Criteriul National

Moldova se dezice de istorie și se pregătește de intrarea în Uniunea Eurasiatică

Moldova se dezice de istorie și se pregătește de intrarea în Uniunea Eurasiatică
ianuarie 18
13:01 2017

Președintele moldovean Igor Dodon și-a exprimat regretul că, în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut „Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”.

Igor-Dodon-a-primit-harta-Moldovei-istorice-de-la-Vladimir-Putin-1-465x620

Președintele moldovean a primit în dar de la Vladimir Putin o hartă Moldovei “istorice”, cea de după pacea de la București din anul 1812. În timp ce prezenta harta jurnaliștilor, Igor Dodon a afirmat cu nonșalanță că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc.

Așa cum relatează portalul Deschide.md, harta Moldovei istorice etalată de Dodon a fost întocmită în secolul al XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi, după războiul ruso-turc din 1806-1812.
În cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul agenției de presă TASS, președintele Republicii Moldovei Igor Dodon și-a exprimat regretul că în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întreg teritoriul Moldovei, ci s-a oprit la Prut. „Dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”, a spus domnia sa.

Vizita a avut de asemenea momente festive, deoarece liderul de la Kremlin i-a mai dăruit omologului său de la Chişinău Dodon o tablă de şah din bronz, aur şi mahon, decorată cu marmură.
De partea cealaltă, preşedintele moldovean i-a oferit lui Putin o statuetă cu ţarul Petru I şi domnitorul Dimitrie Cantemir ca semn al prieteniei îndelungate între poporul moldovean şi cel rus.

Poziția întregului colectiv redacțional

După o asemenea desfășurare a evenimentelor, fără să jignim sau să catalogăm în vreun fel, suntem nevoiți să considerăm aceste lucruri ca fiind niște atacuri directe, profund mincinoase aduse la integritatea teritorială a României.

Negarea istoriei cât și falsificarea sa sunt și în continuare reprezintă o practică a acestui impetiu rusrsc.Iar, în condițiile în care în vârful conducerii Republicii Moldova se situează acest personaj umil,servil și devotat „luminii de la Răsărit”, nu ne mai rămâne decât să demontăm acest circ diplomatic realizat cu multă vehemență şi ferocitate vis a vis de relațiile bilaterale româno-moldovene.

Oare părerea acestor doi domni să treacă neobservată?Unde sunt analiștii pilitici,istoricii, diplomații și toți cei în măsură să comenteze și să ia o atitudine?

Dar, așa cum bune vă închipuiți, nu suntem noi în măsură să decidem sau să răspundem cu aceeași monedă, deoarece am fi catalogați ca fiind extremiști, fanatici.

Rolul diplomației românești se piate proba, în sensul că,ar trebui ca ambasadorul Rusiei să fie chemat, întrebat de urgență şi chiar trimis la Moscova în semn de protest, dacă Rusia nu şi-ar fi cerut scuze.

Dar acest lucru este poate prea mult într-o țară precum România, unde există atâția mari admiratori ai lui Putin, care culmea culmilor se prefac a fi şi patrioți români.

Terfelirea istoriei, batjocura față de toți înaintașii noștri ar trebui să înceteze odată pentru totdeauna.Acesta ar fi poziția ideală, demnă a unui stat membru al familiei europene și nord-atlantice.Numai că, până la ora redactării acestui text, nicio autoritate sau instituție românească nu a reușit să formuleze un comunicat,un drept la replică vis a vis de această aroganță,acest atac deosebit de periculis și mârșav.

În aceste condiții, fără să avem dreptul de a concluziona, ne oprim aici și ne exprimăm repulsia și părerea de rău.Cu siguranță că, si dumneavoastră sunteți consternați de cumulul de vorbe și fapte ale acestor lideri „prieteni” intereselor și suveranității statului românesc.

Sursa foto : https:// google.com

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo