a avea o mașină blindată, pentru a beneficia de o escortă armată și pentru ca șeful statului major al forțelor armate, generalul de divizie Mohammad Bagheri, să promită o „răzbunare teribilă”.

După moartea sa, ministrul Apărării Amir Hatami l-a prezentat ca fiind ministru adjunct și șeful Diviziei de cercetare și inovare în materie de apărare (Sepand, în persană).

Presa americană l-a calificat drept „ținta numărul 1 a Mosadului”, agenția israeliană de informații, și „creierul programului nuclear iranian”.

„Știam că a fost în pericol să fie asasinat în mai multe rânduri și că a supraviețuit”, a declarat generalul Hatami.

Înainte ca Netanyahu să afirme despre Fakhrizadeh că este părintele programului iranian de înarmare nucleară, Mohsen Fakhrizadeh a apărut în decembrie 2015 într-un document al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Potrivit agenției ONU, acesta a condus de la „începutul anilor 2000″ des „activități în sprijinul unei posibile dimensiuni militare” a programului nuclear iranian demarat „la sfârșitul anilor 1980″ înainte ca aceste activități să fie regrupate sub conducerea sa într-un proiect denumit AMAD, până la abandonarea lor „la sfârșitul lui 2003″.

În martie 2007, Fakhrizadeh a fost vizat de sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit vicepreședintelui iranian Ali Akbar Salehi, șeful Organizației iraniene pentru energie atomică (OIEA), Fakhrizadeh a obținut un doctorat în fizică și inginerie nucleară și a lucrat la teza sa cu Fereydoun Abbassi Davani, fostul șef al OIEA vizat el însuși de o tentativă de asasinat în 2010.

Evocând pentru presa de stat memoria unui „prieten apropiat” și a unei „strânse colaborări profesionale de 34 de ani”, acesta din urmă a afirmat că a luptat alături de Fakhrizadeh în timpul războiului dintre Irak și Iran (1980-1988).

A „lucrat în toate domeniile care sprijină activitățile nucleare ale țării”, în special în „îmbogățirea uraniului”, a continuat Abbassi Davani, era un „gestionar competent și un om de știință prestigios și poate fi ridicat la același rang ca martirul Soleimani (generalul Qassem Soleimani eliminat în ianuarie de Washington) în domeniul științelor și tehnicii”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul