Criteriul National

Moscova este îngrijorată de crearea unei „zone militarizate” în Norvegia / Bombardiere americane la exerciții comune – International

Moscova este îngrijorată de crearea unei „zone militarizate” în Norvegia / Bombardiere americane la exerciții comune – International
februarie 11
23:19 2021
Rusia a acuzat joi Oslo că dorește să concentreze forțele ostile împotriva acesteia înainte de sosirea preconizată în Norvegia în această lună a bombardierelor americane pentru exerciții care ilustrează reapariția activității militare în regiune, potrivit AFP.

„Fără îndoială, nu putem vorbi de seninătate atunci când tensiunea crește la frontierele rusești și se formează o Onă puternic militarizată pentru operațiuni împotriva țării noastre”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova în timpul unei conferințe de presă.

Diplomatul reacționa la sosirea preconizată, în februarie, a bombardierelor strategice americane B-1B pe baza aeriană Ørland pentru a se antrena câteva săptămâni cu forța aeriană norvegiană, care protejează granițele nordice ale NATO.

„Decizia de la Oslo este un pas în continuarea altor evenimente similare”, a adăugat Zakharova, care a făcut referire la prezența „permanentă” a marinilor „americani, britanici și olandezi” în Nordul Norvegiei.

Ea a menționat, de asemenea, crearea unui „port pentru întreținerea submarinelor nucleare americane” lângă Tromsø.

„Credem că o astfel de activitate în Oslo amenință securitatea regională și pune capăt tradiției norvegiene de a nu permite baze militare străine pe teritoriul său în timp de pace”, a spus Zakharova.

Pe fondul tensiunilor crescânde dintre Occident și Rusia, Nordul a fost scena în ultimii ani a unei creșteri a activităților militare fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece.

Pentru prima dată din anii 1980, Marina SUA a desfășurat un portavion în Marea Norvegiei în 2018, urmată de nave de suprafață în Marea Barents, în Zona Economică Exclusivă a Rusiei, în anul următor.

Suedia, care nu este membră a NATO, a anunțat, la rândul său, o creștere masivă a cheltuielilor sale militare.

Pe măsură ce topirea gheții deschide noi rute maritime în Arctica, Moscova și-a reafirmat prezența acolo, anunțând crearea de noi baze.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul