Criteriul National

Mult așteptatul avion „glonț” Celera 500L este în sfârșit dezvăluit – International

Mult așteptatul avion „glonț” Celera 500L este în sfârșit dezvăluit – International
august 29
01:09 2020
Un avion misterios în formă de glonț a fost observat pe aeroportul logistic din sudul Californiei, în apropiere de Victorville, în aprilie 2017, potrivit CNN.

Designul său neobișnuit a determinat speculații imediate, site-ul The War Zone fiind primul care a scris că că aeronava a fost opera firmei Otto Aviation din California, iar dezvoltarea s-a făcut în mare secret.

Acum, la sfârșitul verii celui mai ciudat an din istoria aviației, Celera 500L a fost în cele din urmă dezvăluit lumii, odată cu lansarea unui nou site web și o grămadă de fotografii noi foarte interesante.

Ceea ce vedem este o aeronavă privată de șase persoane, care promite să zboare cu viteza unui jet, dar cu un consum de combustibil de opt ori mai mic și o gamă de opțiuni de două ori mai mare decât cea a unei aeronave de dimensiuni comparabile.

Otto Aviation spune pe site-ul său că până acum au fost efectuate 31 de zboruri de test de succes, cu eficiență aerodinamică dovedită în 2019, întărind declarația că „Celera 500L este cea mai eficientă aeronavă din punct de vedere al consumului de combustibil”.

Apoi, există costurile de operare modeste de 328 de dolari pe oră, care sunt de aproximativ șase ori mai mici la o acoperire de 8.334 kilometri. Viteza maximă a croazierei este proiectată să ajungă la peste 1.062 km pe oră.

„Scopul nostru a fost întotdeauna să creăm o aeronavă sigură și privată care să permită zboruri directe în SUA cu viteze și costuri comparabile cu călătoriile aeriene comerciale”, spune CEO-ul companiei, Bill Otto Jr., pentru CNN Travel.

Gama este de așa natură încât Celera 500L ar putea deservi aproape toate orașele din SUA fără realimentare.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul